Jaarverslag 2021

 

 

 

 

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Onderwijs

Hoofdstuk 2

Kwaliteitszorg

Hoofdstuk 3

Personeel

Hoofdstuk 4

Huisvesting & ICT

Hoofdstuk 5

Financiën

Hoofdstuk 6

Governance

Hoofdstuk 7

Verslag Raad van Toezicht

Hoofdstuk 8

Algemene gegevens

Hoofdstuk 9

Grondslagen waardering activa en passiva

Hoofdstuk 10

Jaarrekening

Inleiding

De tijd zal leren of de corona-pandemie later slechts een voetnoot in de wereldgeschiedenis zal zijn. Feit is wel dat de maatregelen, die nodig waren om de pandemie beheersbaar te houden, een stevige stempel hebben gedrukt op onze samenleving en daarmee ook op onze leerlingen en medewerkers. 

De impact op het onderwijs zette ook door in 2021. Opnieuw volgde een jaar waarin veel gevraagd werd van leerlingen, ouders, docenten en ondersteunend personeel. Dat iedereen veerkracht, flexibiliteit en inventiviteit bleef tonen, is bewonderens- én lovenswaardig. 

Ondanks dat het centrale eindexamen wel fysiek afgenomen kon worden, zijn er vanuit de overheid toch extra maatregelen ingesteld om recht te doen aan alle eindexamenleerlingen gelet op de bijzondere omstandigheden waaronder zij zich moesten voorbereiden op de afsluitende examentoetsen. 

De inspanningen door alle medewerkers om vanaf het begin van de pandemie online onderwijs te realiseren, wierp ook in 2021 zijn vruchten af. Het voortdurend switchen van fysiek onderwijs naar online onderwijs naar hybride onderwijs en weer terug was niet makkelijk, maar door de inmiddels opgedane ervaringen wel makkelijker. 

2021 is ook een belangrijk jaar voor de hele organisatie geweest met het oog op de koers van de organisatie. Het ‘oude’ Strategische Beleidsplan had een looptijd tot 2022. De oogst die Cor Hospes in 2020 uit hele mooie gesprekken met leerlingen met als thema #zininschool had opgehaald, vormde de basis voor het nieuwe Strategisch Beleidsplan 2022-2026 en de nieuwe merkstrategie.

In 2021 is in en met alle geledingen binnen Het Stedelijk Lyceum het gesprek gevoerd over de strategische koers. Uit alle gesprekken kwamen een drietal richtinggevende kernwaarden naar voren. Kernwaarden waar iedereen zich in kan vinden: open, eigen en vooruit. Het bestuur was dan ook blij om in december een gedragen Strategisch Beleidsplan 2022-2026 te kunnen vaststellen.

Vanuit ‘open, eigen en vooruit’ gaat Het Stedelijk Lyceum haar onderwijs de komende jaren nog duidelijker vorm en kleur geven vanuit een aangescherpte merkstrategie en identiteit.

Hoofdstuk 1: Onderwijs

Het Stedelijk Lyceum heeft acht locaties, een Centrum voor Onderwijs & Ondersteuning en een bestuursbureau. Iedere locatie heeft een eigen herkenbaar profiel. Zo kunnen leerlingen kiezen welke locatie bij hen past en bij welke locatie zij zich het meest thuis voelen. Dit geldt niet voor de ISK, de Internationale Schakelklassen, waar leerlingen instromen om de Nederlandse taal te leren voordat zij geschakeld kunnen worden naar de locatie van hun voorkeur en niveau. Voor het schooljaar 2021/2022 hebben 594 leerlingen zich aangemeld bij Het Stedelijk Lyceum. In totaal zijn er 3.258 leerlingen die onderwijs volgen bij Het Stedelijk Lyceum.

 

Passend Onderwijs en Centrum voor Onderwijs & Ondersteuning (COO) 

Het centrum voor Onderwijs en Ondersteuning heeft gedurende het kalenderjaar 2021 haar volle aandacht gericht op de professionalisering van het personeel van Het Stedelijk Lyceum. Ook een taak van het Centrum voor Onderwijs en Ondersteuning.

Het is van belang om volop te investeren in het aanwezige menselijk kapitaal binnen Het Stedelijk Lyceum. De organisatie wil graag een werkgever zijn die het welbevinden en de kwaliteit van haar docenten en ondersteunend personeel volop handen en voeten geeft.

Zo is in 2021 de HSL academie door COO in de steigers gezet. Samen met de externe partner ¨De Onderwijsacademie¨ is door diverse projecten hard gewerkt aan de totstandkoming van een scholingsaanbod op maat voor alle medewerkers. Dit scholingsaanbod kan via een portal benaderd worden, de inschrijving en bewaking van gaat dus volledig digitaal. Een mijlpaal voor Het Stedelijk Lyceum. Binnen het Vota netwerk geldt deze portal als good practice.

 

Missie en visie

In 2021 is in en met alle geledingen binnen Het Stedelijk Lyceum het gesprek gevoerd over het nieuwe Strategisch Beleidsplan 2022-2026. Uit alle gesprekken kwamen een drietal richtinggevende kernwaarden naar voren waar iedereen zich in kan vinden: open, eigen en vooruit. In december 2021 heeft het bestuur een gedragen Strategisch Beleidsplan 2022-2026 kunnen vaststellen.

Missie
waarom we het doen

De missie is om al onze leerlingen en medewerkers de mogelijkheid te bieden om persoonlijk vooruit te komen. Die mogelijkheden worden geboden door sterk effectief en inclusief onderwijs in een veilige organisatie. 

Leerlingen en medewerkers stimuleren we om meer te leren door te werken aan hun (school)succes passend bij hun ambitie en talenten. Met een gegarandeerd curriculum kunnen leerlingen onze school altijd verlaten met een diploma of certificaat. Er is expliciete aandacht voor het vergroten van de kansengelijkheid en voor uitdaging en ondersteuning van alle betrokkenen. 
Het Stedelijk Lyceum verzorgt de volle breedte van het voortgezet openbaar onderwijs, inclusief het onderwijs aan nieuwkomers en de internationale secondary IST voor expats. Deze brede opdracht kan gerealiseerd worden mede dankzij de relaties die lokaal, landelijk en internationaal worden onderhouden. 
De maatschappelijke opdracht van Het Stedelijk Lyceum is soms net zo groot als de onderwijskundige opdracht en daar wordt niet voor weggelopen. Actief werk maken van een open cultuur en de verbindingen tussen collega’s en partners. Het belang van het schoolsucces van alle leerlingen is leidend bij het maken van keuzes voor onze organisatie. 

Visie
hoe we het doen

Het Stedelijk Lyceum werkt vanuit een viertal samenhangende visies, die door alle locaties en medewerkers worden onderschreven. Deze visies vormen samen het bestuurlijke kader waarbinnen de locaties hun visie op onderwijs vormgeven. Dit onderwijs past bij de opdracht en de leerlingen van de locatie. De visie op onderwijs is leidend bij de keuzes die locaties maken voor de besteding en inzet van middelen en mensen. 

Alle locaties hanteren hiervoor het referentiekader kwaliteit en gebruiken lesbezoek, audits en de ontwikkelde dashboards om zelf op koers te blijven. De optelsom van deze vier visies wordt versterkt door onze cultuur. Daar wordt actief aan gewerkt, ook al is dat niet altijd makkelijk. 

Visie op leren

Het Stedelijk Lyceum gelooft  dat iedere leerling een stevige kennisbasis en vaardigheden nodig heeft: het is belangrijk dat leerlingen eerst leren lopen, voordat ze gevraagd worden om te rennen. Deze visie op het leren, die verder uitgewerkt is in het Schoolplan, is een gedeelde visie binnen de organisatie. Er zijn in de dagelijkse praktijk grote verschillen tussen onze leerlingen bij binnenkomst. Mede om deze reden ligt de verantwoordelijkheid voor de visie op onderwijs bij de verschillende locaties. Zij hebben de opdracht aan te sluiten op de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerlingen en hun resultaten van de lessen en examens te monitoren. Al ons onderwijs is een optimale combinatie van docent- en leerlinggestuurd onderwijs, waarbij er eerst een stevige basis is gelegd in een pedagogische relatie. Onze leerlingen hebben een veilige en uitdagende schooltijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen. 

Vanuit het wettelijk kader heeft het VO samen met het PO een funderende opdracht voor alle jongeren van 0-18 jaar oud. Passend onderwijs vraagt om al deze leerlingen in staat te stellen om in het beroepsonderwijs of hoger onderwijs een startkwalificatie te behalen. Het Stedelijk Lyceum is vanuit deze opdracht mede verantwoordelijk voor de leerlingen tot in het beroepsonderwijs en het hoger onderwijs, in binnen- of buitenland. Of in het toeleiden van de leerling naar passend werk als het om praktijkonderwijs gaat. Het Stedelijk Lyceum heeft binnen dit wettelijk kader haar eigen ambitie met betrekking tot passend onderwijs in haar School Ondersteuningsprofiel en het Schoolplan geformuleerd. 

Visie op organiseren van het leren
Onze visie op het organiseren van het leren is dat Het Stedelijk Lyceum een organisatie van professionals willen zijn. Een lerende organisatie, die daarvoor ook optimaal voor is ingericht. Het leren van professionals met betrekking tot het schoolsucces van hun leerlingen via leerteams (professionele leergemeenschappen) wordt georganiseerd. Een professionele leergemeenschap bestaat uit een groep docenten en ondersteuners die zich gezamenlijk inzetten voor processen van collectief actieonderzoek met het oog op betere leerresultaten voor de leerlingen die ze dienen. Op alle leergemeenschappen krijgen deze leerteams vorm, waarin professionals elkaar aanvullen in expertise en rollen. 

Professionalisering wordt als een voorwaarde gezien voor het feit dat we vooruit willen, voor de leerling en onszelf. Onze visie op professionalisering is gebaseerd op de vijf dimensies van Peter Senge. Een organisatie kan vanuit deze visie pas vooruit, als alle betrokkenen voortdurend hun capaciteit om tot gewenste resultaten te komen uitbreiden. Dat vraagt bovendien ook een organisatie die nieuwe denkpatronen koestert en waar concrete ambitie leidend is. Iedere collega streeft naar persoonlijk meesterschap en kent zijn eigen ambitie. Iedereen wordt daarin tijdens de verschillende fases van zijn carrière ondersteund door onze organisatie. Daarvoor wordt regelmatig feedback gevraagd aan elkaar en andere betrokkenen, omdat een ieder daar individueel en collectief sterker van wordt. Onder de programmalijn Mensen worden die zaken die daarvoor zorgen en ons scherp houden, georganiseerd.

Visie op veranderen
Onze
visie op veranderen is ontwikkeld tijdens de veranderagenda tussen 2019 en 2021. Bemerkt werd dat er een bovenstroom en een onderstroom is. Beiden krijgen de aandacht die ze verdienen. De bovenstroom is zichtbaar, bewust en grijpbaar gemaakt in de nieuwe besturingsvisie en organogram. Onze overleggen, audits en rapportages en maken de beleidscyclus rond. Dit is de harde governance. Naast een bovenstroom, is er altijd ook een onderstroom. Het is de zachte kant van de governance die ook de aandacht vraagt. Een onderstroom komt voort uit de cultuur en identiteit van de organisatie. 

Onze visie op veranderen is, dat zowel de bovenstroom als de onderstroom worden benut en bespreekbaar gemaakt om tot collectieve intelligentie en succes te komen. Voor de knoop wordt doorgehakt van grote vraagstukken, zijn die in ieder geval besproken met die mensen die de consequenties van de besluitvorming moeten dragen. Deze manier van werken is vastgelegd in de besturingsvisie, die in 2021 ingevoerd hebben.

Gerealiseerd wordt dat niet in een tijdperk van verandering geleefd wordt, maar in een veranderend tijdperk. Dat het anders kan, bleek tijdens de corona-pandemie toen het onderwijs noodgedwongen plaatsonafhankelijk moest worden aangeboden. In de toekomst zal nog veel meer op dit vlak gevraagd worden. Doorgaande leerlijnen vragen om het ondergeschikt maken van onze bestaande structuren en grenzen tussen locaties. Plaatsonafhankelijkheid van onderwijs betekent dat digitalisering een vaste basis in onze visie op leren gegeven moet worden. Dergelijke ontwikkelingen veranderen ook de druk op onze schoolgebouwen in de toekomst. Dit vraagstuk wordt versterkt door de demografie ten aanzien van leerlingen. Er vinden binnen Enschede wat verschuivingen plaats tussen de grote aanbieders van voortgezet onderwijs, maar er is geen grote groei van nieuwe leerlingen te verwachten de komende vier jaren. Dat betekent het maken van nieuwe keuzes over welke gebouwen nodig zijn en hoe in te richten. Tegelijkertijd wordt in het onderwijs in doorgaande leerlijnen dusdanig samengewerkt, dat gebiedsontwikkeling met strategische partners zeer wenselijk is. 

Voorlichting en versterking relatie met basisonderwijs 

Dit jaar heeft de themagroep ‘Versterken Merk en Vergroten Instroom’ verschillende doelen uitgewerkt en aangepakt om de relatie met het basisonderwijs te versterken. Ook is in 2021 gewerkt aan een nieuwe merkstrategie. Met behulp van uitkomsten van enquêtes gehouden onder brugklasleerlingen is richting gegeven aan de invulling. Dit dient voor de themagroep als onderlegger voor de marktbenadering en locatiecampagnes. Verder is in 2021 het CRM-systeem verbeterd.

Determinatie

Voor een goede determinatie, waarbij leerlingen op de juiste plaats terecht komen in het voortgezet onderwijs, is het van belang dat PO en VO samenwerken en hierbij het belang van de leerling voorop stellen. Instrumenten om tot een goede determinatie te komen, zijn onder andere:

  • toetsen en testen die binnen het PO door leerlingen worden gemaakt
  • een goed functionerend leerlingvolgsysteem
  • het voeren van zogenaamde driehoeksgesprekken binnen het PO
  • een constante en periodieke uitwisseling van gegevens tussen PO en VO
  • een inhoudelijke ‘warme’ overdracht op basis van de OSO

 

Met de uitkomsten van de CITO en rekening houdend met de ontwikkelingsperspectieven van de leerlingen stelt Het Het Stedelijk Lyceum zich ten doel om alle leerlingen op het juiste (opleidingsniveau) te plaatsen en de leerlingen uit te dagen om goede prestaties te leveren binnen een passend niveau.

College Zuid

Kottenpark

De Stedelijke Mavo

 

 

Het Stedelijk Vakcollege

 

 

 

Innova

 

 

Internationale Schakelklassen

 

 

Tienercollege Florès

International School Twente

Vakschool Het Diekman

Novo Ego

Net als heel (onderwijs-) Nederland is ook de interne opvang Novo Ego geconfronteerd met de beperkingen en de daarbij behorende aanpassingen welke corona bracht. Een verzamelgebouw, de Performance Factory, dat zo goed als op slot ging. Dit viel weg terwijl het gebouw en de mogelijkheden die het biedt, 1 van de pijlers is van het traject. Daarbij kwam dat de omliggende sportvoorzieningen niet meer konden worden gebruikt. Het niet meer op pad kunnen gaan in groepen verviel en juist dit zijn de activiteiten waar Novo Ego in de afgelopen jaren veel gebruik van heeft gemaakt. Activiteiten die planmatig goed werken bij de, met name externaliserende leerlingen, de doelgroep die Novo Ego ook in huis heeft.  

Desondanks kwam er een landelijke opdracht: scholen moeten opengesteld blijven voor de kwetsbare groepen. Novo Ego heeft daaraan voldaan door de deuren open te houden en een aangepast programma te draaien. De fysieke ruimte van Novo Ego bood de gelegenheid om toch, binnen de geldende corona regels, met de leerlingen aan de slag te  kunnen. Hierbij is te denken aan interne activiteiten met de middelen die in huis ter beschikking waren (en zijn). De situatie had gevolgen voor de instroom van nieuwe leerlingen. Er kwamen minder leerlingen binnen en uitstroom van zittende kandidaten was  lastig in verband met de locaties die gesloten waren. 

Wat betreft het samenwerken met externe partners heeft het afgelopen schooljaar ook mooie dingen gebracht. Denk hierbij aan de toekenning van de corona subsidie “wendbaar en weerbaar”. De subsidie werkte tweeledig. Aan de ene kant kwamen de leerlingen zo in contact met verschillende onderdelen van cultuur. Aan de andere kant hielp deze subsidie mee aan het voortbestaan van verschillende culturele instellingen in de gemeente Enschede die inkomsten misliepen. Een van de hoogtepunten was wel hoe met de leerlingen een werkbezoek is gebracht aan partner “Stichting Up Social Club”, een stichting in Rotterdam voor mensen met een beperking. Prachtig om te zien hoe de Novo Ego-leerlingen, die opvallen door gedragsproblematiek, een volledige dag samen mee heeft gedraaid met de doelgroep (geestelijke en/ of lichamelijke beperkt) van Up. Twee werelden die normaliter ver van elkaar af staan. 

ICT in het het onderwijs

Door corona heeft ICT in het onderwijs voor veel mensen een nieuwe rol gekregen. Collega’s werden door noodzaak geconfronteerd met hun eigen digitale vaardigheden en hebben geleerd wat de toegevoegde waarde kan zijn van ICT. Daardoor is een verhoogde inzet van ICT in het onderwijs te zien.
De rol van ICT ambassadeur is ook veranderd in 2021; van een uitvoerende rol naar een meedenkende rol. Er werden pilots gedaan met programma’s om te kijken of ze voor andere locaties geschikt kunnen zijn.  Daarnaast werd ICT door de Universiteit van Twente benaderd om mee te draaien in een onderzoek om de digitale strategie van Het Stedelijk Lyceum sterker neer te zetten.

Google Reference School
Met trots kan verteld worden dat Het Stedelijk Lyceum een Google Reference School is geworden. Ook met trots kan verteld worden dat de taak van ICT-ambassadeur is veranderd en uitgebreid.

Onderzoek University of Twente
Het onderzoek van de Universiteit van Twente begon met een SELFIE onderzoek, van iedere vestiging werd onderzocht hoe goed de digitale strategie van de school ontvangen en gedragen werd. Daaruit bleek dat Het Stedelijk Lyceum digitaal sterk is in de infrastructuur, de pedagogie (ICT in de lesvoorbereiding), de innovatie op gebied van ICT en de rol van de ICT-ambassadeurs. De factoren die bevorderend werken op die sterke kwaliteiten zijn; het beleid van Het Stedelijk Lyceum, de rol en facilitering van de ICT-ambassadeurs, de enthousiaste docenten/aanjagers die pilots willen draaien en uitdragen, HSL academie en corona. Er waren echter ook ontwikkelpunten, namelijk het verankeren van innovatie, de missie uitdragen naar alle collega’s, digitale vaardigheden van docenten en leerlingen verbeteren, digitale strategie uitdragen, evaluatie op de digitale strategie en theoretische input en argumentatie om keuzes in het beleid te onderbouwen. 

Uit deze punten is een ontwerpvraag gekomen: Hoe kunnen we de digitale vaardigheden van collega’s versterken en verbeteren?

Meerdere sessies hebben plaatsgevonden om uiteindelijk een talktool te creëren. Als theoretisch kader voor de digitale vaardigheden van docenten is de DigiCompEdu van QUASI gebruikt als raamwerk. De uiteindelijke talktool digitale competenties voor leraren helpt een coach om een leraar te begeleiden in het reflecteren op diens digitale competenties om vervolgens die competenties te kunnen verdiepen en verbreden. Een coach zou een teamleider, een ICT-ambassadeur of een sectievoorzitter kunnen zijn.

Visie ICT-Ambassadeurs
De ICT-ambassadeurs hebben vorig jaar samen een visie geschreven. Aan het begin van dit schooljaar 2021-2022 zijn zij samengekomen om te kijken welke taken er uitgevoerd moeten worden om die visie te realiseren. Vervolgens is besloten welke taken men dit jaar wilde gaan uitvoeren en die zijn verdeeld. Elke maand is er vergaderd om de voortgang te bespreken en nieuwe ontwikkelingen aan te dragen. 

Pilots
In 2021 zijn de volgende pilots gestart; socrative, cerego en digitale vaardigheden. De socrative en cerego zijn applicaties die onderwijs ondersteunen. De socrative pilot is op de vestiging Innova gestart en cerego op de vestiging Kottenpark. De resultaten van deze pilots geven doorslag of deze apps Stedelijk-breed inzetbaar zijn. Voor de digitale vaardigheden van leerlingen waren twee trajecten gestart. Google skills for kids op Innova en Bomberbot op Vakschool het Diekman. Uit eerste evaluatie blijkt de Google skills for kids een methode die Stedelijk-breed inzetbaar kan zijn, dus daar volgt nog een besluit vanuit de ICT-ambassadeurs. 

Samenwerkingsverbanden 

Hieronder worden de samenwerkingsverbanden genoemd, waarin Het Stedelijk Lyceum participeert:

Samenwerkingsverband VO 2302 

In het kader van de ontwikkelingen rondom ‘Passend Onderwijs’ is het Samenwerkingsverband 2302 VO opgericht. Deelnemende scholen zijn alle scholen in het voortgezet onderwijs – inclusief het voortgezet speciaal onderwijs – in de regio Twente Oost. SWV 2302 VO is verantwoordelijk voor goede voorzieningen en een dekkend onderwijsaanbod voor de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Panta Rhei 

Binnen het Samenwerkingsverband 2302 VO wordt nauw samengewerkt met het Panta Rhei College Enschede, een school voor speciaal voortgezet onderwijs, met name gericht op leerlingen met autisme spectrum stoornissen op havo en vwo niveau. Op het Panta Rhei worden de eerste drie leerjaren (onderbouw) van havo en vwo aangeboden. De nauwe samenwerking is gericht op een goede doorstroom van de leerlingen naar het regulier onderwijs. Aan het eind van 2020 is afgesproken dat het OCR ook aanschuift aan deze samenwerkingstafel.

TweeTalig Onderwijs Engels (TTO) 

College Zuid werkt in het kader van TTO samen met het Europees Platform, de University of Cambridge, het Werner von Siemens Gymnasium in Gronau (Dld), het Riesener Gymnasium in Gladbeck (Dld) en de Realschule Grünstrasse in Hattingen (Dld). Behalve de examinering door het International Baccalaureate (IB), beoogt deze samenwerking internationale bewustwording door meer contacten te organiseren met leerlingen in het buitenland.

 

Topsport Talentschool 

College Zuid heeft een licentie als Topsport Talentschool. In dat kader wordt samengewerkt met het NOC*NSF, Olympische netwerk Twente, de gemeente Enschede, voetbalacademie FC Twente, Tennis Factory en diverse sportbonden. De licentie en de samenwerking stelt College Zuid in staat haar topsportleerlingen bepaalde faciliteiten te bieden, zodat de leerlingen de mogelijkheid hebben hun schoolopleiding te combineren met hun topsportambitie.

 

IST 

De secondary school van ISTwente werkt al jaren intensief samen met de primary school van IST, een onderdeel van Consent.

Partners van IST zijn o.a. Twente Branding, Regio Twente, ProvincieOverijssel en Gemeente Enschede. Het netwerk en de belangen van IST worden versterkt en behartigd door de IST Raad van Advies waarin stakeholders vanuit zowel onderwijs, overheid als ondernemers zitten. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van Saxion, University of Twente, Expat Center East Netherlands (WTC Twente), Gemeente Enschede, 14 Twentse Gemeenten, Thales Nederland, ROC van Twente en Apollo Vredestein. 

 

Cultuurprofielschool

Kottenpark is een cultuurprofielschool en werkt in dat kader samen met het conservatorium in Enschede en de muziekschool. De samenwerking is bedoeld om te komen tot een optimale voorbereiding ten behoeve van de doorstroming naar de hbo-fase van het dansvakonderwijs. De leerlingen van de muziekstroom ontvangen extra muzieklessen van docenten van de muziekschool en het conservatorium.

 

Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Artez 

Samenwerking vindt plaats met de UT en Saxion Hogeschool om het wetenschapsprofiel te versterken. Bètadocenten nemen deel en dragen bij aan de DocentOntwikkelTeams van ELAN voor “wiskunde D”, “Scheikunde” en “Bètavakken in samenhang”. Leerlingen participeren in het project Talentmaximalisatie Twente (project UT, Saxion en Artez) en kunnen gebruik maken van faciliteiten, zoals de laboratoria van de UT en Saxion. Met Hogeschool ArtEZ is in 2017 een convenant gesloten voor vier jaar welke in 2021 met vier jaren is verlengd. Samen gaan we een krachtig curriculum ontwikkelen voor het dansonderwijs dat inspeelt op de eisen van het “veld” en het HBO- onderwijs. Het convenant dient als basis voor een Dans en Muziek (DAMU) licentie die door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen aan slechts acht scholen in Nederland wordt verstrekt.

 

Leerlingbegeleiding 

Om tot een goede leerlingbegeleiding te kunnen komen voor leerlingen die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben, wordt samengewerkt met de gemeente Enschede (leerplicht), de GGD (schoolarts), de wijkagenten, het speciaal onderwijs, het jongerenwerk, de jeugdhulpverlening en schoolmaatschappelijk werk. Zo kunnen snelle en sluitende trajecten worden geboden aan leerlingen die dit nodig hebben.

 

Regionale samenwerkingsverbanden 

In de regio zijn verschillende andere samenwerkingsverbanden met scholen voor primair en voortgezet onderwijs, waarin Het Stedelijk Lyceum en diverse gemeentelijke commissies participeren.

 

Regionaal Mobiliteitscentrum/VOTA 

Door de besturen van Het Assink Lyceum, Het Erasmus, OSG Hengelo, Staring College, de Waerdenborch en Het Stedelijk Lyceum is in 2018 een intentieverklaring en de Contourennota Regionaal Mobiliteitscentrum opgesteld. In de loop van 2019 is de naam van het samenwerkingsverband gewijzigd in VOTA wat staat voor Voortgezet Onderwijs Twente en de Achterhoek. Doel was en is door samenwerking de mobiliteit van medewerkers te verhogen en professionalisering vorm te geven.

 

 Goethe-Institut 

Kottenpark is partnerschool van het Goethe-Institut. Behalve het afnemen van de Goethe examens, verstrekt het Goethe-Institut studiebeurzen aan leerlingen van partnerscholen en organiseert het congressen voor docenten.

 

Brede Schoolvereniging West 

De Stedelijke Mavo is lid van de Brede Schoolvereniging West. Doel hiervan is te komen tot versterking van de samenwerking en sociale cohesie in de wijk. Basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en culturele instellingen in de wijk organiseren diverse activiteiten na schooltijd, zoals kunst en cultuurprojecten, trainingen in sociaal emotionele ontwikkelingen, bewegingsactiviteiten en projecten waarmee leerlingen meer bewust worden van de eigen omgeving.

10-14 – Tienerschool

De 10-14-school is een plezierig bruggetje van het basis- naar het voortgezet onderwijs, in plaats van een hoge springplank. Inmiddels biedt Het Stedelijk Lyceum twee 10-14 scholen aan, te weten Tienercollege Florès en Het Pontem. Het Tienercollege Florès is een samenwerking tussen Het Stedelijk Lyceum en Consent-basisschool La Res. Het Tienercollege is gehuisvest aan de Dotterbloemstraat 75. 

Daarnaast werken Vakschool het Diekman en SBO Het Pontem samen. Zij bieden een speciale 10-14 route aan voor die leerling die nog twijfelt tussen het praktijkonderwijs en de basisberoepsgerichte leerweg. Doel is het geven van aandacht aan leerlingen voor hun ontwikkeling om uiteindelijk op Het Stedelijk Lyceum (via Vakschool het Diekman of Het Stedelijk Vakcollege) hun diploma te halen.

 

College Zuid

Positieve beoordeling Inspectie

In het Herstelonderzoek (2020) schreef de Inspectie van het Onderwijs: “De school heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de kwaliteit van het onderwijs in de volle breedte te verbeteren. Hierin is de school geslaagd”.  

Naast de verbeteringen werden twee onderdelen aangegeven die nog aandacht behoefden: het didactisch handelen (OP3) en de kwaliteitszorg (KA1, indicator in het ‘oude’ onderzoekskader). Bij het didactisch handelen werd geconcludeerd dat de lessen nog onvoldoende op de onderwijsbehoefte van individuen en groepen leerlingen afgestemd werden. Voor wat betreft de kwaliteitszorg was de conclusie dat de gerealiseerde kwaliteit nog onvoldoende geborgd werd.. Het inspectiebezoek op 26 oktober 2021 is positief afgesloten. 

Na een periode van herstel en het werken aan een organisatie waar verbeteren de norm is kan College Zuid een tijdperk afsluiten. Met een bevestiging dat goede keuzes gemaakt worden en de juiste stappen gemaakt zijn, kan de ingeslagen weg verder worden uitgebouwd.

Invoeren van de school als professionele leergemeenschap

Aan het begin van schooljaar 2021-2022 is de school als professionele leergemeenschap geïntroduceerd. Door het invoeren van leerteams is de school anders georganiseerd. Hiermee wordt beoogd dat er professioneler gewerkt wordt en dat het eigenaarschap meer bij het onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel komt te liggen met een voortdurende focus op de verbetering van het onderwijs als gevolg. 

Naast een ‘leerteam vaksectie’, waarbinnen de doorlopende leerlijnen bewaakt worden, is een ‘leerteam afdeling’ geïntroduceerd. In een leerteam afdeling is een groep personeelsleden verantwoordelijk voor een groep leerlingen. Deze groep personeelsleden bestaat uit onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel.

Eén van de speerpunten voor de ‘leerteams afdeling’ in de komende jaren is het aandacht besteden aan de taalachterstanden.

Ook in de schoolleiding is een professionaliseringsslag gemaakt. In 2020 is de keuze gemaakt om met vier onderwijskundige teamleiders te werken. Er zijn twee teamleiders onderbouw en twee teamleiders bovenbouw. Met name de teamleiders onderbouw hebben zich ingezet voor het versterken van de relatie met het basisonderwijs.

Aandacht voor passende omgeving

College Zuid heeft in 2021 veel aandacht besteed aan het schoolgebouw. Goed onderwijs wordt sterker in een passende omgeving. De inrichting van het studieplein is verbeterd, maar verdiend ook de komende jaren aandacht. Er is waar mogelijk meer structuur gebracht in de inrichting van de vaklokalen. 

Een punt van aandacht is de inrichting van de schoolkantine. Tijdens de pandemie is de kantine gesloten. Dit zorgt ervoor dat leerlingen hun versnaperingen elders gaan halen. College Zuid is in een gevorderd stadium om een cateraar in de kantine te huisvesten. De uitgangspunten hiervoor zijn een professionele cateraar die de mogelijkheid heeft om mee te groeien met College Zuid en een gezond en betaalbaar aanbod voor leerlingen en personeel. 

Aandacht voor taalachterstand bij de leerlingen

In schooljaar 2020-2021 heeft College Zuid de overstap van Cito naar de Jij!-toetsen gemaakt. Voor de schoolscan is een nulmeting gedaan in alle leerjaren op de vakken Nederlands, Engels, Duits en wiskunde. Ook de toetsen over het sociaal emotioneel, de hoofd, handen, hart is afgenomen. Uit de Jij!-toetsen kwam nogmaals naar voren dat College Zuid veel leerlingen met een taalachterstand heeft. In 2019 is een taalbeleid uitgerold dat leerlingen moet helpen om achterstanden te overbruggen, met taalsteunlessen, NT2 programma’s en een goede dyslexiebegeleiding als gevolg. Meer focus op taalgericht vakonderwijs moet er de komende jaren voor zorgen dat taal steeds minder een hindernis is voor de leerlingen van College Zuid. 

Versterken relatie met basisscholen

In 2021 vielen de aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar tegen. Het harde werken werd niet beloond, ook al was de overtuiging dat de ‘goede dingen’ gedaan werden. 

De banden met de basisscholen zijn aangehaald en nieuwe banden zijn gelegd. Er is gewerkt aan materiaal, in de vorm van folders en boekjes, om ‘het verhaal’ van College Zuid onder de aandacht van een potentiële doelgroep te brengen. Er zijn 30 basisscholen op bezoek geweest voor de doedagen. Aan de masterclasses TTO, sportstroom en Spaans hebben veel leerlingen uit groep 8 deelgenomen. Dit alles om de ‘buitenwereld’ te laten zien dat College Zuid een goede school is. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer aanmeldingen.

Positieve beoordeling Inspectie

In het Herstelonderzoek (2020) schreef de Inspectie van het Onderwijs: “De school heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de kwaliteit van het onderwijs in de volle breedte te verbeteren. Hierin is de school geslaagd”.  

Naast de verbeteringen werden twee onderdelen aangegeven die nog aandacht behoefden: het didactisch handelen (OP3) en de kwaliteitszorg (KA1, indicator in het ‘oude’ onderzoekskader). Bij het didactisch handelen werd geconcludeerd dat de lessen nog onvoldoende op de onderwijsbehoefte van individuen en groepen leerlingen afgestemd werden. Voor wat betreft de kwaliteitszorg was de conclusie dat de gerealiseerde kwaliteit nog onvoldoende geborgd werd.. Het inspectiebezoek op 26 oktober 2021 is positief afgesloten. 

Na een periode van herstel en het werken aan een organisatie waar verbeteren de norm is kan College Zuid een tijdperk afsluiten. Met een bevestiging dat goede keuzes gemaakt worden en de juiste stappen gemaakt zijn, kan de ingeslagen weg verder worden uitgebouwd.

Aandacht voor taalachterstand bij de leerlingen

In schooljaar 2020-2021 heeft College Zuid de overstap van Cito naar de Jij!-toetsen gemaakt. Voor de schoolscan is een nulmeting gedaan in alle leerjaren op de vakken Nederlands, Engels, Duits en wiskunde. Ook de toetsen over het sociaal emotioneel, de hoofd, handen, hart is afgenomen. Uit de Jij!-toetsen kwam nogmaals naar voren dat College Zuid veel leerlingen met een taalachterstand heeft. In 2019 is een taalbeleid uitgerold dat leerlingen moet helpen om achterstanden te overbruggen, met taalsteunlessen, NT2 programma’s en een goede dyslexiebegeleiding als gevolg. Meer focus op taalgericht vakonderwijs moet er de komende jaren voor zorgen dat taal steeds minder een hindernis is voor de leerlingen van College Zuid. 

Invoeren van de school als professionele leergemeenschap

Aan het begin van schooljaar 2021-2022 is de school als professionele leergemeenschap geïntroduceerd. Door het invoeren van leerteams is de school anders georganiseerd. Hiermee wordt beoogd dat er professioneler gewerkt wordt en dat het eigenaarschap meer bij het onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel komt te liggen met een voortdurende focus op de verbetering van het onderwijs als gevolg. 

Naast een ‘leerteam vaksectie’, waarbinnen de doorlopende leerlijnen bewaakt worden, is een ‘leerteam afdeling’ geïntroduceerd. In een leerteam afdeling is een groep personeelsleden verantwoordelijk voor een groep leerlingen. Deze groep personeelsleden bestaat uit onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel.

Eén van de speerpunten voor de ‘leerteams afdeling’ in de komende jaren is het aandacht besteden aan de taalachterstanden.

Ook in de schoolleiding is een professionaliseringsslag gemaakt. In 2020 is de keuze gemaakt om met vier onderwijskundige teamleiders te werken. Er zijn twee teamleiders onderbouw en twee teamleiders bovenbouw. Met name de teamleiders onderbouw hebben zich ingezet voor het versterken van de relatie met het basisonderwijs.

Versterken relatie met basisscholen

In 2021 vielen de aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar tegen. Het harde werken werd niet beloond, ook al was de overtuiging dat de ‘goede dingen’ gedaan werden. 

De banden met de basisscholen zijn aangehaald en nieuwe banden zijn gelegd. Er is gewerkt aan materiaal, in de vorm van folders en boekjes, om ‘het verhaal’ van College Zuid onder de aandacht van een potentiële doelgroep te brengen. Er zijn 30 basisscholen op bezoek geweest voor de doedagen. Aan de masterclasses TTO, sportstroom en Spaans hebben veel leerlingen uit groep 8 deelgenomen. Dit alles om de ‘buitenwereld’ te laten zien dat College Zuid een goede school is. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer aanmeldingen.

Aandacht voor passende omgeving

College Zuid heeft in 2021 veel aandacht besteed aan het schoolgebouw. Goed onderwijs wordt sterker in een passende omgeving. De inrichting van het studieplein is verbeterd, maar verdiend ook de komende jaren aandacht. Er is waar mogelijk meer structuur gebracht in de inrichting van de vaklokalen. 

Een punt van aandacht is de inrichting van de schoolkantine. Tijdens de pandemie is de kantine gesloten. Dit zorgt ervoor dat leerlingen hun versnaperingen elders gaan halen. College Zuid is in een gevorderd stadium om een cateraar in de kantine te huisvesten. De uitgangspunten hiervoor zijn een professionele cateraar die de mogelijkheid heeft om mee te groeien met College Zuid en een gezond en betaalbaar aanbod voor leerlingen en personeel. 

De afgelopen jaren en de pandemie hebben impact gehad op het leven van leerlingen en docenten. Ondanks deze ‘zware’ jaren is het College Zuid gelukt om te bouwen aan een organisatie die positief vooruit kan kijken. 

De Stedelijke Mavo

Voor De Stedelijke Mavo is 2021 een lastig jaar geweest. Corona speelde op veel gebieden parten. De motivatie van leerlingen is er door aangetast en de locatie heeft zichzelf tijdens het open huis niet kunnen laten zien zoals ze gewend waren. Het niet in elkaars nabijheid overleg voeren, maakte ontwikkelen lastig. Dat vertaalde zich ook in tegenvallende cijfers van de centrale examens en de aanmelding. Het team is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft, na een grondige evaluatie van de resultaten en de aanmelding, veel nieuwe initiatieven opgepakt, o.a. met behulp van de NPO gelden. 

herijking koers de stedelijke mavo

In november 2021 is gestart met herijking van de koers van De Stedelijke Mavo. De ‘ambassadeursgroep’, een aantal collega’s die meedenken over een nieuwe koers, heeft dit opgepakt en hierover veel overleg gevoerd met de rest van het team. Geconstateerd is dat de bouwstenen onder de pijlers ‘verantwoordelijk, grensverleggend en toekomstgericht’ van de locatie nog steeds actueel zijn, maar dat de invulling wel toe is aan een nieuwe stap. De resultaten daarvan worden in 2022 verwacht.

Scholing

Met het team is, naast het blijven werken in de leerteams, ook scholing opgepakt voor Formatief handelen. De docenten van klas 1 nemen hierin het voortouw. De resultaten hiervan zijn zo positief dat dit uitgebreid gaat worden naar de andere leerjaren. De begeleiding van leerlingen door de mentor is geïntensiveerd. Elke mentor heeft meer tijd gekregen voor gesprekken en het mentoruur. Daarnaast is in de mentoruren het thema Leren leren opgepakt, waarvoor een nieuwe methode is aangeschaft. 

Omdat iedereen elkaar onder Corona-tijd minder gezien heeft, gaf dat aanleiding om het thema professionele cultuur op te pakken: hoe werken we met elkaar, wat verwachten we van elkaar. Hier wordt in 2022 mee doorgegaan vanwege het enthousiasme over de resultaten.

Aandacht voor taalachterstand bij de leerlingen

In schooljaar 2020-2021 heeft College Zuid de overstap van Cito naar de Jij!-toetsen gemaakt. Voor de schoolscan is een nulmeting gedaan in alle leerjaren op de vakken Nederlands, Engels, Duits en wiskunde. Ook de toetsen over het sociaal emotioneel, de hoofd, handen, hart is afgenomen. Uit de Jij!-toetsen kwam nogmaals naar voren dat College Zuid veel leerlingen met een taalachterstand heeft. In 2019 is een taalbeleid uitgerold dat leerlingen moet helpen om achterstanden te overbruggen, met taalsteunlessen, NT2 programma’s en een goede dyslexiebegeleiding als gevolg. Meer focus op taalgericht vakonderwijs moet er de komende jaren voor zorgen dat taal steeds minder een hindernis is voor de leerlingen van College Zuid. 

ambitie- en kwaliteitskaarten voor verbeteren kwaliteit

Op het gebied van organisatie wordt blijvend met behulp van de Enigma-methode aan de weg getimmerd. Deze methode wordt op steeds meer vestigingen van Het Stedelijk Lyceum gebruikt. Het maakt de processen inzichtelijk en hanteerbaar. Het leveren van kwaliteit heeft met ingang van schooljaar 2021-2022 een nieuwe boost gekregen: de jaaragenda met daarin alle checks en afspraken staat standaard op de MT-agenda, de lesbezoeken vinden weer plaats en de gesprekken met de examendocenten zijn geïntensiveerd. 

herijking koers de stedelijke mavo

In november 2021 is gestart met herijking van de koers van De Stedelijke Mavo. De ‘ambassadeursgroep’, een aantal collega’s die meedenken over een nieuwe koers, heeft dit opgepakt en hierover veel overleg gevoerd met de rest van het team. Geconstateerd is dat de bouwstenen onder de pijlers ‘verantwoordelijk, grensverleggend en toekomstgericht’ van de locatie nog steeds actueel zijn, maar dat de invulling wel toe is aan een nieuwe stap. De resultaten daarvan worden in 2022 verwacht.

Aandacht voor taalachterstand bij de leerlingen

In schooljaar 2020-2021 heeft College Zuid de overstap van Cito naar de Jij!-toetsen gemaakt. Voor de schoolscan is een nulmeting gedaan in alle leerjaren op de vakken Nederlands, Engels, Duits en wiskunde. Ook de toetsen over het sociaal emotioneel, de hoofd, handen, hart is afgenomen. Uit de Jij!-toetsen kwam nogmaals naar voren dat College Zuid veel leerlingen met een taalachterstand heeft. In 2019 is een taalbeleid uitgerold dat leerlingen moet helpen om achterstanden te overbruggen, met taalsteunlessen, NT2 programma’s en een goede dyslexiebegeleiding als gevolg. Meer focus op taalgericht vakonderwijs moet er de komende jaren voor zorgen dat taal steeds minder een hindernis is voor de leerlingen van College Zuid. 

Scholing

Met het team is, naast het blijven werken in de leerteams, ook scholing opgepakt voor Formatief handelen. De docenten van klas 1 nemen hierin het voortouw. De resultaten hiervan zijn zo positief dat dit uitgebreid gaat worden naar de andere leerjaren. De begeleiding van leerlingen door de mentor is geïntensiveerd. Elke mentor heeft meer tijd gekregen voor gesprekken en het mentoruur. Daarnaast is in de mentoruren het thema Leren leren opgepakt, waarvoor een nieuwe methode is aangeschaft. 

Omdat iedereen elkaar onder Corona-tijd minder gezien heeft, gaf dat aanleiding om het thema professionele cultuur op te pakken: hoe werken we met elkaar, wat verwachten we van elkaar. Hier wordt in 2022 mee doorgegaan vanwege het enthousiasme over de resultaten.

ambitie- en kwaliteitskaarten voor verbeteren kwaliteit

Op het gebied van organisatie wordt blijvend met behulp van de Enigma-methode aan de weg getimmerd. Deze methode wordt op steeds meer vestigingen van Het Stedelijk Lyceum gebruikt. Het maakt de processen inzichtelijk en hanteerbaar. Het leveren van kwaliteit heeft met ingang van schooljaar 2021-2022 een nieuwe boost gekregen: de jaaragenda met daarin alle checks en afspraken staat standaard op de MT-agenda, de lesbezoeken vinden weer plaats en de gesprekken met de examendocenten zijn geïntensiveerd. 

Met al deze ontwikkelingen is 2021 een jaar geworden van de herijking: er zijn veel nieuwe initiatieven ontstaan waar met hart en ziel aan wordt gewerkt en de toekomst wordt met vertrouwen tegemoet gezien.

het stedelijk vakcollege

Het schooljaar 2020-2021 stond voor Het Stedelijk Vakcollege voor een belangrijk deel nog steeds in het teken van corona. De kwetsbare doelgroep die deze school heeft, maakte deze situatie extra complex. Bij de verschillende lockdowns heeft de school snel over kunnen schakelen naar afstandsonderwijs en kwetsbare leerlingen zijn opgevangen op school om de lessen te kunnen volgen. De beroepsgerichte vakken en examenklassen hebben het hele jaar lessen mogen krijgen ondanks de lockdowns. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in goede examenresultaten voor de praktijk van de profielen in leerjaar 3 en de eindexamenresultaten voor leerjaar 4. 

Nieuwe schoolleiding en organisatiestructuur

In april 2021 is er onder leiding van een nieuwe directeur gewerkt aan een nieuwe organisatiestructuur. Onderwijsteams, geleid door teamleiders en ondersteund door leerlingcoördinatoren, ontwikkelen samen teamdoelen en werken aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. Daarbij wordt vanuit 7 thema’s gewerkt die we met Vakschool Het Diekman en College Zuid parallel ontwikkelen. De thema’s zijn onder andere: governance, gegarandeerd curriculum, taalbeleid, mentoraat en formatief handelen. 

dagstart vergroot sociale en fysieke veiligheid

Er zijn extra trainingen voor het personeel geweest om de leskwaliteit en leeropbrengsten te verbeteren. Daarbij lag de focus op taalbeleid en leerteamontwikkeling. 

 

Leerteam onderbouw is gestart met de pilot ‘Dagstart’. Collega’s overleggen wekelijks over hun leerlingen voordat leerlingen op school komen. Leerlingen komen dan op school en hebben hun dagstart met de mentor. De mentor deelt de plannen voor de leerlingen voor die week tijdens de dagstart. Leerlingen en collega’s ervaren de dagstart positief. Dit blijkt uit de evaluatie gehouden door de deelraad. In de tevredenheidsonderzoeken zien we na de invoering van de dagstart een toename van het gevoel van sociale en fysieke veiligheid. In schooljaar 2021-2022 wil de schoolleiding de dagstart uitbreiden naar de bovenbouw. Helaas is door personeelstekort het niet gelukt om dit in 2021-2022 te realiseren. We gaan inzetten op een herstart in 2022-2023. 

professionalisering leerteams

De Locatie Ondersteunings Groep (kortweg LOG) heeft dit jaar stappen gemaakt in verdere integratie in de school. De LOG participeert in de leerteams. Daarnaast worden er met regelmaat Mentor/LOG/Teamleider gesprekken gevoerd. 

Daarnaast is er afstemming met leerplicht, jeugdarts, schoolwijkcoach en jongerenwerk. Waar nodig vindt afstemming plaats met jeugdhulpverlening. De samenwerking is in 2021 verder onderzocht in de pilot Interprofessioneel samenwerken (ipw) dat vanuit de gemeente werd ondersteund. Hier zal in 2022 een vervolg aangegeven worden. 

Een aantal collega’s vormt samen het coachteam en ondersteunt nieuwe collega’s op basis van de 6 rollen van Martie Slooter. Ook kan gecoacht worden aan de hand van een specifieke hulpvraag. Daarnaast is er een schoolopleider die zich richt op het ondersteunen van de stagiaires. 

Technolab sterk techniek onderwijs

Het project Sterk Techniek Onderwijs is nu 2 jaar onderweg. Om leerlingen in het primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs te enthousiasmeren voor techniek zijn diverse activiteiten ontwikkeld, zoals technieklessen voor leerlingen uit het primair onderwijs. In samenwerking met procestechniek is de Chocolate Challenge en de 7 Werelden van techniek ontwikkeld. Ook in 2021 zijn een deel van deze activiteiten door de corona maatregelen niet doorgegaan. Dit zal in 2022 weer worden opgepakt. Daarnaast loopt er een pilot met het ROC van Twente met de uitwisseling van docenten voor de beroepsgerichte praktijkvakken. Docenten van het ROC geven les aan vierdejaars leerlingen van Het Stedelijk Vakcollege. Deze pilot verloopt erg positief en zal worden voortgezet.  In het inmiddels gerealiseerde Technolab worden leerlingen uitgedaagd om te werken en te leren van de modernste technologieën. Dit is voornamelijk gericht op groep 7 en 8 leerlingen, maar zal ook in de lessen voor VO leerlingen worden gebruikt. Er is een Techno Lab-coördinator die zorgt voor de dagelijkse aansturing en planning. Hiermee wordt geprobeerd leerlingen te interesseren voor techniek. Dit levert op dit moment nog geen verbetering op in het aantal aanmeldingen voor de techniek profielen in de bovenbouw. In januari 2022 is er een pilot met het Zone College waarbij leerlingen van klas 2 die interesse hebben in een techniek profiel zich oriënteren op Het Stedelijk Vakcollege en Wethouder Beversstraat. 

ontwikkeling taalbeleid

Binnen Het Stedelijke Vakcollege zijn veel leerlingen met taalachterstanden. Het Stedelijk brede taalbeleid wordt sinds voorjaar 2020 binnen Het Stedelijk Vakcollege vormgegeven. Helaas is door vertrek van meerdere collega’s en docenten Nederlands deze ontwikkeling deels stil komen te liggen. Er wordt geworven voor een taalcoördinator LC die dit taalbeleid weer oppakt. Er is wel blijvend aandacht geweest voor taalbeleid door teambrede trainingen. 

van verzuimbeleid naar aanwezigheidsbeleid

De school neemt deel aan een pilot om de omslag te maken van verzuimbeleid naar aanwezigheidsbegeleiding. Doel is om de aanwezigheid van leerlingen op school te vergroten waardoor de leeropbrengst groter zal worden. Ook om van een curatieve aanpak (maatregelen als gevolg van verzuim) toe te werken naar eerdere signalering en op basis van analyse op niveau van leerling, klas of school vroegtijdig passende interventies te plegen en meer maatwerk te bieden. In april 2021 is geconstateerd dat de interne verzuim aanpak niet voldoende was. Er is geïnvesteerd in het vergroten van de kennis over verzuim, een leerplichtspreekuur, een wekelijks overleg tussen leerplichtambtenaar en verzuim coördinator en meer uren voor verzuim coördinatie. In 2021 heeft dit geresulteerd in een positief resultaat en complimenten van de gemeente. Voor het eerst in 3 jaar zijn de casussen onder controle. 

Nieuwe schoolleiding en organisatiestructuur

In april 2021 is er onder leiding van een nieuwe directeur gewerkt aan een nieuwe organisatiestructuur. Onderwijsteams, geleid door teamleiders en ondersteund door leerlingcoördinatoren, ontwikkelen samen teamdoelen en werken aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. Daarbij wordt vanuit 7 thema’s gewerkt die we met Vakschool Het Diekman en College Zuid parallel ontwikkelen. De thema’s zijn onder andere: governance, gegarandeerd curriculum, taalbeleid, mentoraat en formatief handelen. 

Technolab sterk techniek onderwijs

Het project Sterk Techniek Onderwijs is nu 2 jaar onderweg. Om leerlingen in het primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs te enthousiasmeren voor techniek zijn diverse activiteiten ontwikkeld, zoals technieklessen voor leerlingen uit het primair onderwijs. In samenwerking met procestechniek is de Chocolate Challenge en de 7 Werelden van techniek ontwikkeld. Ook in 2021 zijn een deel van deze activiteiten door de corona maatregelen niet doorgegaan. Dit zal in 2022 weer worden opgepakt. Daarnaast loopt er een pilot met het ROC van Twente met de uitwisseling van docenten voor de beroepsgerichte praktijkvakken. Docenten van het ROC geven les aan vierdejaars leerlingen van Het Stedelijk Vakcollege. Deze pilot verloopt erg positief en zal worden voortgezet.  In het inmiddels gerealiseerde Technolab worden leerlingen uitgedaagd om te werken en te leren van de modernste technologieën. Dit is voornamelijk gericht op groep 7 en 8 leerlingen, maar zal ook in de lessen voor VO leerlingen worden gebruikt. Er is een Techno Lab-coördinator die zorgt voor de dagelijkse aansturing en planning. Hiermee wordt geprobeerd leerlingen te interesseren voor techniek. Dit levert op dit moment nog geen verbetering op in het aantal aanmeldingen voor de techniek profielen in de bovenbouw. In januari 2022 is er een pilot met het Zone College waarbij leerlingen van klas 2 die interesse hebben in een techniek profiel zich oriënteren op Het Stedelijk Vakcollege en Wethouder Beversstraat. 

dagstart vergroot sociale en fysieke veiligheid

Er zijn extra trainingen voor het personeel geweest om de leskwaliteit en leeropbrengsten te verbeteren. Daarbij lag de focus op taalbeleid en leerteamontwikkeling. 

 

Leerteam onderbouw is gestart met de pilot ‘Dagstart’. Collega’s overleggen wekelijks over hun leerlingen voordat leerlingen op school komen. Leerlingen komen dan op school en hebben hun dagstart met de mentor. De mentor deelt de plannen voor de leerlingen voor die week tijdens de dagstart. Leerlingen en collega’s ervaren de dagstart positief. Dit blijkt uit de evaluatie gehouden door de deelraad. In de tevredenheidsonderzoeken zien we na de invoering van de dagstart een toename van het gevoel van sociale en fysieke veiligheid. In schooljaar 2021-2022 wil de schoolleiding de dagstart uitbreiden naar de bovenbouw. Helaas is door personeelstekort het niet gelukt om dit in 2021-2022 te realiseren. We gaan inzetten op een herstart in 2022-2023. 

ontwikkeling taalbeleid

Binnen Het Stedelijke Vakcollege zijn veel leerlingen met taalachterstanden. Het Stedelijk brede taalbeleid wordt sinds voorjaar 2020 binnen Het Stedelijk Vakcollege vormgegeven. Helaas is door vertrek van meerdere collega’s en docenten Nederlands deze ontwikkeling deels stil komen te liggen. Er wordt geworven voor een taalcoördinator LC die dit taalbeleid weer oppakt. Er is wel blijvend aandacht geweest voor taalbeleid door teambrede trainingen. 

professionalisering leerteams

De Locatie Ondersteunings Groep (kortweg LOG) heeft dit jaar stappen gemaakt in verdere integratie in de school. De LOG participeert in de leerteams. Daarnaast worden er met regelmaat Mentor/LOG/Teamleider gesprekken gevoerd. 

Daarnaast is er afstemming met leerplicht, jeugdarts, schoolwijkcoach en jongerenwerk. Waar nodig vindt afstemming plaats met jeugdhulpverlening. De samenwerking is in 2021 verder onderzocht in de pilot Interprofessioneel samenwerken (ipw) dat vanuit de gemeente werd ondersteund. Hier zal in 2022 een vervolg aangegeven worden. 

Een aantal collega’s vormt samen het coachteam en ondersteunt nieuwe collega’s op basis van de 6 rollen van Martie Slooter. Ook kan gecoacht worden aan de hand van een specifieke hulpvraag. Daarnaast is er een schoolopleider die zich richt op het ondersteunen van de stagiaires. 

van verzuimbeleid naar aanwezigheidsbeleid

De school neemt deel aan een pilot om de omslag te maken van verzuimbeleid naar aanwezigheidsbegeleiding. Doel is om de aanwezigheid van leerlingen op school te vergroten waardoor de leeropbrengst groter zal worden. Ook om van een curatieve aanpak (maatregelen als gevolg van verzuim) toe te werken naar eerdere signalering en op basis van analyse op niveau van leerling, klas of school vroegtijdig passende interventies te plegen en meer maatwerk te bieden. In april 2021 is geconstateerd dat de interne verzuim aanpak niet voldoende was. Er is geïnvesteerd in het vergroten van de kennis over verzuim, een leerplichtspreekuur, een wekelijks overleg tussen leerplichtambtenaar en verzuim coördinator en meer uren voor verzuim coördinatie. In 2021 heeft dit geresulteerd in een positief resultaat en complimenten van de gemeente. Voor het eerst in 3 jaar zijn de casussen onder controle. 

innova

Het corona-jaar 2021 kende wèl een Centraal Schriftelijk Eindexamen (CSE). Daarbij gold een ‘duimregeling’ en een extra tijdvak om toch maar zoveel mogelijk nadelen van de Corona-effecten op te vangen. Van dat derde tijdvak hebben we geen gebruik hoeven maken: na tijdvak 2 was iedereen geslaagd. Met recht iets om trots op te zijn. 

goede onderwijsresultaten

2021 was ook voor de ontwikkeling van Innova een belangrijk jaar. De klus die er voor het nieuwe MT lag, de kwaliteitsslag doorzetten en verbinden met gepersonaliseerd leren, is met verve opgepakt. Al in februari 2020 kondigde de inspectie aan onderzoek te willen doen naar de onderwijsresultaten. Dat onderzoek is door corona van april naar december 2020 verschoven en werd de dag voor het bezoek door de lockdown opnieuw uitgesteld. In april 2021 heeft het bezoek dan eindelijk plaatsgevonden. Innova was helemaal klaar voor het bezoek. Met de hulp van Leren Verbeteren is een zeer uitgebreide zelfevaluatie geschreven op 6 standaarden. Hierin zijn de resultaten van de audit van Kunskapsskolan, die in oktober 2020 is afgenomen, meegenomen. De inspectie was onder de indruk van de stappen die gezet waren. Innova heeft het basisarrangement behouden, de resultaten zijn nu op orde. Er is echter nog één jaar ‘last’ van het driejaarsgemiddelde dat de inspectie hanteert, maar de prognose laat zien dat dat in 2022 goedkomt. De resultaten van de leerling- en oudertevredenheidsenquête zijn onverminderd goed en de leerlingen voelen zich veilig op school. 

Juniq-u voor maatwerkonderwijs

Met Juniq-U slaagt Innova er ieder jaar weer in leerlingen een maatwerk-perspectief te bieden. Een concept dat perfect past bij deze school. Bijkomend voordeel voor Innova is, dat met het begeleiden van deze doelgroep, veel expertise wordt opgebouwd die ook voor andere leerlingen kan worden ingezet. Zowel binnen als buiten de locatie. De expertise wordt ook steeds meer ingezet op de leerpleinen en is daar gericht op ondersteuning van de collega’s in het begeleiden van leerlingen. Het time-out lokaal bij de Locatie Ondersteuningsgroep is om die reden dan ook opgeheven. 

havo bovenbouw

Daarnaast stond een Havo-afsluiting nog altijd op het lijstje. Ook hier zijn vorderingen gemaakt. In het najaar heeft de Directievergadering zich over de plannen gebogen en de uitkomst is dat Innova met ingang van 2022-2023 Havo 4 gaat aanbieden.

Kennismaken met innova

Na de tegenvallende aanmeldingen van 20219 had het MT de opdracht om de aanmelding een nieuwe boost te geven. Onderdeel van de acties was een nieuwe vorm van een doedag, waarbij groep 8 leerlingen kennis konden maken met het onderwijs op Innova. Daarnaast kon het digitale open huis heel goed worden neergezet. Dit alles heeft geresulteerd in 95 aanmeldingen, meer dan ooit tevoren. Het leerlingenaantal is daarmee op 297 gekomen. 

verbouwingen nieuwe locatie innova

2021 was ook het jaar van de vernieuwbouw. In augustus 2021 zijn de verbouwingen in het voormalig Service Centrum Oost aan de Gronausestraat 300 begonnen om hier de nieuwe locatie van Innova van te maken. Aannemer Haafkes en installateur Moekotte zijn bezig om onder begeleiding van BCT er een prachtig gebouw van te maken, dat wordt ingericht om gepersonaliseerd onderwijs te kunnen geven. Atelier Pro uit Amsterdam tekende voor de inrichting. Uitgangspunt is om begin schooljaar 2022-2023 intrek te kunnen nemen.

goede onderwijsresultaten

2021 was ook voor de ontwikkeling van Innova een belangrijk jaar. De klus die er voor het nieuwe MT lag, de kwaliteitsslag doorzetten en verbinden met gepersonaliseerd leren, is met verve opgepakt. Al in februari 2020 kondigde de inspectie aan onderzoek te willen doen naar de onderwijsresultaten. Dat onderzoek is door corona van april naar december 2020 verschoven en werd de dag voor het bezoek door de lockdown opnieuw uitgesteld. In april 2021 heeft het bezoek dan eindelijk plaatsgevonden. Innova was helemaal klaar voor het bezoek. Met de hulp van Leren Verbeteren is een zeer uitgebreide zelfevaluatie geschreven op 6 standaarden. Hierin zijn de resultaten van de audit van Kunskapsskolan, die in oktober 2020 is afgenomen, meegenomen. De inspectie was onder de indruk van de stappen die gezet waren. Innova heeft het basisarrangement behouden, de resultaten zijn nu op orde. Er is echter nog één jaar ‘last’ van het driejaarsgemiddelde dat de inspectie hanteert, maar de prognose laat zien dat dat in 2022 goedkomt. De resultaten van de leerling- en oudertevredenheidsenquête zijn onverminderd goed en de leerlingen voelen zich veilig op school. 

Kennismaken met innova

Na de tegenvallende aanmeldingen van 20219 had het MT de opdracht om de aanmelding een nieuwe boost te geven. Onderdeel van de acties was een nieuwe vorm van een doedag, waarbij groep 8 leerlingen kennis konden maken met het onderwijs op Innova. Daarnaast kon het digitale open huis heel goed worden neergezet. Dit alles heeft geresulteerd in 95 aanmeldingen, meer dan ooit tevoren. Het leerlingenaantal is daarmee op 297 gekomen. 

Juniq-u voor maatwerkonderwijs

Met Juniq-U slaagt Innova er ieder jaar weer in leerlingen een maatwerk-perspectief te bieden. Een concept dat perfect past bij deze school. Bijkomend voordeel voor Innova is, dat met het begeleiden van deze doelgroep, veel expertise wordt opgebouwd die ook voor andere leerlingen kan worden ingezet. Zowel binnen als buiten de locatie. De expertise wordt ook steeds meer ingezet op de leerpleinen en is daar gericht op ondersteuning van de collega’s in het begeleiden van leerlingen. Het time-out lokaal bij de Locatie Ondersteuningsgroep is om die reden dan ook opgeheven. 

verbouwingen nieuwe locatie innova

2021 was ook het jaar van de vernieuwbouw. In augustus 2021 zijn de verbouwingen in het voormalig Service Centrum Oost aan de Gronausestraat 300 begonnen om hier de nieuwe locatie van Innova van te maken. Aannemer Haafkes en installateur Moekotte zijn bezig om onder begeleiding van BCT er een prachtig gebouw van te maken, dat wordt ingericht om gepersonaliseerd onderwijs te kunnen geven. Atelier Pro uit Amsterdam tekende voor de inrichting. Uitgangspunt is om begin schooljaar 2022-2023 intrek te kunnen nemen.

havo bovenbouw

Daarnaast stond een Havo-afsluiting nog altijd op het lijstje. Ook hier zijn vorderingen gemaakt. In het najaar heeft de Directievergadering zich over de plannen gebogen en de uitkomst is dat Innova met ingang van 2022-2023 Havo 4 gaat aanbieden.

Kortom, Innova heeft haar bestaansrecht inmiddels meer dan bewezen. Innova blijft werken aan de kwaliteit die ze leveren en blijft bouwen aan gepersonaliseerd leren. Daarvoor is de locatie op de goede weg. 

iSK

De ISK (Internationale Schakelklassen) is een zogenaamde EOA (Eerste Opvang Anderstaligen) school. Dat betekent dat de ISK verantwoordelijk is voor de eerste opvang van jongens en meisjes die, om uiteenlopende reden (voornamelijk oorlogsgeweld in hun land van herkomst), Nederland zijn binnengekomen met als doel hier een nieuwe toekomst op te bouwen. Leerlingen van de ISK worden voorbereid op een vervolg in de Nederlandse samenleving en moeten, om dit vervolg succesvol te kunnen laten verlopen, toekomstgericht onderwijs krijgen aangeboden dat past bij hun niveau en interesse.
De leerlingen dienen begeleid te worden op de ontwikkeling van vaardigheden die, bij beheersing daarvan, hen in staat stelt ook daadwerkelijk hun bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij.

De ISK is in weinig te vergelijken met de wijze waarop op andere locaties van Het Stedelijk Lyceum onderwijs wordt aangeboden en is georganiseerd. Daar waar andere locaties van Het Stedelijk opleiden voor overgang en diploma(s) is de opdracht die de ISK heeft “het, op bij de leerlingen passend niveau, schakelen naar een vervolg”. Dit vervolg kan zijn een locatie van Het Stedelijk Lyceum, een locatie van een andere school voor voortgezet onderwijs, het MBO, het HBO en zelfs het WO. Cruciaal in het hele proces van schakeling is het door het team van de ISK bepalen van het niveau van de leerling en het moment waarop er geschakeld kan en moet worden.

NT2 scoling en meerdere bevoegdheden docenten

Op de lessentabel staat veel Nederlandse taal (12-14 uur) en verder worden de vakken Engels, wiskunde, rekenen, mens & gezondheid, mens & maatschappij en burgerschap gegeven. Veel docenten zijn bevoegd en/of in staat om meerdere vakken te geven. Zij beschikken over een PA/PABO achtergrond en/of over een 2e graads bevoegdheid. Veel van hen hebben in de afgelopen jaren ook een NT2 opleiding gevolgd. Ook kan de school een beroep doen op een aantal vrijwilligers als tolk, vertaler of onderwijsassistent.

Meer verbinding en samenwerking met praktijkonderwijs

In september 2021 startte een pilot waarbij klas 6 elke dinsdag ging koken op Vakschool Het Diekman. In de loop van schooljaar 2021-2022 is een groep ISK-leerlingen gaan meedraaien in het praktijkrooster van Vakschool Het Diekman. Dat betekent dat er vier ochtenden praktijkles is. Deze praktijklessen worden deels door Vakschool Het Diekman docenten gegeven, deels door ISK-docenten. De theorielessen worden verzorgd door ISK-docenten voor de ISK-leerlingen.

start met leerteams

In 2021 is gestart met leerteams op basis van de leerroute:

  • Observatie en intake
  • Leerroute 1
  • Leerroute 2
  • Leerroute 3

Elk leerteam bestaat uit een voorzitter en collega’s van de ISK.

Vanuit de leerteams wordt onderzocht hoe de ISK leerlingen per leerroute het beste aan kunnen sluiten op het vervolgonderwijs. Een mooie stap vanuit leerroute 1 is dat er gekeken wordt wat de leerling nodig heeft om de overstap naar bijvoorbeeld het praktijkonderwijs beter te doorlopen.

Leerroute 2 legt de focus op het ontwikkelen van een goed LOB programma en leerroute 3 legt de focus op lessentabel en het onderzoeken of er eerder geschakeld kan worden naar het regulier onderwijs. De intake en observatie vraagt veel van de collega’s. Dit komt door alle aanmeldingen die gedurende het jaar zijn binnengekomen.

NT2 scoling en meerdere bevoegdheden docenten

Op de lessentabel staat veel Nederlandse taal (12-14 uur) en verder worden de vakken Engels, wiskunde, rekenen, mens & gezondheid, mens & maatschappij en burgerschap gegeven. Veel docenten zijn bevoegd en/of in staat om meerdere vakken te geven. Zij beschikken over een PA/PABO achtergrond en/of over een 2e graads bevoegdheid. Veel van hen hebben in de afgelopen jaren ook een NT2 opleiding gevolgd. Ook kan de school een beroep doen op een aantal vrijwilligers als tolk, vertaler of onderwijsassistent.

start met leerteams

In 2021 is gestart met leerteams op basis van de leerroute:

  • Observatie en intake
  • Leerroute 1
  • Leerroute 2
  • Leerroute 3

Elk leerteam bestaat uit een voorzitter en collega’s van de ISK.

Vanuit de leerteams wordt onderzocht hoe de ISK leerlingen per leerroute het beste aan kunnen sluiten op het vervolgonderwijs. Een mooie stap vanuit leerroute 1 is dat er gekeken wordt wat de leerling nodig heeft om de overstap naar bijvoorbeeld het praktijkonderwijs beter te doorlopen.

Leerroute 2 legt de focus op het ontwikkelen van een goed LOB programma en leerroute 3 legt de focus op lessentabel en het onderzoeken of er eerder geschakeld kan worden naar het regulier onderwijs. De intake en observatie vraagt veel van de collega’s. Dit komt door alle aanmeldingen die gedurende het jaar zijn binnengekomen.

Meer verbinding en samenwerking met praktijkonderwijs

In september 2021 startte een pilot waarbij klas 6 elke dinsdag ging koken op Vakschool Het Diekman. In de loop van schooljaar 2021-2022 is een groep ISK-leerlingen gaan meedraaien in het praktijkrooster van Vakschool Het Diekman. Dat betekent dat er vier ochtenden praktijkles is. Deze praktijklessen worden deels door Vakschool Het Diekman docenten gegeven, deels door ISK-docenten. De theorielessen worden verzorgd door ISK-docenten voor de ISK-leerlingen.

De school telt in kalenderjaar 2021 ongeveer 240 leerlingen. Het aantal leerlingen kan sterk wisselen als gevolg van de wereldwijde ontwikkelingen / politieke stabiliteit. In 2021 zitten er drie groepen op College Zuid en drie groepen op Het Stedelijk Vakcollege. Ontwikkelpunt is dat er vanuit de locaties meer verbinding komt tussen de locaties onderling.

IST

Ook in 2021 is IST Secondary blijven doorgroeien en is de kwaliteit van onderwijs verbeterd. Daarmee is IST een aantrekkelijke voorziening om kenniswerkers voor onder andere de hightech industrie aan te trekken binnen de regio. Alle betrokken stakeholders van de Regio Twente hechten enorm aan het ontwikkelen van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor expats. Voor de verdere groei van de IST is de school afhankelijk van deze expats en terugkerende Nederlandse expat families. Om het internationaal onderwijs duurzaam te verankeren in de regio zet IST zich proactief in. Kwaliteitsontwikkeling, marketing en het onderhouden van een breed netwerk zijn de belangrijke speerpunten.

Medewerkers van internationale bedrijven en onderwijsinstellingen schrijven hun kinderen in op de IST. De internationale achtergrond van deze medewerkers maakt dat zij voor de opleiding van hun kinderen volledig afhankelijk zijn van het onderwijs zoals de IST dit aanbiedt. Het onderwijs van IST is geheel georganiseerd in het Engels volgens internationale standaarden. IST maakt deel uit van het landelijke netwerk van de Dutch International Schools (DIS). IST is geaccrediteerd voor International Primary Curriculum (IPC), Cambridge IGCSE en het International Baccalaureate (IB). Hiermee verzorgt IST onderwijs volgens de hoogste internationale maatstaven. IST stelt haar leerlingen zo in staat te schakelen tussen (internationale) scholen, maar bovenal IST af te sluiten met het IBDP diploma dat hen wereldwijd toegang geeft tot (top)universiteiten. 

Het basisonderwijs (primary school) wordt door Stichting Consent verzorgd en het middelbaar onderwijs (secondary school) valt onder de hoede van Stichting Het Stedelijk Lyceum Enschede. 

Aanmeldingen

IST is gegroeid naar 107 aanmeldingen voor de oktobertelling 2021. Deze groei zet door. Ter accommodatie van de groei zijn de faciliteiten van IST uitgebreid met extra klaslokalen en studieruimte.

snel en effectief schakelen tijdens lockdown

Er is door het team snel en effectief geschakeld naar hybride en online onderwijs ten tijde van de lockdowns. Een schoolscan is uitgevoerd om de impact van de lockdowns inzichtelijk te maken.

aanscherping merkstrategie ist

De marktbenadering strategie, website en brandstory zijn in samenwerking met marketingbureau Gladior volledig vernieuwd. Dit heeft de zichtbaarheid en het merk van IST versterkt. Deze investering is gefinancierd met een subsidie die is aangetrokken uit de Regio Deal Twente.

samenwerking met college zuid

De samenwerking tussen College Zuid en IST is verder versterkt. Zo wordt o.a. een gezamenlijke visie op bèta onderwijs en faciliteiten op onze campus uitgewerkt. Verder worden er buitenschoolse activiteiten georganiseerd tussen TTO en IST.

voorbereiding inspectiebezoek

In voorbereiding op de International Baccalaureate Diploma Programme Evaluation Visit (IB DP inspectiebezoek) heeft het team de ontwikkeling van IST in kaart gebracht. In voorbereiding op dit bezoek wordt wekelijks door het leerteam onder leiding van de IB DP Coördinator gewerkt aan de verbetering. 

versterken lesaanbod

De lessentabel is verder uitgebreid met o.a. literatuur lessen om het Engels niveau te verbeteren, het EAL en DAL programma biedt extra ondersteuning aan leerlingen met beginnend Nederlands en/of Engels niveau en verschillende gecombineerde jaargroepen zijn uit elkaar getrokken. In zijn algeheel heeft dit geleid tot een sterker lesaanbod.

slagingspercentage van 100%

IST heeft in 2021 opnieuw een 100% slagingspercentage voor IB DP gehaald. Dit is het derde jaar op een rij. Eén van de kandidaten heeft een topscore van 44 van de 45 punten gehaald.

Vergroten toegankelijkheid IST

De toegankelijkheid van IST is vergroot door de financiële drempel voor expat families te verlagen. De tuition fees zijn betaalbaarder geworden voor grote families.

samenwerking met consent

Er wordt regelmatig overlegd en samengewerkt tussen Het Stedelijk Lyceum en Consent om IST als geheel te sturen. Er is ook gekozen voor het aannemen van een gedeelde Admissions Officer voor beide Primary en Secondary. Dit vergroot de bereikbaarheid en presentatie van de school als een geheel.

 

leerteams

De vergadercyclus is verder afgestemd met de leerteams. Extra aandacht in ontwikkeling is gegaan naar mentoraat, buitenschoolse activiteiten, evenementen en onderzoeksvaardigheden.

kwaliteitsmethode enigma

Met de Enigma-methode zijn kernprocessen verder in kaart gebracht. 

Aanmeldingen

IST is gegroeid naar 107 aanmeldingen voor de oktobertelling 2021. Deze groei zet door. Ter accommodatie van de groei zijn de faciliteiten van IST uitgebreid met extra klaslokalen en studieruimte.

slagingspercentage van 100%

IST heeft in 2021 opnieuw een 100% slagingspercentage voor IB DP gehaald. Dit is het derde jaar op een rij. Eén van de kandidaten heeft een topscore van 44 van de 45 punten gehaald.

snel en effectief schakelen tijdens lockdown

Er is door het team snel en effectief geschakeld naar hybride en online onderwijs ten tijde van de lockdowns. Een schoolscan is uitgevoerd om de impact van de lockdowns inzichtelijk te maken.

Vergroten toegankelijkheid IST

De toegankelijkheid van IST is vergroot door de financiële drempel voor expat families te verlagen. De tuition fees zijn betaalbaarder geworden voor grote families.

aanscherping merkstrategie ist

De marktbenadering strategie, website en brandstory zijn in samenwerking met marketingbureau Gladior volledig vernieuwd. Dit heeft de zichtbaarheid en het merk van IST versterkt. Deze investering is gefinancierd met een subsidie die is aangetrokken uit de Regio Deal Twente.

samenwerking met consent

Er wordt regelmatig overlegd en samengewerkt tussen Het Stedelijk Lyceum en Consent om IST als geheel te sturen. Er is ook gekozen voor het aannemen van een gedeelde Admissions Officer voor beide Primary en Secondary. Dit vergroot de bereikbaarheid en presentatie van de school als een geheel.

 

samenwerking met college zuid

De samenwerking tussen College Zuid en IST is verder versterkt. Zo wordt o.a. een gezamenlijke visie op bèta onderwijs en faciliteiten op onze campus uitgewerkt. Verder worden er buitenschoolse activiteiten georganiseerd tussen TTO en IST.

leerteams

De vergadercyclus is verder afgestemd met de leerteams. Extra aandacht in ontwikkeling is gegaan naar mentoraat, buitenschoolse activiteiten, evenementen en onderzoeksvaardigheden.

voorbereiding inspectiebezoek

In voorbereiding op de International Baccalaureate Diploma Programme Evaluation Visit (IB DP inspectiebezoek) heeft het team de ontwikkeling van IST in kaart gebracht. In voorbereiding op dit bezoek wordt wekelijks door het leerteam onder leiding van de IB DP Coördinator gewerkt aan de verbetering. 

kwaliteitsmethode enigma

Met de Enigma-methode zijn kernprocessen verder in kaart gebracht. 

versterken lesaanbod

De lessentabel is verder uitgebreid met o.a. literatuur lessen om het Engels niveau te verbeteren, het EAL en DAL programma biedt extra ondersteuning aan leerlingen met beginnend Nederlands en/of Engels niveau en verschillende gecombineerde jaargroepen zijn uit elkaar getrokken. In zijn algeheel heeft dit geleid tot een sterker lesaanbod.

IST kijkt vooruit naar een periode van doorzettende groei van inschrijvingen en verbeterde kwaliteit.

kottenpark

Ook in 2021 was Covid bepalend voor de organisatie van ons onderwijs. Schoolsluitingen en een aangepast centraal schriftelijk eindexamen aan het eind van schooljaar 2020-2021. De start van het schooljaar 2021-2022 was nog min of meer normaal, 2021 werd weer afgesloten met een schoolsluiting en een verlengde kerstvakantie. Ondanks deze hindernissen is Kottenpark doorgegaan met de ontwikkeling van het onderwijs zoals beschreven in het locatiebeleidsplan.

beperken werk- en toetsdruk

Om werk- en toetsdruk te beperken, is gekozen voor de invoering van vier summatieve toetsweken. Om zicht te houden op het leerproces van de leerlingen is stevig ingezet op formatief handelen in de periode tussen de toetsweken. Leerlingbegeleiding is versterkt door het mentoraat te vergroten.

invoering verticale teams

Ook is gekozen voor de invoering van verticale teams. De teamstructuur van onderbouw havo -atheneum leerjaar 1 en 2, bovenbouw havo, bovenbouw atheneum en gymnasium 1-6 is vervangen door drie verticale teams havo 1-5, atheneum 1-6 en gymnasium 1-6 met als doel een beter zicht te krijgen op de gehele schoolcarrière van een leerling en de aansluiting boven- en onderbouw te verbeteren. Daarnaast is gekozen voor het invoeren van het teamleiderschap onderwijsorganisatie om taken op dit vlak centraal te beleggen in plaats van versnipperd en deels overlappend bij vier teamleiders.

verlenging damu licentie voor dans en muziek

Op het gebied van kunst en cultuur is te melden dat de licentie om DAMU (dans en muziek) school te mogen zijn met vier jaar verlengd is. Dit dankzij de formele status van de vooropleiding dans met ArtEZ Arnhem en ArtEZ conservatorium Enschede. Als officiële hbo-vooropleidingen mag Kottenpark dans- en muziekleerlingen een op hun speciaal talent aangepast onderwijsprogramma bieden.

renovatie kottenpark

Tot slot is er in 2021 ook een begin gemaakt met de planvorming voor de grootscheepse renovatie van Kottenpark in het kader van het integraal huisvestingsplan van de gemeente Enschede. Onder begeleiding van de stichting Mevrouw Meijer uit Amsterdam die gespecialiseerd is in de renovatie van schoolgebouwen uit de naoorlogse periode, wordt een ontwerpend onderzoek uitgevoerd met drie architectenbureaus.

invoering professionele leergemeenschappen (PLG)

Schoolbrede ontwikkelingen werden versterkt door de invoering van Professionele Leergemeenschappen (PLG’s). Hierdoor worden schoolontwikkelingen vormgegeven door docenten zelf. 

De volgende PLG’s zijn in september van start gegaan:

  1. WDT/informatica – gericht op het vormgeven van een nieuw informatica curriculum dat een doorlopende lijn van het extracurriculaire WDT-programma kan vormen
  2. ontwikkeling mentoraat – met uitbreiding taken en facilitering voor alle mentoren
  3. invoering flexrooster- als organisatorisch model om eigenaarschap bij leerlingen te vergroten en werkdruk bij docenten te verminderen
  4. vernieuwend havo-onderwijs – regiobreed project met begeleiding van Saxion
  5. Goethe/Pasch – versterking van het international profiel door intensieve samenwerking met het Goethe Institut
  6. ontwikkeling opleidingsschool – het voorbereiden van de organisatorische inbedding van schoolopleiders en vakcoaches ten behoeve van de opleiding van docenten
  7. datateam – in samenwerking met College Zuid om de onderzoeksmethode datateam basis te laten zijn voor onderwijskundige ontwerpbeslissingen bij schoolontwikkelingen
  8. cultuur – de uitwerkingen van de aanbevelingen van de visitatie van de vereniging voor Cultuurprofielscholen uit 2020
  9. samenwerking Panta Rhei – gericht op eerdere doorstroom van leerlingen uit het speciaal onderwijs van het Panta Rhei College.

nieuw informaticalokaal

De ontwikkeling van het nieuwe informatica curriculum leidde tot de inrichting van een nieuw informaticalokaal dat optimale faciliteiten biedt voor modern en vernieuwend onderwijs.

kottenpark als opleidingsschool

Vanuit Kottenpark is meegewerkt aan de aanvraag tot erkenning tot aspirant opleidingsschool. Deze aanvraag is bij de eerste poging direct gehonoreerd.

 

beperken werk- en toetsdruk

Om werk- en toetsdruk te beperken, is gekozen voor de invoering van vier summatieve toetsweken. Om zicht te houden op het leerproces van de leerlingen is stevig ingezet op formatief handelen in de periode tussen de toetsweken. Leerlingbegeleiding is versterkt door het mentoraat te vergroten.

invoering professionele leergemeenschappen (PLG)

Schoolbrede ontwikkelingen werden versterkt door de invoering van Professionele Leergemeenschappen (PLG’s). Hierdoor worden schoolontwikkelingen vormgegeven door docenten zelf. 

De volgende PLG’s zijn in september van start gegaan:

  1. WDT/informatica – gericht op het vormgeven van een nieuw informatica curriculum dat een doorlopende lijn van het extracurriculaire WDT-programma kan vormen
  2. ontwikkeling mentoraat – met uitbreiding taken en facilitering voor alle mentoren
  3. invoering flexrooster- als organisatorisch model om eigenaarschap bij leerlingen te vergroten en werkdruk bij docenten te verminderen
  4. vernieuwend havo-onderwijs – regiobreed project met begeleiding van Saxion
  5. Goethe/Pasch – versterking van het international profiel door intensieve samenwerking met het Goethe Institut
  6. ontwikkeling opleidingsschool – het voorbereiden van de organisatorische inbedding van schoolopleiders en vakcoaches ten behoeve van de opleiding van docenten
  7. datateam – in samenwerking met College Zuid om de onderzoeksmethode datateam basis te laten zijn voor onderwijskundige ontwerpbeslissingen bij schoolontwikkelingen
  8. cultuur – de uitwerkingen van de aanbevelingen van de visitatie van de vereniging voor Cultuurprofielscholen uit 2020
  9. samenwerking Panta Rhei – gericht op eerdere doorstroom van leerlingen uit het speciaal onderwijs van het Panta Rhei College.

invoering verticale teams

Ook is gekozen voor de invoering van verticale teams. De teamstructuur van onderbouw havo -atheneum leerjaar 1 en 2, bovenbouw havo, bovenbouw atheneum en gymnasium 1-6 is vervangen door drie verticale teams havo 1-5, atheneum 1-6 en gymnasium 1-6 met als doel een beter zicht te krijgen op de gehele schoolcarrière van een leerling en de aansluiting boven- en onderbouw te verbeteren. Daarnaast is gekozen voor het invoeren van het teamleiderschap onderwijsorganisatie om taken op dit vlak centraal te beleggen in plaats van versnipperd en deels overlappend bij vier teamleiders.

nieuw informaticalokaal

De ontwikkeling van het nieuwe informatica curriculum leidde tot de inrichting van een nieuw informaticalokaal dat optimale faciliteiten biedt voor modern en vernieuwend onderwijs.

verlenging damu licentie voor dans en muziek

Op het gebied van kunst en cultuur is te melden dat de licentie om DAMU (dans en muziek) school te mogen zijn met vier jaar verlengd is. Dit dankzij de formele status van de vooropleiding dans met ArtEZ Arnhem en ArtEZ conservatorium Enschede. Als officiële hbo-vooropleidingen mag Kottenpark dans- en muziekleerlingen een op hun speciaal talent aangepast onderwijsprogramma bieden.

kottenpark als opleidingsschool

Vanuit Kottenpark is meegewerkt aan de aanvraag tot erkenning tot aspirant opleidingsschool. Deze aanvraag is bij de eerste poging direct gehonoreerd.

 

renovatie kottenpark

Tot slot is er in 2021 ook een begin gemaakt met de planvorming voor de grootscheepse renovatie van Kottenpark in het kader van het integraal huisvestingsplan van de gemeente Enschede. Onder begeleiding van de stichting Mevrouw Meijer uit Amsterdam die gespecialiseerd is in de renovatie van schoolgebouwen uit de naoorlogse periode, wordt een ontwerpend onderzoek uitgevoerd met drie architectenbureaus.

Ambitieuze doelstellingen die niet allemaal uit de verf kwamen door covid maar ook door een onvoorziene leerlinggroei en de uitval van een zeer ervaren roostermaker.

2021 is een jaar geweest van zeer grote ambities die onder invloed van de pandemie en organisatorische uitdagingen nog niet allemaal tot de gedroomde uitkomst zijn gegroeid. Op delen zijn grote stappen gezet, op delen is even pas op de plaats gemaakt. Covid liet immers ook zijn sporen na en had invloed op de belastbaarheid van collega’s en de ontwikkeling van leerlingen. En omdat onderwijs mensenwerk is, verdient dat prioriteit.

vakschool het diekman

Het fasegerichte onderwijs wordt steeds beter vormgegeven, waarbij de docenten en het stageteam samen de vaardigheden formuleren. Daarbij wordt gekeken naar alle leerlijnen van zowel avo (algemeen vormend onderwijs)- als praktijkvakken.

versterking relatie met bedrijven

De ingezette versterking van de relatie met de bedrijven resulteert in een steeds breder netwerk. Zij zijn aanwezig bij het Open Huis en de bedrijvenmarkt voor leerlingen in de doorstroom- en uitstroomfase die een vakrichting gaan kiezen. Daarnaast zijn er netwerkbijeenkomsten voor het uitwisselen van kennis en om elkaar te ontmoeten. Door corona zijn deze bijeenkomsten en een aantal stages onder druk komen te staan. Door de I ‘m Certificering in samenwerking met Stichting Practicum blijkt dat er een grote loyaliteit naar onze doelgroep is. Vakschool Het Diekman kan blijven begeleiden naar werk, soms duurt het wat langer, maar we komen er wel! 

leerteamontwikkeling

De investeringen in de leerteamontwikkeling werpen zijn vruchten af. Leerteams vergaderen regelmatig en formuleren eigen doelen. Ze  werken samen aan het verbeteren van het onderwijs. Zelfs in tijden waarin fysieke nabijheid niet altijd mogelijk is, is het ontwikkelen doorgegaan. De vervolgstap is ingezet door het realiseren van teamplannen. 

verbeterde kwaliteitscultuur en kwaliteitszorg

Door de verbeterde kwaliteitscultuur en kwaliteitszorg is meer zicht op de resultaten en kunnen teams actiever betrokken worden in het stellen van doelen. Dit resulteert in een kwaliteitsmiddag waarin data en opbrengsten worden besproken. Het MT gebruikt daarnaast het ontwikkelde dashboard. In 2021-2022 is de school overgestapt van Presentis naar SOM today, waardoor er meer gezamenlijk binnen Het Stedelijk Lyceum opgetrokken kan worden in het volgen van leerlingen en data. 

start 10-14 klassen

In 2021 is gestart met de 10-14 klassen in samenwerking met Consent scholen SBO de Tender en de Spinaker die nu Pontem en Pontem College heten. In 2022 richt de ontwikkeling zich op de tweede klas. Uitbreiding is niet het doel. 

taalbeleid leidt tot verbetering onderwijsresultaten

Een belangrijke nieuw team is de vakgroep taal die schoolbreed, met ondersteuning van Leren Verbeteren en een docent Nederlands, het stedelijkbrede taalbeleid vertaalt naar Vakschool Het Diekman. Zij zorgen ook voor verbinding met de onderwijsteams om een taalrijke school te ontwikkelen. Inmiddels zijn 3 van de 4 domeinen behandeld en is dit taalteam ook minder afhankelijk van externe ondersteuning. 

versterking relatie met bedrijven

De ingezette versterking van de relatie met de bedrijven resulteert in een steeds breder netwerk. Zij zijn aanwezig bij het Open Huis en de bedrijvenmarkt voor leerlingen in de doorstroom- en uitstroomfase die een vakrichting gaan kiezen. Daarnaast zijn er netwerkbijeenkomsten voor het uitwisselen van kennis en om elkaar te ontmoeten. Door corona zijn deze bijeenkomsten en een aantal stages onder druk komen te staan. Door de I ‘m Certificering in samenwerking met Stichting Practicum blijkt dat er een grote loyaliteit naar onze doelgroep is. Vakschool Het Diekman kan blijven begeleiden naar werk, soms duurt het wat langer, maar we komen er wel! 

start 10-14 klassen

In 2021 is gestart met de 10-14 klassen in samenwerking met Consent scholen SBO de Tender en de Spinaker die nu Pontem en Pontem College heten. In 2022 richt de ontwikkeling zich op de tweede klas. Uitbreiding is niet het doel. 

leerteamontwikkeling

De investeringen in de leerteamontwikkeling werpen zijn vruchten af. Leerteams vergaderen regelmatig en formuleren eigen doelen. Ze  werken samen aan het verbeteren van het onderwijs. Zelfs in tijden waarin fysieke nabijheid niet altijd mogelijk is, is het ontwikkelen doorgegaan. De vervolgstap is ingezet door het realiseren van teamplannen. 

taalbeleid leidt tot verbetering onderwijsresultaten

Een belangrijke nieuw team is de vakgroep taal die schoolbreed, met ondersteuning van Leren Verbeteren en een docent Nederlands, het stedelijkbrede taalbeleid vertaalt naar Vakschool Het Diekman. Zij zorgen ook voor verbinding met de onderwijsteams om een taalrijke school te ontwikkelen. Inmiddels zijn 3 van de 4 domeinen behandeld en is dit taalteam ook minder afhankelijk van externe ondersteuning. 

verbeterde kwaliteitscultuur en kwaliteitszorg

Door de verbeterde kwaliteitscultuur en kwaliteitszorg is meer zicht op de resultaten en kunnen teams actiever betrokken worden in het stellen van doelen. Dit resulteert in een kwaliteitsmiddag waarin data en opbrengsten worden besproken. Het MT gebruikt daarnaast het ontwikkelde dashboard. In 2021-2022 is de school overgestapt van Presentis naar SOM today, waardoor er meer gezamenlijk binnen Het Stedelijk Lyceum opgetrokken kan worden in het volgen van leerlingen en data. 

Vakschool Het Diekman werkt met kwetsbare leerlingen die een ondersteuningsbehoefte hebben. In het afgelopen kalenderjaar is vanuit de opdracht om door te ontwikkelen van B naar D binnen het samenwerkingsverband, gewerkt aan de visie op ondersteuning. Dit heeft geresulteerd in een vergroot onderling vertrouwen en meer gezamenlijke blik op de toekomst. Dit draagt bij aan de meer preventieve rol in de school, waarbij begeleiding en ondersteuning van de leerling verschuift naar de docent en de klas. 

Hoofdstuk 2
kwaliteitszorg

Leerlingaantallen

Voor het schooljaar 2021/2022 hebben 594 leerlingen zich aangemeld bij Het Stedelijk Lyceum, zie figuur 1. In totaal zijn er 3.303 leerlingen die onderwijs volgen bij Het Stedelijk Lyceum, zie figuur 2.

Leerlingaantallen

Figuur 1. AanmeldingenFiguur 2. Leerlingaantal
JaarAantal*JaarAantal*
201957020193.454
202057520203.303
202154020213.264
*Excl. ISK en IST*gemeten op peildatum 1-10-2021

Opbrengsten Onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs kijkt op verschillende manieren naar de kwaliteit van het onderwijs op middelbare scholen. Zo beoordeelt de inspectie de onderwijsresultaten met het onderwijsresultatenmodel. Het onderwijsresultatenmodel bestaat uit vier indicatoren:

  • Positie in leerjaar 3 ten opzichte van het advies van de basisschool (onderwijspositie t.o.v. advies PO).
  • Percentage onvertraagde studievoortgang in leerjaar 1 en 2 (onderbouwsnelheid).
  • Percentage onvertraagde studievoortgang vanaf leerjaar 3 per afdeling (Bovenbouwsucces).
  • Gemiddeld cijfer centraal examen van alle vakken per afdeling (examencijfers).

Voor elk van deze indicatoren is een norm vastgesteld door de inspectie. De opbrengsten vormen een belangrijke indicator voor het oordeel van de kwaliteit van het onderwijs. Het opbrengstenoordeel is / de indicatoren zijn gebaseerd op de resultaten behaald in de afgelopen 3 jaar. Wanneer meer dan één indicator onvoldoende is, wordt het totaal opbrengstenoordeel door de inspectie als onvoldoende gewaardeerd. De opbrengsten hebben de aandacht en vormen een vast onderdeel van de beleidscyclus. De resultaten worden geanalyseerd en geven input voor verschillende plannen binnen de locaties. Alle locaties van het Stedelijk Lyceum voldoen aan de norm van de inspectie voor de onderwijsresultaten.

Onderwijsresultaten 3-jaarsgemiddelde

LocatieOnderwijs
soort
Opbrengstenoordeel totaalOnderwijs
positie t.o.v. advies po
Onderbouw
snelheid
BovenbouwsuccesExamen
cijfers (vanwege corona niet opgenomen)
Kottenparkhavovoldoende13,57% (-7,00%)95,78% (93,68%)77,87% (77,30%)
vwovoldoende13,57% (-7,00%)95,78% (93,68%)87,38% (79,34%)
College Zuidvmbo-(g)tvoldoende6,35% (-7,00%)96,73% (93,56%)87,46% (81,66%)
havovoldoende6,35% (-7,00%)96,73% (93,56%)81,48% (77,30%)
vwovoldoende6,35% (-7,00%)96,73% (93,56%)83,81% (79,10%)
De Stedelijke Mavovmbo-(g)tvoldoende7,63% (-7,00)95,76% (93,28%)85,54% (81,82%)
Innovavmbo-(g)tvoldoende19,78% (-7,00)90,95% (93,57%)89,34% (82,74%)
Het Stedelijk Vakcollegevmbo –bvoldoende22,94% (-7,00)96,33% (93,10%)84,73% (82,83%)
vmbo-kvoldoende22,94% (-7,00)96,33% (93,10%)87,41% (83,16%)

Vakschool Het Diekman met praktijkonderwijs wordt door de inspectie niet beoordeeld aan de hand van het onderwijsresultatenmodel. Wél wordt gekeken naar behaalde diploma’s en certificaten. Vakschool Het Diekman scoort met betrekking tot niveau 1/entree en (branche)certificaten boven het landelijk gemiddelde, zie figuur 4. Ook zijn er leerlingen die in 2021 hebben deelgenomen aan de IVIO-examens Nederlandse Taal en Rekenen en Wiskunde. Het slaagpercentage hiervoor was respectievelijk 86% en 31%. 

Slaagpercentages

De meeste slaagpercentages van schooljaar 2020-2021 zijn in vergelijking tot schooljaar 2019-2020 lager. Dit komt doordat in schooljaar 2020-2021 er wél centrale eindexamens zijn afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, waar slaging alleen gebaseerd werd op het schoolexamencijfer. De ambitie van het Stedelijk Lyceum is om elk slagingspercentage boven de landelijke norm te krijgen.

Slaagpercentage t.o.v. het landelijk gemiddelde (tussen haakjes staat het landelijk gemiddelde).

Slagingspercentages

VmboSlagingspercentage 2020Slagingspercentage 2021
Het Stedelijk Vakcollege vmbo-b98% (99,4%)98% (99,2%)
Het Stedelijk Vakcollege vmbo-k99% (99,4%)96% (98,1%)
De Stedelijke Mavo vmbo-gt100% (99,2%)87,3% (96,2%)
Innova vmbo-gt100% (99,2%)100% (96,2%)
College Zuid vmbo-gt100% (99,2%)95% (96,2%)
HavoSlagingspercentage 2020Slagingspercentage 2021
Kottenpark96% (97,5%)95,3% (90,7%)
College Zuid93% (97,5%)78% (90,7%)
VwoSlagingspercentage 2020Slagingspercentage 2021
Kottenpark100% (98,9%)96% (93,96%)
College Zuid95% (98,9%)79% (93,96%)

Tevredenheidsonderzoeken/Monitoring Sociale Veiligheid

Elk jaar vinden op de locaties van Het Stedelijk Lyceum tevredenheidsonderzoeken plaats onder een representatieve groep leerlingen en hun ouders. Met de leerlingen tevredenheidsvragenlijst monitort Het Stedelijk Lyceum ook de sociale veiligheid van haar leerlingen. Om beter te kunnen vastleggen waar het goed gaat en waar verbetering nodig is, worden dit jaar de resultaten opgesplitst per schoolsoort. Zo zijn mogelijke verbeteracties gerichter inzetten. Door het meten van tevredenheid en veiligheid wordt gehoor gegeven aan de inspanningsverplichting uit de Wet sociale veiligheid op scholen. In 2021 zijn vragenlijsten afgenomen in maart en april en is er extra inzet gepleegd op een hogere respons van zowel de ouders als de leerlingen. De komende schooljaren is het streven op elke locatie boven de landelijke benchmark te zitten. Gerichte acties op de locaties moeten ervoor zorgen dat de tevredenheid van onze leerlingen en ouders de komende jaren stijgt. 

Het onderdeel schoolklimaat en veiligheid is opgesplitst in drie domeinen. Figuur 7 toont per locatie en schoolsoort de resultaten op deze domeinen. Opgevallen is dat ondanks dat op de meeste locaties er hoog gescoord wordt op de domeinen, er nog onder de landelijke benchmark gescoord wordt. Veiligheid op de locaties is één van de speerpunten van Het Stedelijk Lyceum en de ambitie is om komend schooljaar boven de landelijke gemiddelden uit te komen op deze domeinen.

De uitkomsten van de tevredenheidsmetingen worden besproken op schoolniveau met de teams, leerling- en ouderraden. De verbeteracties worden vastgesteld in de locatie- en teamplannen om de ervaren tevredenheid te verhogen. 

De onderwijsresultaten en waarderingen van iedere school worden ook gepubliceerd op www.scholenopdekaart.nl.

Algemene leerling- en oudertevredenheid

BrugjaarPrOVMBO-BVMBO-KVMBO-THAVOVWOIST
19-2020-2119-2020-2119-2020-2119-2020-2119-2020-2119-2020-2119-2020-2120-21
College ZuidLeerling7,27,26,46,266,26,45,97,4
Ouder7,67,76,876,57,37,17,58,3
DSMLeerling7,67,36,76,1
Ouder8,48,37,97,8
HSVLeerling7,8776,16,86,3
Ouder8,17,56,86,67,17,2
InnovaLeerling7,67,47,36,67,6
Ouder88,27,78
KottenparkLeerling6,875,766,16,3
Ouder8,18,27,67,67,97,8
VHDLeerling8,18,27,88,2
Ouder7,88,38,68,6

Veiligheid en schoolklimaat

BrugjaarPrOVMBO-BVMBO-KVMBO-THAVOVWOIST
2019-20202020-20212019-20202020-20212019-20202020-20212019-20202020-20212019-20202020-20212019-20202020-20212019-20202020-20212020-2021
College ZuidWelbevinden7,28,16,57,26,37,16,67,68,1
Ervaren soc, en fys, veiligheid7,57,86,96,46,86,36,96,37,1
Aantasting soc, en fys, veiligheid9,39,69,29,59,29,59,19,59,2
DSMWelbevinden7,88,16,77,2
Ervaren soc, en fys, veiligheid7,87,87,16,2
Aantasting soc, en fys, veiligheid9,39,59,18,8
HSVWelbevinden7,37,26,46,56,56,9
Ervaren soc, en fys, veiligheid7,87,17,15,876,6
Aantasting soc, en fys, veiligheid8,89,38,68,69,19,4
InnovaWelbevinden7,28,27,778,5
Ervaren soc, en fys, veiligheid7,68,27,86,98,2
Aantasting soc, en fys, veiligheid9,19,59,299,8
KottenparkWelbevinden7,38,46,67,77,28,4
Ervaren soc, en fys, veiligheid7,37,76,66,777,2
Aantasting soc, en fys, veiligheid9,29,69,39,69,19,7
VHDWelbevinden7,37,66,97,7
Ervaren soc, en fys, veiligheid88,17,68,3
Aantasting soc, en fys, veiligheid8,599,3

Kwaliteitszorg

Vanuit de visie op leren, “het is belangrijk dat leerlingen eerst leren lopen, voordat we ze vragen om te rennen”, wordt niet alleen gekeken met een lerende houding naar leerlingen, maar ook naar de ontwikkeling van het onderwijs en hoe dat te organiseren. Het belangrijkste doel is dat Het Stedelijk Lyceum een effectieve, inclusieve school wil zijn, met een veilig klimaat voor alle betrokkenen. Om een hoge kwaliteit van ons onderwijs te garanderen, is Het Stedelijk Lyceum een lerende organisatie die zich voortdurend wil ontwikkelen. Onderwijskwaliteit betekent ‘het op een zo goed mogelijke manier werken aan doelen van het onderwijs’. 

Voor Het Stedelijk Lyceum gelden deze inspectie- en eigen standaarden als minimaal kader. Daarnaast wordt in samenspraak met onze omgeving aanvullende ambities geformuleerd, zowel op de kwaliteitsgebieden van de inspectie als op andere essentiële aspecten. Het Stedelijk Lyceum realiseert zich op alle gebieden zelf het roer in handen te hebben en zelf samen aan zet te zijn. Dit wordt vertaald naar twee uitspraken:

  1. Wij laten ons niet verrassen.
  2. Kwaliteit ben jij.

Op iedere laag is er sprake van een kwaliteitszorgcyclus die met elkaar in verbinding staat. Het systematisch inbedden van een PDCA-cyclus in de organisatie vraagt om bewustwording. Uitgangspunt is dat iedereen bijdraagt aan goed onderwijs voor alle leerlingen en zich daar ook verantwoordelijk voor voelt. Om de basiskwaliteit waar te (blijven) maken is het van belang om dit structureel onder de aandacht te houden, hier doelen op te stellen en te blijven monitoren. 

Eens in de twee jaar wordt in het voorjaar een kaderbrief gemaakt door het bestuur, gebaseerd op het Strategisch Beleidsplan en Het Schoolplan van Het Stedelijk Lyceum. Hiervoor wordt input opgehaald vanuit de directievergadering en de locaties, waarbij vanuit de directievergadering de visie op leren en visie op kwaliteit worden geëvalueerd en eventueel bijgesteld. De kaderbrief geeft de kaders aan de locaties. De locaties zelf baseren daarop hun locatie beleidsplan, wat in het algemeen meer operationeel geformuleerd is dan de kaderbrief. In het locatiebeleidsplan wordt de visie op onderwijs geformuleerd van de locatie en (kwaliteits)doelen. Een locatiebeleidsplan begint met het reflecteren op de resultaten van het vorige jaar, waarbij er gebruikt wordt gemaakt van verschillende instrumenten/gegevensbronnen, zodat verbinding ontstaat ten aanzien verschillende beleidsterreinen (onderwijs, organisatie en mensen). Vervolgens worden er doelen opgesteld op locatieniveau die in lijn liggen met doelen vanuit de kaderbrief en vastgestelde speerpunten. Alle (leer)teams/secties maken vervolgens een jaarplan, een plan dat concreet is, waarbij ook verantwoordelijkheid wordt belegd voor het realiseren van de ambities/doelen (conform de afgesproken normen), en hoe dit op een gestructureerde wijze wordt gevolgd. De Kaderbrief, veranderagenda en locatiebeleidsplannen vormen de input voor de begroting.    

In themagroepen wordt er Stedelijk-breed in multidisciplinaire teams gewerkt aan thema’s die door het bestuur worden aangewezen als speerpunten van Het Stedelijk Lyceum. Één van deze themagroepen is Kwaliteitscultuur, waarbij er zoals de naam al beschrijft, wordt gewerkt aan aspecten die bijdragen aan een organisatiebrede kwaliteitscultuur.

In 2020-2021 heeft de themagroep met succes gewerkt aan het opzetten van datateams, het audit team en een sturingsdashboard voor de locaties. Al deze initiatieven zijn gestart in schooljaar 2021-2022. Op Kottenpark en College Zuid is beide een datateam actief ter verbetering van het onderwijs. Daarnaast is er een audit-team opgeleid die in een tweejarige cyclus de locaties bezoekt en ontwikkelingsgerichte feedback voorziet van hoe de praktijk op een locatie zich verhoudt tot het inspectiekader, de Stedelijk-brede-doelen en ambities/leervragen van de locatie. Ten slotte hebben de locaties stappen gemaakt in het werken met data en werken de locaties met een sturingsdashboard.

De themagroep zal zich gedurende schooljaar 2021-2022 richten op het monitoren van de opgestarte projecten en het uitwerken van nieuwe initiatieven. Deze initiatieven richten zich onder andere op het uniformeren van de Enigma werkwijze op locaties, alumnibeleid voor Het Stedelijk Lyceum en het implementeren van een nieuwe tool voor lesbezoeken.

Hoofdstuk 3
Personeel

Algemeen programmalijn mensen

Het Stedelijk Lyceum heeft op basis van de veranderagenda van 2019 ook in 2021 fors ingezet op de realisatie van de benoemde doelen in de programmalijn Mens te weten vitaliteit, welbevinden en ontwikkeling (een leven lang leren).

Het aanjagen, ondersteunen en volgen van de professionele ontwikkeling binnen Het Stedelijk Lyceum heeft volop aandacht gekregen. Binnen de organisatie zijn de randvoorwaarden om je als werknemer verder te ontwikkelen in een ervaren veiligheid vormgegeven en wel op basis van een professionele relatie. De RI&E is een van de instrumenten, naast de tevredenheidsonderzoeken die jaarlijks parameters geven om te onderzoeken en bij te sturen.

Themagroep Inzetten op talenten van medewerkers

In het leerproces vanuit de besturingsvisie is in juni 2020 de themagroep ‘Inzetten op talenten van medewerkers’ ingericht.

De themagroep inzetten op talenten van medewerkers heeft als doel te onderzoeken en uit te werken hoe talenten langdurig gebonden kunnen worden aan Het Stedelijk Lyceum. Binden, boeien, bloeien en afvloeien (passend binnen ‘eenheid en verscheidenheid’).

De themagroep heeft in samenwerking met met de P&O adviseurs van Het Stedelijk Lyceum de volgende beleidsthema’s ter bespreking aangeboden aan bestuurder en Directieteam te weten:

  • Thuiswerkbeleid
  • Strategisch personeelsbeleid
  • Functiewaardering
  • Van gesprekken cyclus naar performance cyclus

Deskundigheid medewerkers verhogen: 

Het belangrijkste instrument binnen Het Stedelijk Lyceum om de deskundigheid en de professionalisering van de medewerkers te verhogen, vormt de HSL academie. Hierover is een aparte paragraaf gewijd verderop in dit hoofdstuk. Hieronder worden thema”s beschreven die naast de persoonlijke scholing binnen de HSL academie worden vormgegeven.

Persoonlijk leiderschapstraining
Qua deskundigheidsbevordering is in 2021 fors ingezet op een persoonlijk leiderschapstraining voor Directie- en MT- leden. Doel is dat zowel het Directieteam als ieder ‘locatie’ MT structureel werkt aan gedeeld leiderschap. Door meer tijd te maken om te leren van elkaar en via de erkenning en bekrachtiging van onze interne talenten en expertise, wordt toegewerkt naar persoonlijk meesterschap van alle betrokkenen. Ook is geleerd hoe elkaar ontwikkelingsgerichte feedback gegeven kan worden. 

Leerteamontwikkeling
Doel is om binnen de deelnemende scholen duurzame verbeteringen te realiseren door middel van de ontwikkeling naar een professionele leergemeenschap (PLG). Binnen de training wordt gewerkt aan een nieuwe professionele cultuur van continu verbeteren in de vorm van een PLG. De focus in een PLG ligt op het ontwikkelen van breed leerrendement, uitstekende docenten en excellente schoolleiders binnen een innovatieve cultuur. Centraal staat de autonomie en het zelforganiserend vermogen van de leerteams binnen de PLG. Tijdens de training ontwikkelt de school zich tot een inclusieve school waar goed en waardevol onderwijs wordt gegeven aan alle leerlingen.

Leerteamvoorzitters-training
Doel is de PLG’s, die in de leerteamontwikkeling tot stand zijn gekomen, tot bloei te laten komen. De voorzitters van de leerteams vormen de schakel tussen de leerteams en het MT van een school. De voorzitter-training richt zich op de kennisontwikkeling op het gebied van de PLG-werkwijze en de daarbij passende werkwijzen die een leerteam kan inzetten, actuele leerpsychologie, onderwijskunde en het pedagogisch-didactisch handelen van effectieve docenten. 

Scholingen op locatie niveau
Op alle locaties heeft tijdens 2021 scholing op maat plaatsgevonden passend  bij de ontwikkelingen die de locaties als ambities in hun locatiebeleidsplan hebben aangegeven. Thema’s in deze zijn o.a.:

  • professionele cultuur
  • formatief handelen
  • gespreksvoering met lln, de zgn covey training
  • kansengelijkheid, o.a. taalbeleid
  • optimalisering stagebegeleiding

Tot slot
Evenals de afgelopen jaren, is een belangrijk gedeelte van het scholingsbudget ingezet voor on-, onder- en anders bevoegde docenten. Hierover zijn met de betreffende docenten afspraken gemaakt. 

Totaal is aan deskundigheidsbevordering ruim € 325.000 uitgegeven in 2021.

Gezondheidsmanagement, RI&E en medewerkers tevredenheid:

Het Stedelijk Lyceum heeft ervoor gekozen om in ieder geval per 2 jaar een RI&E af te nemen. In 2021 is daarom wederom een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uitgevoerd onder het voltallig personeel. Zoals bekend, is de RI&E is een middel om te meten hoe het staat met de inzetbaarheid en tevredenheid van onze medewerkers en om van daaruit te werken aan verbetering. De RI&E die in 2021 is afgenomen, bevroeg ook het welbevinden tijdens de corona crisis. De opbrengsten van de aanpak van Het Stedelijk Lyceum, dat wil zeggen een projectgroep met diverse geledingen, met diverse opbrengsten bleek bij te dragen een een breed gedragen welbevinden binnen de corona crisis.

De uitkomsten van de RI&E zijn door P&O intensief besproken met de verschillende locaties. Dit zal bij de locaties leiden tot een betere bewustwording en gerichte maatregelen, die in de locatie beleidsplannen terug te vinden zullen zijn medio 2022. 

Om de uitkomsten, plannen van aanpak en de inzet op de locaties breed te kunnen monitoren en te ondersteunen wordt een kortere termijn dan de wettelijke termijn van vier jaar gevolgd. 

De samenwerking met de huidige Arbo dienst (gestart in 2020) is gedurende het kalenderjaar 2021 onderwerp van gesprek en evaluatie. Deze evaluatie zal in 2022 leiden tot een aantal conclusies. Gedurende 2020 en 2021 hebben regelmatig gesprekken plaatsgevonden met betrekking tot inrichting en afstemming van de platformen die binnen Het Stedelijk Lyceum worden gebruikt. Aan de post gezondheidsmanagement is in 2021 een totaalbedrag van ruim € 300.000 uitgegeven.

Qua verzuimcijfers kan worden gemeld dat het verzuim in 2021 gemiddeld op 5,3% is geëindigd. Het verloop van de afgelopen vijf jaren is in de tabel opgenomen.

Verzuimcijfers

Jaarjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecgem
202165,85,865,953,63,24,84,46,86,45,3
20208,18,78,75,65,46,34,47,86,17,36,46,86,8
20198,688,37,17,27,44,43,35,46,27,18,16,8
201889,77,87,76,16,45,34,255,98,786,9
20177,97,17,56,667,24,645,55,97,77,56,5

HSL Academie 

In 2021 is de HSL Academie ontwikkeld. De HSL Academie zorgt voor het ontstaan van aansluiting met de wensen van medewerkers en het gesprek over professionalisering. Ook biedt de academie ondersteuning om aan te sluiten bij uitgangspunten van het SBP en de kaderbrief. Met de HSL Academie wordt gezorgd dat medewerkers zich voortdurend kunnen ontwikkelen en wordt geïnvesteerd in de professionalisering van alle medewerkers van Het Stedelijk Lyceum, ongeacht de rol in de organisatie: docent, ondersteunend of leidinggevend.

De HSL Academie stimuleert de bevlogenheid en vooral de intrinsieke motivatie van onze medewerkers die aansluit op de ‘sweet spot’ van de medewerkers. Hiermee blijft de instelling innoveren en kunnen nieuwe aansprekende trainingen (intern) aangeboden worden.

Een ander belangrijk uitgangspunt om de HSL Academie in te richten is om de kwaliteit, die Het Stedelijk Lyceum in huis heeft, ongoing richting te geven en de al ingezette acties op het gebied van professionalisering zichtbaar te maken en te bundelen.

Om dit te bereiken heeft de HSL Academie de volgende intenties:

  • leerbehoeften op te halen van de werkvloer
  • professionele ruimte en communicatie te bevorderen
  • versterken van onderlinge communicatie
  • draagvlak creëren
  • kwaliteiten van personeel inzetten
  • samenwerken met externen o.a. lerarenopleiding/ UTwente/Saxion/Academica
  • leren staat voorop
  • ontwikkeling bevorderen

De HSL Academie heeft samenwerking met het platform van de onderwijsacademie. Dit platform biedt content aan en biedt mogelijkheden om trainingen te volgen aangeboden door onderwijsacademie. Verder kunnen medewerkers van Het Stedelijk Lyceum zelf workshops/trainingen aanbieden. Via het platform worden leeractiviteiten, vitaliteit en welbevinden aangeboden en ervaringen gedeeld.

VOTA

VOTA is een samenwerkingsverband van zes zelfstandige VO-scholen: De Waerdenborch, OSG Hengelo, Het Erasmus, Het Stedelijk Lyceum, Het Assink lyceum en het Staring College met als doel gezamenlijk aan de slag te gaan met de gevolgen van regionale krimp en het dreigend lerarentekort. 

Naast de doorontwikkeling van de VOTA thema’s SPP, professionalisering, een gezamenlijk vacature platform, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, is gedurende 2021 volop geïnvesteerd in de uitbreiding van het netwerk. Zo zijn het ROC en het Carmel College ook toegetreden. Binnen de VOTA projecten speelt Het Stedelijk Lyceum op basis van de ervaringen met de HSL academie (zie hiervoor) een belangrijk rol.

Beleid uitkeringen na ontslag

Het Stedelijk Lyceum handelt bij uitkeringen na ontslag binnen de rechtmatigheidskaders en volgt hierbij de algemene uitgangspunten van de CAO. Het Stedelijk Lyceum is als onderwijsinstelling eigenrisicodrager voor WW-uitkeringen en bovenwettelijke uitkeringen. Dit houdt in dat Het Stedelijk Lyceum zelf risico draagt voor de kosten die gepaard gaan met het werkloos worden van haar werknemers. Het voortgezet onderwijs kent een systeem van normatief verevenen, waarbij 75 procent binnen de sector wordt verevend en 25 procent op organisatieniveau wordt gefinancierd.

WAB en WNRA

Van rijkswege is per 1 januari 2020 de Wab (Wet arbeidsmarkt in balans) en de Wnra (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren) ingevoerd.

Alle wijzigingen die dit met zich meebracht zijn doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen waar het hierbij met name om gaat zijn de volgende. Werknemers moeten tijdig geïnformeerd worden. De eenzijdige (publiekrechtelijke) aanstelling is veranderd in een tweezijdige arbeidsovereenkomst. Omdat het gaat om een tweezijdige arbeidsovereenkomst moet voortaan ook de werknemer ondertekenen. Dit is volledig geautomatiseerd ingevoerd middels Afas. 

Verder is de transitievergoeding ook gaan gelden voor het openbaar onderwijs. De werknemer maakt vanaf de eerste werkdag bij ontslag aanspraak op een transitievergoeding. Daarnaast is het systeem rond het ontslag gewijzigd, denk aan ontslag via het UWV bij langdurige ziekte of bedrijfseconomische redenen en ontbinding via de kantonrechter voor overige redenen. 

Tot slot is ook de ketenregeling gewijzigd (maximaal 3 tijdelijke contracten gedurende 36 maanden). Over dit alles zijn de werknemers tijdig geïnformeerd.

Hoofdstuk 4 
Huisvesting & ICT

Huisvesting

Ook in 2021 heeft de corona crisis nog impact gehad voor het gebouw gebruik. De in 2020 in gang gezette maatregelen rond hygiëne, looprichtingen in gangen en trappen, inrichting van lokalen e.d. waren nog steeds nodig en de bezetting was in periodes volledig terwijl op andere momenten weer terug gegaan moest worden naar hybride onderwijs of volledige sluiting.

Ten aanzien van ventilatie is voor enkele locaties een subsidie aangevraagd (SUVIS) en verkregen om specifieke knelpunten op te lossen. Maar met name de oude locaties zijn voor ventilatie (ook in de winter) nog steeds afhankelijk van te openen ramen. 

Het structurele gebouwenbestand is ook in 2021 ongewijzigd gebleven. 

Gebouwenbestand

Locaties (eigendom)GebouwSportzalenPerceel
De Stedelijke Mavo3.7052713.248
Het Stedelijk Vakcollege*7.381**9.926
Innova2.9175018.794
SCO
Novo Ego / Performance Factorynvtnvt
Tienercollege Florès1.225**3.458
ISK Mekkelholtspad1.544**4.084
Kottenpark9.6671.58739.196
Vakschool Het Diekman2.925**4.661
College Zuid10.1131.34130.433
Totaal39.4773.700103.800
* 50 % van het totale gebouw en perceel. Team huisvesting verzorgt overigens het beheer van het volledige gebouw.
** Voor deze locaties worden sportzalen van Sportaal gehuurd.
Locaties (huur)GebouwSportzalenPerceel
De Huifkarnvt
Novo Ego / Performance factorynvtnvt

Ten behoeve van het 10-14 jaar praktijkonderwijs op het Pontem College (samenwerking Vakschool Diekman en Consent) is in het afgelopen jaar één lokaal bij de voormalige Spinaker school (Consent) in gebruik geweest.

De verbouwing van het voormalige Service Centrum Oost tot nieuwe onderwijslocatie voor Innova is in het najaar van start gegaan. Dit nadat in het voorjaar na een aanbesteding een keuze is gemaakt voor de uitvoerende partijen. De oplevering staat gepland in mei 2022 zodat het pand vanaf schooljaar 2022-2023 in gebruik genomen zal gaan worden. Hiermee is voor Het Stedelijk Lyceum het eerste grote huisvestingsproject dat (grotendeels) gefinancierd wordt vanuit het gemeentelijke Integraal Huisvestingsplan (IHP) een feit. 

In het najaar 2021 is een onderzoek in gang gezet dat ten doel heeft de mogelijkheden te verkennen om met behoud van het bestaande gebouw te komen tot een toekomstbestendige huisvesting voor Kottenpark: een gebouw dat aan de eisen van deze tijd voldoet en voor wat betreft functionaliteit, duurzaamheid en binnenmilieu voldoet aan de eisen die de school en het IHP stelt aan vervangende huisvesting. 

In dit onderzoek wordt gekeken naar de wensen vanuit het team en andere belanghebbenden, naar de historische waarde van het gebouw en de omgeving, naar de technische mogelijkheden en uiteraard naar de kosten. Op basis van deze input zullen drie architectenbureaus “ontwerpend onderzoek” gaan doen. 

Als het onderzoek afgerond is (medio 2022) zal duidelijk zijn of het een reële mogelijkheid is om het bestaande gebouw te behouden of dat nieuwbouw toch een betere keus is. Dit is de eerste stap in de planontwikkeling huisvesting Kottenpark. De fysieke uitvoering (uiteraard geheel afhankelijk van uitkomsten van het nu lopende en aankomende onderzoeken) zal naar verwachting in 2025 gaan starten. Kottenpark is de tweede locatie die voor Het Stedelijk Lyceum naar voren komt in het IHP. 

Voor College Zuid is een ander traject in gang gezet. De locatie heeft grote behoefte aan functionele aanpassingen ten behoeve van het onderwijs en aan aanpassingen om het ruim 40 jaar oude gebouw weer aantrekkelijker te maken. Ook speelt hier een capaciteitsvraagstuk (lage bezetting). College Zuid komt (binnen een jaar of 8) naar voren in het IHP, maar niets doen tot die tijd is geen optie. Daarom is in het najaar een onderzoek in gang gezet om een goed beeld te krijgen van wat er speelt en hoe met verstandig gebruik van financiële middelen de komende jaren gewerkt kan worden aan verbetering van functionaliteit, aantrekkelijkheid en aan verhoging van de bezettingsgraad.

Zoals elk jaar zijn ook in 2021 een aantal groot-onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd op verschillende  locaties zoals renovatie van de sportvloeren bij College Zuid, diverse schilderwerkzaamheden op meerdere locaties en aanpassingen aan het ventilatiesysteem bij Vakschool Diekman ter verbetering van  het binnenmilieu.

Ten aanzien van de facilitaire dienstverlening zijn door inzet van een nieuwe medewerker bij de afdeling Financiën en Beheer stappen gezet met betrekking tot o.a. schoonmaak, afvalinzameling (verdere scheiding van afval), kantine- en koffievoorzieningen en de organisatie van bedrijfshulpverlening. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het nog meer betrekken van de locaties bij de facilitaire processen.

ICT

Google referentie school
In 2021 is Het Stedelijk Lyceum geaccrediteerd als Google for Education Reference School. Het programma voor referentiescholen is een partnerschap tussen scholen/stichtingen en Google for Education en is alleen op uitnodiging toegankelijk. Het Stedelijk Lyceum is nu onderdeel van een selecte groep scholen (PO en VO) die door Google zijn aangemerkt als inspirerende, innovatieve scholen. Zij maken optimaal gebruik van de Google-technologie in het onderwijs en zijn Google for Education Ambassadeurs. Referentiescholen hebben een uniek verhaal wat hen bijzonder maakt. Wereldwijd zijn er ongeveer 300 referentiescholen, waarvan maar zeven in Nederland.

Implementatie Somtoday
Na de gedegen voorbereiding van de migratie van Magister naar Somtoday in 2020 is de “live-gang” in januari 2021 goed verlopen. In de zomer is ook Vakschool Het Diekman overgestapt van Presentis naar Somtoday. Gedurende het schooljaar zijn er trainingen geweest om het personeel verder te scholen. De Somtoday coaches worden elk jaar bijgeschoold, zodat ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Dankzij de Somtoday coaches is op elke locatie gedegen kennis over Somtoday aanwezig. Om de processen binnen Somtoday beter te stroomlijnen is gestart met een aantal overlegorganen, waaronder de gebruikersgroep, administratie- en CAB overleg. 

DPIA Google
Nadat SIVON en SURF afgelopen zomer goede afspraken met Google hebben kunnen maken over het wegnemen van de privacy risico’s bij het gebruik van Google Workspace is op advies van SIVON voor Het Stedelijk Lyceum een onderwijs specifieke DPIA op Google Workspace for Education uitgevoerd.

Het rapport concludeert dat Het Stedelijk Lyceum AVG-proof is ten aanzien van Google en geeft de erkenning dat Google Workspace for Education correct is ingericht. Ook de accountant concludeert in zijn rapport dat de privacy niet meer in het geding is na het accepteren van deze aanvullende DPIA.

Gratis Chromebooks
Voor het schooljaar 2021-2022 is de stimuleringsbijdrage voor leerling Chromebooks dusdanig verhoogd dat de Chromebooks nu voor ouders van nieuwe leerlingen gratis zijn. Ouders betalen alleen nog een klein bedrag voor verzekering, garantieverlenging (ook op de accu) en leen-Chromebook bij reparatie, het zogenaamde Easy4U abonnement.

Er is verder gegaan met de vervanging van de eerste generatie Chromebooks voor personeel. Personeel krijgt nu standaard een Chromebook met 14” touchscreen welke ook als tablet te gebruiken is (convertable).

Cerego
Na een geslaagde pilot is Kottenpark overgegaan tot aanschaf van Cerego. Het online platform Cerego helpt om (basis)begrippen duurzaam en diepgaand te trainen en is voor docenten een hulpmiddel om de basiskennis van leerlingen op peil te brengen en nieuwe leerstof beter te laten aansluiten.

Document Studio
Voor de administraties is overgegaan tot aanschaf van de Google Sheets plug-in “Document Studio”, met deze software kunnen administraties eenvoudig samenvoegingen maken voor Google Documenten en Google Mail.

Annotate
Met Annotate kunnen docenten in hun les vanaf het Chromebook in combinatie met Chromecast op de TV “whiteboard functionaliteit” gebruiken, oftewel aantekeningen, verduidelijking of verdieping aangeven bij datgene wat op dat moment gepresenteerd wordt. Deze functionaliteit is ook toepasbaar bij bijvoorbeeld online lessen met behulp van Google Meet.

Informatica lab 
Op het Kottenpark is het voormalige computerlokaal verbouwd tot Informatica lab. Het Informatica lab is uitgerust met Macbooks en iMacs welke extern beheerd worden door Card Services.

Hoofdstuk 5
Financiën 

Verloop exploitatie en financiële kengetallen

Financieel gezien heeft Het Stedelijk Lyceum een solide jaar achter de rug. Het scherpe budgetbeheer en informatiemanagement is verankerd in de organisatie. De organisatie mag over 2021 een positief resultaat van € 757.000 aan haar vermogen bijschrijven. Hiermee is de vermogenspositie van Het Stedelijk Lyceum in 2021 verder verbeterd.

De ontwikkeling van het eigen vermogen net als het jaarlijkse exploitatieresultaat is in de tabel weergegeven. De bedragen zijn in duizendtallen vermeld. Het jaar 2019 is twee keer weergegeven (als gevolg van een stelselwijziging in 2019).

Ontwikkeling eigen vermogen

Ontwikkeling2016201720182019201920202021
Eigen vermogen1.2281.7102.1933.004- 5471.0511.808
Exploitatieresultaat3814814838112.3131.597757

Ontwikkeling eigen vermogen en exploitatieresultaat over de afgelopen jaren.

Analyse van de financiële kengetallen

Voor het starten met de presentatie van de financiële kengetallen van de instelling, is melding te maken van een omvangrijke vooruitontvangen bedrag (5 mln). Als gevolg hiervan is de balansomvang fors toegenomen en zijn de financiële kengetallen over 2021 minder positief gepresenteerd. Ter verduidelijking (en ter geruststelling) is een forecast gegeven van deze kengetallen per juli 2022.

Het Stedelijk Lyceum monitort haar financiële positie en performance aan de hand van verschillende kengetallen. Het toepassen en monitoren van financiële kengetallen en signaleringsgrenzen leidt tot een evenwichtig en transparant financieel beleid dat uiteindelijk het onderwijs ten goede komt. Met het toepassen van financiële kengetallen houdt Het Stedelijk Lyceum ook rekening met het advies van commissie Don en de gehanteerde signaleringswaarden van de Inspectie voor Onderwijs. 

In de volgende alinea’s worden de belangrijkste financiële kengetallen van 2021 gepresenteerd.

Liquiditeit
De liquiditeit geeft inzicht in de mate waarin Het Stedelijk Lyceum aan haar lopende betaalverplichtingen kan voldoen. Dit kengetal wordt gedefinieerd als ´totaal vlottende activa gedeeld door totaal kortlopende schulden´. De signaleringswaarde voor een instelling met een grootte van Het Stedelijk Lyceum bedraagt 75%. De liquiditeit van Het Stedelijk Lyceum is de laatste jaren gestegen naar het gewenste niveau. De liquiditeit bedraagt eind 2021 157% en voldoet daarmee ruimschoots aan de gestelde signaleringsgrenzen. Als gevolg van een omvangrijk vooruitontvangen bedrag (5 mln) lijkt de liquiditeit fors afgenomen te zijn. Per juli 2022 zal de liquiditeit weer (verhoudingsgewijs) in lijn met de voorgaande jaren liggen.

Ingaande 2021 geldt er ook een signaleringswaarde ten aanzien van de absolute omvang van de liquide middelen. Deze moeten voor een VO-instelling minimaal 100.000 euro bedragen. Met een omvang van 13.600.000 euro voldoet de instelling hier ruimschoots aan.

In de tabel is de ontwikkeling van de liquiditeit over de afgelopen jaren in beeld gebracht. 

Ontwikkeling liquiditeit

Liquiditeit HSL2016201720182019201920202021juli 22
HSL111 %174 %208 %205 %205 %207 %157 %223 %
Norm ondergrens75 %75 %75 %75 %75 %75 %75 %75 %

Ontwikkeling liquiditeit over de afgelopen jaren

Solvabiliteit
De solvabiliteit geeft inzicht in de mate waarin Het Stedelijk Lyceum op lange termijn in staat is om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. De solvabiliteit 1 wordt gedefinieerd als `totaal eigen vermogen gedeeld door het totaal passiva´. De solvabiliteit 2 wordt gedefinieerd als `totaal eigen vermogen en voorzieningen gedeeld door het totaal passiva´. 

De solvabiliteit van Het Stedelijk Lyceum is in 2021 verder verbeterd. De verbetering van de solvabiliteit volgt uit het positief jaarresultaat en de toename van de voorzieningen. Als gevolg van een omvangrijke vooruitontvangen bedrag (5 mln) is deze verbetering niet zichtbaar per 2021. Per juli 2022 laat de solvabiliteit door het consistent financieel beleid weer de vertrouwde versteviging zien. De solvabiliteit voldoet overigens in 2021 ruimschoots aan de signaleringswaarde van de Inspectie van het Onderwijs (30%).

Ontwikkeling solvabiliteit over de afgelopen jaren

Solvabiliteit

Solvabilliteit2016201720182019201920202021juli 22
Solvabiliteit 219 %23 %30 %39 %26 %45 %35 %54 %
Norm ondergrens30 %30 %30 %30 %30 %30 %30 %30 %
Solvabiliteit 18 %12 %17 %24 %-5 %11 %11 %17 %

Rentabiliteit
Het kengetal rentabiliteit heeft in de context van een onderwijsinstelling een andere connotatie dan in het bedrijfsleven. Met de rentabiliteit wordt derhalve niet de winstgevendheid bedoeld (Het Stedelijk Lyceum heeft geen winstoogmerk). De commissie Don adviseert voor het budgetbeheer een structureel evenwicht waardoor de rentabiliteit structureel op minimaal 0% moet uitkomen. De Inspectie van het Onderwijs verlangt voor een instelling met de grootte van Het Stedelijk Lyceum een signaleringswaarde die gemiddeld over de laatste drie jaren minimaal 0% is.

Omdat de solvabiliteitspositie van Het Stedelijk Lyceum verbeterd moest worden, is de afgelopen jaren op een positieve rentabiliteit van gemiddeld 1% gekoerst. De rentabiliteit van afgelopen jaar voldeed aan de instellingsdoeleinden en bedroeg +2,0%. De rentabiliteit over de laatste drie jaar is gemiddeld 4,3 % per jaar geweest. 

Ontwikkeling rentabiliteit over de afgelopen jaren

Rentabiliteit

Rentabiliteit2016201720182019201920202021
Rentabiliteit1,2 %1,0 %1,0 %2,2 %6,40 %4,4 %2,0 %
3 jaren gemiddelde0,0 %0,4 %0,9 %1,2 %2,8 %3,9 %4,3 %
Rentabiliteit norm0,0 %0,0 %0,0 %0,0 %0,0 %0,0 %0,0 %

Huisvestingsratio

De instelling maakt gebruikt van de door Onderwijsinspectie geïntroduceerde huisvestingsratio.De huisvestingsratio is bedoeld om een indicatie te geven van de middelen die binnen een schoolbestuur worden ingezet voor de instandhouding van gebouwen en de huisvestingsgebonden. Deze factor wordt gedefinieerd als ‘huisvestingslasten + afschrijvingen gebouwen en terreinen gedeeld door de ‘totale lasten.

Voor een onderwijsinstelling met de omvang van Het Stedelijk Lyceum geldt een bovengrens van 10%. De huisvestingsratio van Het Stedelijk Lyceum blijft ruimschoots binnen de norm. Dat is een bijzonder goede prestatie met het oog op het aantal onderwijsgebouwen en -concepten die de instelling in Enschede aanbiedt.

Ontwikkeling huisvestingsratio over de afgelopen jaren. 

Huisvestingsratio

Huisvestingsratio2016201720182019201920202021
HSL7 %10 %13 %10 %6 %6 %7 %
Norm bovengrens10 %10 %10 %10 %10 %10 %10 %

Kapitalisatiefactor

De instelling maakt gebruikt van de door commissie Don geïntroduceerde kapitalisatiefactor. De kapitalisatiefactor is bedoeld om een indicatie te geven van middelen die binnen een schoolbestuur (nog) niet zijn ingezet in het onderwijsproces. Deze factor wordt gedefinieerd als ‘totaal balanstotaal minus boekwaarde ‘gebouwen’ gedeeld door de ‘totale baten’.

Voor een onderwijsinstelling met de omvang van Het Stedelijk Lyceum adviseert commissie Don een signaleringsgrens van 35% (bovengrens). De kapitalisatiefactor van Het Stedelijk Lyceum bedraagt in 2021 41% en komt hiermee tijdelijk boven de gestelde bovengrens van 35%. Dit is een gevolg van het incidenteel vooruit ontvangen bedrag (5 mln). Per juli 2022 verhoudt de kapitalisatiefactor zich naar verwachting weer met het beeld van voorgaande jaren.

Ontwikkeling kapitalisatiefactor over de afgelopen jaren.

Kapitalisatiefactor

Kapitalisatiefactor2016201720182019201920202021juli 22
HSL22 %24 %25 %27 %27 %26 %41 %27 %
Norm bovengrens3535 %35 %35 %35 %35 %35 %35 %

Analyse van de financiële ontwikkelingen 2021

Hieronder volgt een analyse van het resultaat in hoofdlijnen. Voor een verklaring van het jaarresultaat is een vergelijking gemaakt tussen de realisatie 2020, de begroting 2021 en de realisatie 2021 (in € 1.000).  De verschillen tussen de begroting 2021 en de realisatie 2021 (verschil kolom B en C) alsmede de verschillen tussen de realisatie 2020 en de realisatie 2021 (verschil kolom A en C) in het onderstaande overzicht in beeld gebracht.

Analyse Financiële Ontwikkelingen 2021

Realisatie 2020 (A)Begroting 2021 (B)Realisatie 2021 (C)Verschil B en CVerschil A en C
Rijksbijdragen OC & W34.61433.05836.9763.9182.362
Overige baten1.4211.3181.669351248
Totaal baten36.03534.37638.6454.2692.610
Personeelslasten28.64328.46631.5153.0492.872
Afschrijvingen6451.030636-394-9
Huisvestingslasten2.0992.2112.686475587
Overige instellingslasten2.4932.5572.979422486
Financiële lasten5588272-10-486
Totaal lasten34.43834.34637.8883.5423.450
Exploitatieresultaat1.59730757727-840

Hieronder volgt een analyse op totaalniveau met een beschrijving van de belangrijkste afwijkingen. De bedragen in de tabel hierboven en de hierna volgende analyse zijn in euro’s en duizendtallen. 

Rijksbijdragen
Het afgelopen jaar zijn fors meer inkomsten gerealiseerd dan begroot. Er is een forse meevaller gerealiseerd in de vorm van NPO-gelden (nationaal programma onderwijs). Alle scholen in het primair en het voortgezet onderwijs hebben een aanvullende bekostiging vanuit het NP Onderwijs ontvangen. Het betreffen middelen voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens Corona. Bij het vaststellen van de begroting 2021 was niet bekend dat een dergelijk omvangrijk programma beschikbaar gesteld zou worden. In totaal bedraagt deze meevaller 2.500.000 euro.

Hiernaast heeft een stevige aanpassing plaatsgevonden van de personele lumpsum middelen. Dit tengevolge van CAO-bijstellen. De aanpassing voor Het Stedelijk Lyceum bedroeg 1.300.000 euro. Ook dit bedrag was ten tijde van het vaststellen van de begroting 2021 niet bekend.

Prestatieboxmiddelen
De gerealiseerde prestatieboxmiddelen liggen in lijn met de begroting begroot (€ 1.100.000). De helft van de prestatieboxmiddelen wordt gebruikt om centraal geregelde activiteiten te financieren, vallend binnen de doelstellingen van de regeling, zoals bijvoorbeeld het cito-volgsysteem voor leerlingen en de scholing van on-, onder- en anders bevoegde docenten. De andere helft van het bedrag wordt geoormerkt toegevoegd aan de locatiebudgetten. De locatie besteedt de middelen zelfstandig aan activiteiten die vallen binnen de doelstellingen van de regeling.

Personele lasten
De personele lasten zijn ondanks daling in leerlingaantallen fors toegenomen (€ + 3.000.000).

Dit bedrag wordt vooral verklaard door:

  • extra inzet als gevolg van Corona: 660.000;
  • eenmalige uitkering (800 euro per fte): 290.000;
  • loonsverhoging per oktober (1,5%):   70.000;
  • stijging premies sociale verzekeringen en pensioen 770.000;
  • hogere dotatie ERD 100.000;
  • hogere inzet personeel derden 700.000.

Treasury management
Door Het Stedelijk Lyceum is een treasurystatuut opgesteld. In dit statuut zijn de treasury taken en -verantwoordelijkheden beschreven. Dit statuut is getoetst door de accountant en voldoet aan de daaraan te stellen eisen.

Het Stedelijk Lyceum maakt gebruik van schatkistbankieren bij het Ministerie van Financiën. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van de leenfaciliteit inzake schatkistbankieren. Het Stedelijk Lyceum heeft eind 2021 nog een langlopende lening bij de gemeente Enschede. Het saldo van deze lening luidt € 1,1 miljoen. De rentevoet van deze lening staat vast. Het Stedelijk Lyceum loopt derhalve geen renterisico over deze lening.

Naast deze faciliteiten wordt gebruikgemaakt van een rekening-courant via schatkistbankieren. Het saldo van deze rekening-courant bedroeg ultimo 2021 € 13,6 miljoen. Het maximaal toelaatbare krediet bij deze rekening courant bedraagt € 2,8 miljoen. De kredietruimte ultimo 2021 bedraagt derhalve € 16,4 miljoen. De liquide middelen staan ter vrije beschikking aan Het Stedelijk Lyceum en zijn direct opeisbaar. De locaties van Het Stedelijk Lyceum beschikken over een eigen bankrekening. De bancaire diensten voor de locaties worden vanaf 2016 bij Rabobank Enschede-Haaksbergen afgenomen. Voor een nadere toelichting omtrent de liquiditeit en de langdurige leningen wordt verwezen naar staat B5 van de jaarrekening.

Continuïteitsparagraaf
De continuïteitsparagraaf (ook wel toekomstparagraaf genoemd) maakt onderdeel uit van het jaarverslag van Het Stedelijk Lyceum.

Zoals vermeld in de toelichtende brochure van de ‘richtlijn jaarverslag onderwijs’ is het doel van de toekomstparagraaf tweeërlei:

  1. structureel inzicht geven aan de verwachte ontwikkeling van activa en passiva alsmede van de baten en de lasten en
  2. nagaan in hoeverre de governance van de organisatie is ingericht.

De governance structuur van Het Stedelijk Lyceum is beschreven in hoofdstuk 7

Een aantal specifieke instrumenten is van belang voor de sturing van de bedrijfsvoering en de financiën. Onderstaand worden de belangrijkste instrumenten benoemd die Het Stedelijk Lyceum in dit kader hanteert. 

Een belangrijk instrument – zo niet het belangrijkste – om ‘toekomstgericht’ te sturen, vormt de jaarbegroting inclusief het meerjarenperspectief. Het Stedelijk Lyceum kent een beleidsrijke begroting. In deze begroting staan relevante te verwachte ontwikkelingen en is een risicoparagraaf opgenomen. De begrotingscyclus start jaarlijks na de zomervakantie en de begroting wordt uiteindelijk in december vastgesteld door het College van Bestuur en goedgekeurd door de Raad van Toezicht.

Het Stedelijk Lyceum kent naast de ‘concern’ begroting een aantal andere control instrumenten, waaronder:

Schooljaarbegroting
Op grond van de aanmeldingen en de in- en uitstroom wordt medio april een leerlingprognose voor het nieuwe schooljaar opgesteld. Deze leerlingprognose wordt uitgewerkt in een schooljaarbegroting (locatiebudgetten). Doordat rekening gehouden wordt met de bekostiging van het nieuwe schooljaar wordt de formatieruimte per locatie inzichtelijk gemaakt. De formatieruimte is taakstellend voor de locatie. De allocatie van middelen naar schoolniveau is een onderdeel van de locatiebudgetten. De instelling heeft centrale en decentrale budgetten onderscheiden. Dit om op een zo eerlijke wijze de middelen aan de locaties te verdelen. Op centraal niveau worden bijvoorbeeld de energielasten gedragen, omdat locaties niet tot nauwelijk invloed hebben op de energieprestatie van hun gebouwen.

Formatieplanning
De formatieplanning wordt opgestart zodra de formatieruimte per locatie inzichtelijk is gemaakt. De locaties zijn verantwoordelijk voor de formatieplanning. Formatietekorten en -overschotten worden organisatiebreed in het HPO (HerPlaatsingsOverleg) besproken en opgelost.

Managementrapportage
Het bestuursbureau rapporteert periodiek aan bestuur en directieleden. Binnen twee weken na het verstrijken van de rapportageperiode wordt informatie verstrekt inzake:

  • financiën per locatie (realisatie versus schooljaarbegroting locatie);
  • periode rapportage incl. toelichtingen inzake financiën concern (realisatie versus jaarbegroting);
  • liquiditeit (realisatie versus liquiditeitsbegroting/planning);
  • ziekteverzuim (organisatiebreed, incl. vergelijking recentere jaren);
  • ziekteverzuim (per locatie, incl. vergelijking recentere jaren).

De informatievoorziening is overigens blijvend in ontwikkeling. Zo zijn enkele onderdelen van de managementrapportage sinds enkele jaren via dashboards beschikbaar gekomen. Informatie is daardoor voor bestuur en management realtime beschikbaar en beter toegankelijk. 

Ook hebben de locaties real time inzicht in de financiële performance. Door het (verder) automatiseren van financiële dashboards, kan de organisatie meer waarde toevoegen aan haar rapportages (kwalitatief en analytisch).

De rest van het hoofdstuk gaat in op de verwachte ontwikkeling van activa en passiva en van de baten en de lasten. Deze is voornamelijk gebaseerd op de begroting 2022 inclusief het meerjarenperspectief en ook op de jaarcijfers van 2021.

Baten en de lasten
In de begroting 2022 is een meerjarenperspectief opgenomen betreffende de jaren 2023 en 2024. Essentieel voor een goede meerjarenraming is een prognose van het aantal leerlingen. Op basis van relevante parameters en risico-inschatting is een leerlingenprognose opgesteld voor de schooljaren 2022/2023 en 2023/2024.

We hebben gerekend met de volgende leerlingaantallen:

  • 1 oktober 2021: 3.258
  • 1 oktober 2022: 3.364
  • 1 oktober 2023: 3.404

Dit geeft de volgende meerjarencijfers (bedragen in €1.000): 

Meerjarencijfers 2021

OmschrijvingRealisatieBegrotingRamingRaming
2021202220232024
Rijksbijdragen OC & W36.97695,7 %36.10895,8 %35.68395,6 %36.10795,6 %
Overige overheidsbijdragen0,0 %0,0 %0,0 %0,0 %
Overige baten1.6694,3 %1.5924,2 %1.6444,4 %1.6644,4 %
Personeelslasten31.51581,6 %30.87781,9 %30.28281,1 %30.64281,1%
Afschrijvingen6361,6 %6821,8 %7041,9 %7131,9 %
Huisvestingslasten2.6867,0 %2.8967,7 %2.9918,0 %3.0268,0 %
Overige instellingslasten2.9797,7 %2.8837,6 %2.9778,0 %3.0138,0 %
Financiële lasten720,2 %790,2 %810,2 %820,2 %
Totale baten38.645100,0 %37.700100,0 %37.327100,0 %37.771100,0 %
Totale lasten37.88898,0 %37.41799,2 %37.03599,2 %37.47699,2 %
Resulaat7572,0 %2830,8 %2920,8 %2950,8 %

De afgelopen jaren was het financiële beleid erop gericht de financiële structuur van de instelling te verstevigen. De solvabiliteit is vanaf 2015 jaarlijks stabiel gegroeid. De doelstelling is hiermee zonder meer succesvol gerealiseerd. 

De komende jaren staan in het teken van enkele omvangrijke verbouw- nieuwbouw- en renovatieprojecten. Hiervoor verricht de instelling (deels) zelf investeringen. De komende jaren wordt een vervolg gegeven aan het scherp budgetbeheer en informatiemanagement. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de financiële huishouding gezond blijft, locaties jaarlijks meer te besteden krijgen en ruimte blijft bestaan om te investeren in leerlingen (door inzet van uitstekend opgeleid personeel en het bieden van een eigentijdse en toonaangevende onderwijsomgeving).

Om dit te bereiken koerst de organisatie op een jaarlijkse rentabiliteit van 1%. Hiermee voldoet Het Stedelijk Lyceum eveneens aan de minimumeis van de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie eist (gemeten over drie jaren) een minimum rentabiliteit van gemiddeld 0%.

Wat betreft de afzonderlijke posten uit de winst-verlies rekening, zijn de rijksinkomsten voornamelijk gebaseerd op de ontwikkeling van het aantal leerlingen. Personele lasten bewegen mee met de personele lumpsum inkomsten en andere aanvullende personele inkomsten. De huisvestingslasten zijn afgeleid van het meerjaren investerings- en onderhoudsplan. De overige instellingslasten zijn ingeschat op basis van onderliggende contracten en ervaringscijfers. Tot slot zijn de financiële lasten bepaald op basis van de vastliggende rentelasten van de langdurige schulden.  

Hieronder nog een verklarende tabel rondom de ontwikkeling van de formatie voor de komende jaren. 

De ontwikkeling van het personeel loopt in de pas met de ontwikkeling van de rijksbijdragen alsmede de personele uitgaven. In 2021 heeft een verhoging van personele inzet plaatsgevonden teneinde achterstanden als gevolg van corona weg te werken (NPO / IOP).

Ontwikkeling formatie

OmschrijvingVerslagjaar 2020Verslagjaar 2021Raming 2022Raming 2023Raming 2024
Aantal leerlingen (1 okt)3.3033.2583.3643.4043.404
Personele bezetting (fte)347358362358358
Bestuur / management77777
Personeel primair proces287296300296296
Ondersteunend personeel5355555555

Ontwikkeling van activa en passiva
Tot slot is het minstens zo belangrijk om te kijken hoe de balans van Het Stedelijk Lyceum zich ontwikkelt. De gemaakte exploitatieberekening is doorgerekend, de balansprognose is een product van de begroting 2022 (bedragen in €1.000).

Balansprognose 2021 – 2024

BalansrealisatieBalansprognose
juliultimoultimoulitimo
Jaar2019202020212022202220232024
Ontwikkeling activa
Materiële vaste activa1.9801.8831.8313.0003.8414.1084.508
Vlottende activa8.2157.57614.0407.4616.9927.1126.972
Vorderingen326812408750770720720
Liquide middelen7.8866.76413.6326.6596.2226.3926.252
Totaal10.1959.45915.87110.46110.83311.22011.480
Ontwikkeling passiva
Eigen vermogen (publiek)-5471.0511.8081.8582.0932.3802.670
Eigen vermogen (privaat)000000
Voorzieningen3.2013.2463.7263.7263.7503.8503.850
Langlopende schulden3.5281.4951.4501.4501.4301.3901.360
Kortlopende schulden4.0133.6673.4273.427305603.6003.600
Totaal10.1959.45915.87110.46110.83311.22011.480
Belangrijkste kengetallen Het Stedelijk Lyceum2019202020212022202220232024
Solvabiliteit26 %45 %35 %53 %54%56 %57 %
Liquiditeit205 %207 %157 %218 %196 %198 %194 %
Netto werkkapitaal105%107 %57 %118 %96 %98 %94 %

De balansomvang per 2021 is ruim 5 miljoen hoger dan 2020 als gevolg van vooruitontvangen gelden inzake de verbouwing van SCO ten behoeve van Innova. Zonder deze verbouwing was de balans 2021 -en daarbij ook de belangrijkste kengetallen-  in lijn met die van 2020. Volledigheidshalve is een balansprognose opgenomen per 1 juli 2022, ná oplevering van het nieuwe schoolgebouw voor Innova. Te zien is dat per 1 juli 2022 de kengetallen van de instelling verder zijn verstevigd.

De solvabiliteit in 2021 en de nabije (begrote) toekomst voldoet aan de norm van de Inspectie van het Onderwijs (30%). De solvabiliteit in 2021 lijkt verminderd te zijn. Dit is echter niet het geval en wordt volledig veroorzaakt door een fors vooruitontvangen bedrag. Doordat de omvang van de voorzieningen is toegenomen en een positief resultaat is behaald in 2021 is de solvabiliteit feitelijk versterkt. Om dit beter te duiden, is een prognose voor juli 2022 opgenomen. 

Verder blijft de liquiditeit de komende jaren boven de minimumgrens van 75%. Overigens is er binnen de organisatie een berekening gemaakt van de liquiditeit tot 2030. Ook op de lange termijn blijft het banksaldo positief. Het liquiditeitssaldo lijkt overigens hoog, maar moet worden bezien in relatie met de investeringsopgaven vanuit de IHP voor de komende jaren.

Tot slot volgt een korte toelichting op de afzonderlijke balansposten: de boekwaarde van de materiële vaste activa is afgeleid uit het meerjareninvesteringsplan. De toename van het eigen vermogen is gebaseerd op de meerjarenexploitatierekening. Bij de voorzieningen worden mutaties voorzien in de afzonderlijke voorzieningen, maar per saldo een stabilisatie van de totale voorzieningen omvang. De aflossing van de langlopende schulden ligt voor de komende jaren vast en is doorgerekend. 

Risico’s en Onzekerheden
RJ 400 stelt uitgebreide eisen aan de wettelijke verplichting inzake de beschrijving van risico’s en onzekerheden. Hieronder wordt nader ingegaan op risico’s en onzekerheden, die overigens ook al voor een belangrijk deel zijn beschreven in de begroting 2022.

Gevolgen coronacrisis
De situatie rondom de coronacrisis had een behoorlijke impact op de hele organisatie. In 2020 en 2021 is de school noodgedwongen enkele keren gesloten. 

De instelling heeft een coronacrisisteam en een drietal projectgroepen corona samengesteld. De projectgroepen zijn werkzaam op de volgende gebieden:

  • kwetsbare leerlingen/noodopvang
  • werkgeverschap/welbevinden/huisvesting en schoonmaak
  • toetsing/overgang/onderwijs

Onderwijs verzorgen binnen een anderhalve-meter-samenleving zorgt voor veel onzekerheid. De financiële impact ervan kan (op lange termijn) nog niet goed worden ingeschat. Het ligt in de lijn der verwachting dat de instelling te kampen krijgt met structureel hogere schoonmaakkosten (hygiëne en preventie), hogere ICT-kosten en hogere personele inzet (door opgedeelde klassen) en hogere ziektekosten. De kosten die schoollocaties moeten maken in het kader van hygiëne en preventie worden centraal opgevangen. Hiermee wil de instelling de (financiële) impact van deze crisis voor het onderwijs op de locaties zo beperkt mogelijk laten.

International School Twente (IST)
Groei aantal leerlingen in samenhang met licentie

Een toename van het aantal leerlingen is essentieel om een toonaangevende internationale school te worden. Om dit te bereiken moeten onderwijs, overheid en bedrijven gezamenlijk optrekken. Door het ministerie van OCW wordt voor de secondary school een norm van minimaal 90 leerlingen per 1 oktober 2022 gehanteerd. Hoewel aan de regionale spreidingsvereiste wordt voldaan, leidt het niet voldoen aan de minimum leerlingennorm tot het risico dat de licentie op termijn wordt ingetrokken. 

Financieel gezien leidt het intrekken van de licentie tot een risico ten aanzien van de vaste formatie op de IST. De vaste formatie bedraagt nu 10 fte. Als de intrekking van de licentie een feit wordt, zal dit risico via de flexibele schil opgevangen worden. De flexibele schil voor de organisatie bedraagt nu 90 fte. Het formatief risico kan naar verwachting voor een belangrijk deel worden gemitigeerd, omdat het vaste personeelsbestand hooggeschoold is (eerstegraads bevoegdheden) en voornamelijk bevoegd in ‘standaard’ vakken heeft.

Het risico schatten we beperkt in. Per 1 oktober 2022 verwachten we 107 IST-leerlingen. Hiermee voldoen we ruim aan het gestelde minimum.

Leerplusarrangement
Het leerplusarrangement vormt een belangrijke doelsubsidie voor onze organisatie. Het rijk geeft via deze regeling extra middelen aan scholen waarvan de leerlingen voor een belangrijk deel uit zogenaamde achterstandswijken komen. Deze achterstandswijken worden landelijk bepaald op postcodeniveau. In de (meerjaren)begroting wordt altijd gerekend met dezelfde postcodegebieden die voor Enschede het jaar ervoor golden. 

Indien echter één of meerdere Enschedese wijken niet meer als ‘probleemwijk’ worden aangemerkt, valt de bekostiging fors lager uit dan het begrote bedrag. Doordat de postcodecummulatiegebieden pas in het voorjaar van elk jaar bekend gemaakt worden, loopt de organisatie voor dit bekostigingsonderdeel een risico.

Liquiditeitsbewaking
De liquiditeit geeft inzicht in de mate waarin Het Stedelijk Lyceum aan haar lopende betaalverplichtingen kan voldoen. De P&C-cyclus voor de liquiditeitsbewaking is als volgt ingericht: voor de kortere termijn (kalenderjaar) wordt gewerkt met een maandrapportage inclusief een eindejaarsprognose. Voor de langere termijn wordt gewerkt met een meerjarenliquiditeitsprognose als onderdeel van de begroting. 

Om de risico’s verder te beheersen, moeten nog de volgende kanttekeningen worden gemaakt. Aan het eind van het kalenderjaar is de stand van de liquide middelen, door het betalingsritme van het ministerie van OCW, het laagst in het jaar. De lumpsum wordt namelijk niet gelijkelijk over 12 maanden uitgekeerd. In de eerste zeven maanden van een jaar relatief veel en in de laatste vijf maanden van een jaar relatief weinig. Gedurende het kalenderjaar is er dus geen risico op een lager banksaldo dan de eindejaarsprognose. En tot slot kan worden gemeld dat er sprake is van kredietruimte bij onze rekening courant met het ministerie van Financiën. Het maximaal toelaatbare krediet bedraagt € 2.800.000. In algemene zin is – door de verbeterde financiële situatie van de organisatie – het risicoprofiel voor een mogelijk liquiditeitstekort als laag te kwalificeren.  

Huisvesting: onderhoud gebouwen
Wat betreft huisvesting wordt eventuele nieuwbouw door de gemeente bekostigd, maar Het Stedelijk Lyceum is zelf verantwoordelijk voor goed onderhoud aan de gebouwen. Om gefundeerd inzicht te hebben in de staat van onderhoud van onze gebouwen, zijn van alle locaties meerjarenonderhoudsplannen (MJOP) beschikbaar. Om de plannen actueel te houden, worden deze jaarlijks getoetst door externe deskundigen (bouwkundig en installatietechnisch) in nauwe samenwerking met deskundigen op het bestuursbureau. Deze MJOP’s geven per locatie inzicht in zowel de financiële risico’s als ook eventuele veiligheid- of arbotechnische risico’s voor medewerkers en leerlingen. 

 Verder zijn er onderhoudsplannen voor de bouwkundige elementen (zoals daken, schilderwerk, vloeren) van alle locaties. Deze zijn opgesteld door een gespecialiseerd bouwkundig adviesbureau. Ook zijn er MJOP’s voor de installatietechnische elementen (zoals CV ketels, pompen, luchtbehandeling). Deze zijn opgesteld door de partners die het onderhoud van de installaties verzorgen. Ook zijn er nog afzonderlijke MJOP’s voor bijvoorbeeld liftinstallaties.

 MJOP’s (veelal opgesteld voor een periode van 20 jaar) geven op detailniveau per jaarschijf een beeld van de onderhouds- en/ of vervangingstermijnen van alle gebouw- en installatietechnische elementen die in de panden aanwezig zijn. Het onderhoud dat hieruit volgt is voorzien door de instelling.

 Deze termijnen zijn gebaseerd op economische levensduur en daarmee zijn het theoretische termijnen. In de praktijk zal soms eerder en soms ook later dan op de genoemde termijn een investering nodig zijn. Daarom wordt het (meerjaren-) investeringsplan opgesteld aan de hand van de MJOP’s én een toetsing/ schouw van de werkelijke situatie. 

Alle MJOP’s bij elkaar leiden tot een totaal investeringsplan groot onderhoud voor de instelling. Het gemiddelde investeringsniveau voor groot onderhoud, wet- en regelgeving en ICT voor de jaarschijven 2021-2025 ligt op € 1.500.000 per jaar, dat wordt betaald uit de lopende begroting en wordt gedekt vanuit de voorziening groot onderhoud.

Hoofdstuk 6
Governance

Interne organisatiestructuur

Voorzitter van College van Bestuur
De voorzitter van het College van Bestuur van Het Stedelijk Lyceum is Manon Ketz. De voorzitter van het College van Bestuur is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid van de organisatie en het aansturen van de locatieleiding. 

Directievergadering
De Directievergadering bestaat uit de directeuren van de locaties, de directeur van het Centrum voor Onderwijs, Ondersteuning & Innovatie en de directeur van het Bestuursbureau. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid op hun locatie en geven leiding aan het managementteam van hun onderdeel of locatie. De voorzitter van de Directievergadering is Manon Ketz.

Governance 
Het Stedelijk Lyceum hanteert de code Goed Onderwijsbestuur van de VO-raad. De code Goed Onderwijsbestuur laat zien waar de VO-sector voor staat en is in 2019 herzien. De herziene code is door de Raad van Toezicht in november 2019 voor Het Stedelijk Lyceum vastgesteld. De code geeft aan hoe de sector de kwaliteit van het onderwijs wil waarborgen en daar ook verantwoordelijkheid voor neemt.

Bij de oprichting van onze stichting in 2008 was de governance gebaseerd op de al bestaande regelingen. De regelingen worden telkens actueel gehouden. De volgende regelingen zijn vastgelegd:

Algemeen:
1. Statuten Stichting Het Stedelijk Lyceum 
2. Code goed onderwijsbestuur in het VO

Raad van Toezicht:
3. Profielschets voorzitter en leden Raad van Toezicht
4. Reglement werkwijze vacatures Raad van Toezicht
5. Rooster van aftreden
6. Vergoedingsregeling leden Raad van Toezicht

Publieke verantwoording:
7. Statuut Medezeggenschap 2019
8. Reglement gemeenschappelijke medezeggenschapsraad 2019
9. Reglement medezeggenschapsraad 2019
10. Reglement deelraden 2019
11. Financiële jaarverslagen
12. Publieksjaarverslagen

Rechtsbescherming:
13. Klachtenregeling
14. Privacyreglement verwerking leerlinggegevens

Overig:
15. Gedrags- en integriteitscode
16. Klokkenluidersregeling

Een aantal van deze regelingen zijn beschikbaar via de website van Het Stedelijk Lyceum.

Verantwoording 
Het Stedelijk Lyceum verantwoordt zich aan externe en interne toezichthouders door middel van het jaarverslag dat terug te vinden is op onze website. Dit jaarverslag is een geïntegreerd jaardocument bestaande uit het bestuursverslag, het verslag Raad van Toezicht, de jaarrekening en een toelichting op de jaarrekening. Het is een uitgebreid verslag dat voldoet aan de wettelijke eisen en een kalenderjaar omvat. 

Een andere manier van verantwoorden vindt plaats via www.scholenopdekaart.nl. Dit is een ‘plek’ waarbij alle cijfermatige informatie over scholen voor voortgezet onderwijs wordt verzameld in één systeem. De informatie is afkomstig van DUO, Onderwijsinspectie en de locaties zelf.

Met ‘scholen op de kaart’ bieden scholen inzicht in hun resultaten op basis van twintig indicatoren. Dit maakt een goede vergelijking met landelijke cijfers en met andere scholen mogelijk.

Extern toezicht 
De externe toezichthouder is de Inspectie van het Onderwijs.

Alle locaties van Het Stedelijk Lyceum beschikken in 2021 over het basisarrangement. Het bestuur is structureel bezig met het uitbreiden en verbeteren van het stelsel van kwaliteitszorg, waarmee systematisch gestuurd kan worden op het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Daarnaast stimuleert het bestuur de schoolleiding en teams op de locaties om nog beter gaan samenwerken teneinde de kwaliteit te verbeteren. 

Accountant 
Van Ree Accountants is door de Raad van Toezicht benoemd als instellingsaccountant voor de controle van de jaarrekening 2021 en bekostigingsgegevens 2021. Als leidraad voor de controle dient het controleprotocol OCW/EL&I. Het controleprotocol is de schakel tussen wet- en regelgeving en de werkzaamheden van de accountant. Als onderdeel van de jaarrekeningcontrole wordt een interim controle uitgevoerd.

Deze interim controle is primair gericht op de opzet, het bestaan en de werking van maatregelen van administratieve organisatie en interne beheersing. Dit voor zover van belang voor de controle van de betrouwbaarheid van de in de jaarrekening opgenomen gegevens.

Intern toezicht 
De interne toezichthouder is de Raad van Toezicht. Een verslag van de Raad van Toezicht is terug te vinden in dit jaarverslag (hoofdstuk 8).

Tevredenheidsonderzoeken
Elk jaar vinden op de locaties van Het Stedelijk Lyceum tevredenheidsonderzoeken plaats onder een representatieve groep leerlingen en hun ouders. In mentorlessen vullen de leerlingen een enquête in en ouders hebben de mogelijkheid op een ouderavond aan de enquête deel te nemen of ze ontvangen een e-mail met een uitnodiging. Dit jaar is extra inzet gepleegd om een hogere respons van zowel ouders als leerlingen te krijgen.

Meer over de tevredenheidsonderzoeken 2020-2021 is te lezen in hoofdstuk 2 van dit jaarverslag onder ‘Tevredenheidsonderzoeken/Monitoring Sociale Veiligheid’. De resultaten van de tevredenheidsonderzoeken zijn ook terug te lezen op www.scholenopdekaart.nl.

Klachtenregeling 
Het Stedelijk Lyceum voorziet in een klachtenregeling. In deze klachtenregeling wordt ervan uitgegaan dat klachten in principe het beste kunnen worden opgelost op de plaats waar ze ontstaan. Als een klacht zover escaleert dat het bestuur een besluit moet nemen (na eventueel een advies te hebben ontvangen van de Landelijke Klachtencommissie), zal dit voor alle partijen minder bevredigend zijn.

Omdat het voor de ‘klagende’ partij niet altijd duidelijk is welke mogelijkheden er zijn om een klacht in te dienen, zijn op elke locatie contactpersonen aangesteld die leerlingen, ouders of medewerkers kunnen verwijzen naar de juiste instantie. Dat kan zijn de ombudsman of de externe vertrouwenspersoon, maar ook de locatiedirecteur als de klacht daar nog niet is behandeld.

De ombudsman voor Het Stedelijk Lyceum is de onafhankelijk deskundige dr. R. van Asselt. Klachten kunnen rechtstreeks bij hem worden ingediend of bij het bestuur. Het bestuur kan ervoor kiezen de klacht voor advies zelf bij de ombudsman neer te leggen. In het najaar van 2021 heeft de ombudsman een jaarverslag opgesteld, waarin hij geanonimiseerd verslag doet over de drie activiteiten in het schooljaar 2020/2021. In het verslag geeft hij aan dat het drie gebeurtenissen betreft, die uiteindelijk om uiteenlopende redenen niet tot het indienen van een klacht hebben geleid. Naar de reden van de betrekkelijke rust is door de ombudsman geen onderzoek gedaan, maar wellicht dat de Covid-maatregelen op en om de school een rol hebben gespeeld. In zijn verslag geeft de ombudsman een tweetal aanbevelingen. Deze hebben betrekking op het hervatten van het overleg van de contactpersonen in het schooljaar 2021-2022 en het verzoek om de redenen voor de (plezierige) daling van het aantal klachten te mogen onderzoeken. Het rapport van de ombudsman is intern besproken met de schoolleiders, de Raad van Toezicht en de GMR en is op te vragen bij het bestuursbureau.

Voor sommige klachten is het niet makkelijk om in alle openheid de klachtenprocedure te volgen. Bijvoorbeeld als het gaat om klachten die te maken hebben met ongewenste intimiteiten, discriminatie, agressie of pesten. Mevrouw Beerlage is door het bestuur benoemd als externe vertrouwenspersoon. Zij geeft de betrokkene advies over het al dan niet indienen van een klacht bij de locatiedirecteur, het bestuur, de Landelijke Klachtencommissie, de ombudsman of bij de politie. In 2021 zijn zeven meldingen binnengekomen bij de externe vertrouwenspersoon. Dit zijn vier meldingen meer dan het jaar ervoor.  

Medezeggenschap 
De wettelijke basis voor medezeggenschap ligt in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS). Het Stedelijk Lyceum is een organisatie met meerdere scholen en zij heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) ingesteld, waarin mensen van elke geleding (personeel, ouders en leerlingen) zijn vertegenwoordigd. Verder hebben alle locaties van Het Stedelijk Lyceum een eigen deelraad waarin personeel, ouders en leerlingen zetels hebben.

Aan het eind van het schooljaar 2020-2021 zijn er verkiezingen geweest voor zowel de MR als de GMR. Alle raden zijn in het schooljaar 2021-2022 van start gegaan met een volledige bezetting.  Goede medezeggenschap kan niet zonder een goed reglement en statuut. De bestuurder kijkt daarom samen met de GMR regelmatig naar noodzakelijke aanpassingen. 

De GMR is in 2021 uitgebreid geïnformeerd over:

  • corona en de maatregelen die daarmee gemoeid zijn
  • aanmeldingen
  • veranderprogramma
  • uitgangspunten kaderbrief
  • taalbeleid
  • inspectiebezoeken
  • voortgang RI&E
  • jaarverslag
  • visie op leren
  • onderwijsresultaten en tevredenheidsonderzoeken
  • bestuursvisie
  • jaarverslag ombudsman
  • jaarverslag externe vertrouwenspersoon
  • kwaliteitszorgcyclus
  • visie op leren
  • taken en verantwoordelijkheden examinering
  • randvoorwaarden SE’s en wijzigingen PTA’s
  • ventilatie scholen
  • beleidsontwikkeling volgend schooljaar

Daarnaast heeft de GMR instemming dan wel advies gegeven over de volgende onderwerpen. Hierbij is voor onder andere de begroting een deskundige uitgenodigd om tekst en uitleg te geven.

  • Vakantieregeling – advies GMR
  • Begroting – advies GMR
  • Examenreglement – instemming GMR
  • Schoolplan – instemming GMR
  • Corona maatregelen – instemming GMR
    met o.a. mondkapjesplicht en PTA’s

Verder staat ook het samenwerkingsverband en de daaraan verbonden OPR met grote regelmaat op de agenda van de GMR. 

De GMR heeft het afgelopen jaar 11 keer overleg gevoerd met de bestuurder en (als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus) slechts 1 keer met de Raad van Toezicht. Wel hebben de voorzitters van GMR en RvT elkaar regelmatig gesproken om elkaar op de hoogte te houden van wat speelt.  

Omdat de GMR het contact met de deelraden belangrijk vindt, zijn vanuit de GMR contactpersonen aangesteld voor de deelraden. Er is het afgelopen jaar 2x overleg geweest waarvan 1x een overleg via Meet tussen de GMR en (vertegenwoordigers van) de deelraden. 

Hoofdstuk 7
Raad van Toezicht

Verslag Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (RvT) is sparringpartner, klankbord en adviseur van het bestuur. De RvT houdt toezicht op het beheer en bestuur en ziet toe op het naleven van de wettelijke voorschriften en de code Goed Onderwijsbestuur VO. De rechtmatige verwerving en rechtmatige en doelmatige besteding van middelen valt onder de wettelijke verantwoordelijkheid van de RvT. De RvT functioneert als werkgever voor het bestuur en is ambassadeur van Het Stedelijk Lyceum. 

De RvT van Het Stedelijk Lyceum hanteert een zogenaamd ‘two tier’ model, met een RvT en een bestuurder. De voorzitter van de RvT heeft regelmatig overleg met de bestuurder. In 2021 is de RvT zes keer in vergadering bijeengekomen met de bestuurder. In alle gevallen werd dit voorafgegaan door een intern overleg. Daarnaast heeft er éénmaal een strategische sessie met de bestuurder plaatsgevonden en is de RvT in twee heisessies bijeengekomen. Normaal gesproken vergadert de RvT twee keer per jaar met de GMR, maar door corona, is er in 2021 één keer met elkaar overlegd.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus hebben de vergaderingen zowel online, fysiek, als in een hybride-vorm plaatsgevonden. 

Hoewel gebruikelijk heeft de RvT in 2021 geen locaties bezocht als gevolg van de  maatregelen rondom het coronavirus.

Samenstelling
De RvT kende in 2021 de volgende samenstelling.

  1. De heer G. Pol, voorzitter
    Toezichthouder sinds 2018
    Hoofdfunctie: directeur-bestuurder bij Sportbedrijf Almelo 
  2. De heer dr. O. Peters
    Toezichthouder sinds 2013 tot december 2021
    Hoofdfuncties: zelfstandig consultant op het gebied van strategisch management, marketingcommunicatie en innovatie. Daarnaast docent aan de International Business School van Saxion Hogeschool.
    Nevenfuncties: lid RvT Kaliber Kunstenschool
  3. De heer dr. ir. T.W. Hobma
    Toezichthouder sinds 2016
    Hoofdfunctie: Algemeen directeur Volandis, te Harderwijk
    Nevenfuncties: lid RvT Noorderpoort
  4. De heer J. Mos
    Toezichthouder sinds 2017, tot juli 2021
    Hoofdfunctie: geen
    Nevenfuncties: lid RvT zorgorganisatie Estinea, lid RvT CNV Vakmensen.nl 
  5. Mevrouw E.M.J. Velthuis-van Zutphen
    Toezichthouder sinds 2018
    Hoofdfunctie: Financieel directeur Holding Technopolis Twente B.V., een 100% dochtermaatschappij van de universiteit Twente
    Nevenfuncties: lid bestuur Stichting vrienden van het zwembad de Kuiperberg
  6. Mevrouw N. Aydin
    Toezichthouder sinds juli 2021
    Hoofdfunctie: HR en Finance manager Stichting Gezondheidscentrum Hasseler Es
    Nevenfuncties: lid raad van commissarissen Wilminktheater Muziekcentrum Enschede
  7. De heer F. Tillema
    Toezichthouder sinds december 2021
    Hoofdfunctie: lector Intelligente Mobiliteit HAN
    Nevenfuncties: lid RvT Brainport Smart District Helmond

In het verslagjaar 2021 is afscheid genomen van de leden de heren Mos en Peters. De heer Mos heeft zich niet herkiesbaar gesteld na afloop van zijn eerste termijn. De tweede termijn van de heer Peters liep af in 2021. De RvT bedankt beiden voor hun inzet en betrokkenheid bij Het Stedelijk Lyceum, haar leerlingen en leerkrachten.

Ten behoeve van de twee vrijvallende vacatures heeft er een werving en selectieprocedure plaatsgevonden. De heren Pol en Hobma en mevrouw Velthuis-van Zutphen vormden samen met een afvaardiging van de GMR en de gemeente Enschede, verdeeld over twee commissies, de selectiecommissie. De bestuurder, mevrouw Ketz, heeft de selectiecommissies geadviseerd. Mevrouw Aydin is per juli lid geworden van de RvT en de heer Tillema per december 2021. Voor de bezoldiging van de leden van de RvT verwijzen we naar de jaarrekening.

Belangrijke onderwerpen en besluiten
In het verslagjaar 2021 is er gewerkt aan een nieuw strategisch beleidsplan 2022-2026 waarvoor de RvT haar waardering heeft uitgesproken en dat door de RvT is goedgekeurd. Daarnaast is door de bestuurder nadere opvolging gegeven aan de ontwikkelde besturingsvisie die uitgaat van het doel en opdracht van Het Stedelijk Lyceum, een effectieve, veilige en inclusieve school.  

De RvT is tevreden over de wijze waarop door het bestuur uitvoering wordt gegeven aan de kwaliteitszorg van het onderwijs en het verder ontwikkelen van een ondersteunend managementinformatiesysteem voor het monitoren ervan. 

De RvT heeft decharge verleend voor het in 2020 gevoerde beleid en heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2020 goedgekeurd. Ook heeft de RvT haar goedkeuring verleend aan de begroting 2022.

Onder externe begeleiding is de RvT in aanwezigheid van de bestuurder meegenomen in het Onderzoekskader 2021 voor het toezicht op het voortgezet onderwijs dat op 1 augustus 2021 van kracht werd. Daarbij zijn onder andere de bestuurlijke kwaliteitszorg besproken en de relatie met het toezichtskader van de Raad van Toezicht dat naar aanleiding hiervan verder ontwikkeld zal worden.     

Commissies
De RvT heeft een auditcommissie, een remuneratiecommissie en een commissie onderwijs.

Auditcommissie 
De auditcommissie bestaat uit mevrouw Velthuis en de heer Pol. De auditcommissie brengt de RvT advies uit over de financiële situatie.

De auditcommissie is driemaal bijeen geweest in 2021, respectievelijk op 17 februari, 1 juni  en 30 november in aanwezigheid van de bestuurder, de directeur bestuursbureau en het stafhoofd financiën en beleid. In  2021 heeft de auditcommissie zich gebogen over de jaarrekening en het jaarverslag 2020 en dit besproken met de accountant. De RvT heeft -op voordracht van de auditcommissie- de jaarrekening en het jaarverslag goedgekeurd en heeft decharge aan de bestuurder verleend voor het gevoerde beleid. 

In november 2021 is de auditcommissie bijeen geweest ter bespreking van de begroting 2022. De auditcommissie heeft zich daarbij gebogen over de begroting, de vertaling van het (ingezette) beleid in de begroting, de risico’s en de investeringen. De auditcommissie was positief over het voortzetten van de in 2020 ingezette beleidsrijke begroting. De auditcommissie heeft de RvT geadviseerd de begroting 2022 ongewijzigd goed te keuren. 

Remuneratiecommissie 
De remuneratiecommissie bestond uit de heren Mos en Pol. De taak van de heer Mos is halverwege het kalenderjaar overgenomen door mevrouw Aydin. In 2021 is de remuneratiecommissie driemaal bijeen geweest met de bestuurder. 

De remuneratiecommissie verricht voorbereidende werkzaamheden die tot voorstellen moeten leiden aan de RvT als het gaat om: 

  • de beoordeling van het bestuur;
  • de bezoldiging van het bestuur en toezichthouders;
  • de evaluatie van de RvT;
  • de (her)benoeming bestuurder en toezichthouders;
  • stakeholdersbeleid;
  • de Governancecode;
  • de wijze waarop wij integriteit inbedden in de organisatie.

Voor 2021 stonden er twee benoemingen van nieuwe toezichthouders op de agenda.

Onderwijscommissie
De onderwijscommissie, bestaande uit de heren Peters en Hobma, is in 2021 diverse malen bijeen geweest. De taak van de heer Peters is in december overgenomen door de heer Tillema. De commissie is in 2021 2 keer bij elkaar gekomen, respectievelijk op 22 april en 7 december 2021 in aanwezigheid van de bestuurder en diverse locatiedirecteuren. Een vast punt op de agenda van de onderwijscommissie is het bijsturen van de kwaliteit van het onderwijs en hoe de organisatie daarop ingericht wordt. Ook heeft de onderwijscommissie als klankbord gefungeerd ten aanzien van een nieuw strategisch onderwijsinitiatief, waarvoor een projectplan 2021-2024 is opgezet. Hiervoor is een projectplan 2021-2024 opgezet. Dit onderwerp zal regelmatig op de agenda van de RvT vergadering komen, voorzien van een toelichting door de onderwijscommissie. 

Stagiaire
Van april 2020 tot april 2021 heeft de heer Schreurs -gedurende één jaar- als stagiaire meegelopen met de RvT. In april 2021 is afscheid genomen van de heer Schreurs. De heer Schreurs heeft zich gedurende zijn stageperiode georiënteerd op een potentiële toezichthoudende functie. Ook heeft hij gefaciliteerd in de zelfevaluatie van de raad.

Rooster van aftreden – RvT Stichting Het Stedelijk Lyceum
Het rooster van aftreden ziet als volgt uit:

Rooster van aftreden RvT

NaamProfielBenoemingsdatumEInde 1e termijnEinde 2e termijnHerbenoembaar
De heer O. PetersOnderwijs en innovatie10.12.201310.12.201710.12.2021Nee
De heer T. HobmaIT en bedrijfsvoering06.09.201606.09.202006.09.2024Nee
De heer J. Mos*Human resource en organisatiekunde11.07.201711.07.2021
De heer G. PolVoorzitter25.09.201825.09.2022Ja
Mevrouw E. Velthuis-van ZutphenFinancieel en economisch25.09.201825.09.2022Ja
Mevrouw N. AydinHuman resource en organisatiekunde11.07.202111.07.2025Ja
De heer F. TillemaOnderwijs en innovatie10.12.202101.09.2025Ja
* De heer Mos heeft zich niet voor een 2e termijn hernoembaar gesteld.

Zelfevaluatie RvT 
Vanwege de coronamaatregelen en het vertrek van een tweetal toezichthouders heeft er in 2021 geen zelfevaluatie onder externe begeleiding plaatsgevonden. Deze is doorgeschoven naar het begin van 2022. Wel besprak de RvT de verbeterpunten uit de eigen zelfevaluatie uitvoerig, waarbij specifiek aandacht is besteed aan de profielen en competenties. 

Tenslotte spreekt de RvT haar dank en waardering uit voor de grote inzet en inspanningen van directie en medewerkers in een wederom bijzonder (Covid-19) jaar. 

Enschede, 7 juni 2022
Namens de RvT,

G. Pol
voorzitter 

Hoofdstuk 8
Algemene gegevens

Algemene gegevens

Kottenpark 
Lyceumlaan 30 
7522 GK Enschede  
053 – 482 1200 
kottenpark@hetstedelijk.nl  

Kottenpark biedt onderwijs op havo, vwo en  gymnasium niveau. Kottenpark biedt versterkt  Talenonderwijs Duits, theaterklassen en de opleidingen  Dans en Muziek in samenwerking met  het conservatorium. 

College Zuid 
Tiemeister 20 
7541 WG Enschede 
053 – 482 1100 
collegezuid@hetstedelijk.nl 

College Zuid biedt onderwijs op mavo, havo, vwo en vwo+ niveau. College Zuid biedt tweetalig onderwijs Engels  ((TTO), International School Twente, een sportstroom en heeft een licentie als topsport talentschool, zodat  topsport en onderwijs gecombineerd kunnen worden.

De Stedelijke Mavo 
Jan Vermeerstraat 49 
7545 BN Enschede 
053 – 482 1280 
stedelijkemavo@hetstedelijk.nl 

De Stedelijke Mavo is een school voor mavo en  de onderbouw havo. Na drie leerjaren kiezen de  havoleerlingen voor een van de andere locaties van Het Stedelijk Lyceum. 

Innova 
Hofstedeweg 185 
7535 CV Enschede 
053 – 480 1260 
innova@hetstedelijk.nl 

Innova is een school voor gepersonaliseerd onderwijs  waarbij de leerling leert zelf verantwoordelijkheid te  nemen voor zijn of haar onderwijsproces. Vanaf april 2022 verhuist Innova naar haar nieuwe onderkomen aan de Gronausestraat.

Het Stedelijk Vakcollege 
Wethouder Beversstraat 195 
7543 BK Enschede 
053 – 482 1300 
stedelijkvakcollege@hetstedelijk.nl 

Het Stedelijk Vakcollege biedt b- en k-onderwijs,  waarbij het leren in de praktijk centraal staat. 

Vakschool Het Diekman 
J.J. van Deinselaan 32,  
7541 PE Enschede 
053 – 482 1501 
vakschoolhetdiekman@hetstedelijk.nl 

Vakschool Het Diekman verzorgt praktijkonderwijs en leidt leerlingen breed op in theorie en praktijk, gericht  op een doorstroom naar de arbeidsmarkt. 

Internationale Schakelklassen (ISK) 
Mekkelholtspad 4
7
523 DC Enschede 
053 – 482 1366 
isk@hetstedelijk.nl 

De ISK is een regionale kennis- en expertisecentrum waar nieuwkomers een veilige en optimale schakeling naar het Nederlands onderwijssysteem ontvangen. Bij de ISK volgen nieuwkomers van 12 tot 18 jaar eerst twee jaar onderwijs in zogenoemde schakelklassen. 

Tienercollege Florès
Dotterbloemstraat 75 
7531 TB Enschede 
053-4821380

Tienercollege Florès is een samenwerking tussen Het Stedelijk Lyceum en basisschool La Res. Dit is een zogenaamde 10-14 locatie. Hiermee wordt bedoeld dat deze bestemd is voor 10 tot 14 jarigen. Het betreft groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs.

Novo Ego
Hoge Bothofstraat 39-Q (Performance Factory)
7511 ZA Enschede
06-13203460

Het komt wel eens voor dat een leerling het moeilijk vindt om zich te gedragen volgens de schoolregels. Ook spelen er soms problemen waardoor een leerling tijdelijk niet goed functioneert en waardoor het leerproces dreigt vast te lopen. Soms is het dan voor de leerling beter om tijdelijk niet meer op de locatie te zijn. Dan kan de interne opvang, Novo Ego, mogelijk een uitkomst bieden voor leerlingen om aan het gedrag te werken, de motivatie te herstellen en de leerhouding te verbeteren.

Centrum voor Onderwijs en Ondersteuning  
J.J. van Deinselaan 32 
7541 PE Enschede 
053- 482 1270
coo@hetstedelijk.nl 

Het COO bestaat uit een groep ondersteuners, die ervoor zorgt dat leerlingen en docenten door extra  ondersteuning de juiste begeleiding krijgen op iedere  locatie van Het Stedelijk Lyceum. 

Bestuursbureau 
Tiemeister 20 
7541 WG Enschede 053 – 480 0000 
info@hetstedelijk.nl 

Het bestuursbureau biedt ondersteuning aan het  bestuur en aan alle locaties van Het Stedelijk Lyceum

Hoofdstuk 9
Grondslagen waardering activa en passiva

Grondslagen waardering activa en passiva

Algemeen
De jaarrekening is opgesteld op basis van de grondslagen zoals opgenomen in boek 2, titel 9 van het Burgerlijk Wetboek en de adviezen van de Raad voor de Jaarverslaggeving, zoals vastgelegd in de Richtlijn Jaarverslaggeving onderwijsinstellingen (RJ 660). Alle bedragen zijn in euro’s uitgedrukt.

Voor zover niet anders is vermeld worden activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde. Een actief wordt in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de toekomstige economische voordelen naar de stichting zullen toevloeien en de waarde daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld. Een verplichting wordt in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de afwikkeling daarvan gepaard zal gaan met een uitstroom van middelen die economische voordelen in zich bergen en de omvang van het bedrag daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld.

De baten en lasten worden toegerekend aan de periode waarop zij betrekking hebben. Baten worden in de staat van baten en lasten opgenomen wanneer een vermeerdering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermeerdering van een actief of een vermindering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. Lasten worden verwerkt wanneer een vermindering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermindering van een actief of een vermeerdering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld.

Als een transactie ertoe leidt dat nagenoeg alle of alle toekomstige economische voordelen en alle of nagenoeg alle risico’s met betrekking tot een actief of verplichting aan een derde zijn overgedragen, wordt het actief of de verplichting niet langer in de balans opgenomen. Verder worden activa en verplichtingen niet meer in de balans opgenomen vanaf het tijdstip waarop niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden van waarschijnlijkheid van de toekomstige economische voordelen en/of betrouwbaarheid van de bepaling van de waarde.

De opstelling van de jaarrekening vereist dat het management oordelen vormt en schattingen en veronderstellingen maakt die van invloed zijn op de toepassing van grondslagen en de gerapporteerde waarde van activa en verplichtingen van baten en lasten.

De daadwerkelijke uitkomsten kunnen afwijken van deze schattingen. De schattingen en onderliggende veronderstellingen worden voortdurend beoordeeld. Herzieningen van schattingen worden opgenomen in de periode waarin de schatting wordt herzien en in toekomstige perioden waarvoor de herziening gevolgen heeft.

Continuïteitsveronderstelling
Deze jaarrekening is opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling.

Financiële instrumenten
Onder financiële instrumenten worden zowel primaire financiële instrumenten, zoals vorderingen en schulden, als financiële derivaten verstaan. In de toelichting op de onderscheiden posten van de balans wordt de reële waarde van het betreffende instrument toegelicht als die afwijkt van de boekwaarde. Als het financiële instrument niet in de balans is opgenomen wordt de informatie over de reële waarde gegeven in de toelichting op de ‘Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen’. Voor de grondslagen van primaire financiële instrumenten wordt verwezen naar de behandeling per balanspost.

Vergelijking met voorgaand jaar
De grondslagen van waardering en van resultaatbepaling zijn ongewijzigd ten opzichte van voorgaand jaar.

Materiële vaste activa
De materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschafwaarde verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en indien van toepassing met bijzondere waardeverminderingen.

De activeringsgrens voor investeringen en onderhoud gebouwen bedraagt € 2.500. Items met een lagere aanschafwaarde worden rechtstreeks als last in de staat van baten en lasten verantwoord. Onderhoudsuitgaven worden met ingang van 2020 niet meer geactiveerd.  Onderhoudsuitgaven die in het verleden zijn geactiveerd zijn volledig afgeboekt (stelselwijziging). De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs, rekening houdend met een eventuele restwaarde. Er wordt afgeschreven op moment van ingebruikname. Aangewende investeringssubsidies worden zichtbaar in mindering gebracht op de boekwaarde van de materiële vaste activa.

In de jaarrekening worden de volgende afschrijvingspercentages gehanteerd:

Meubilair                                                           : 10 % van de aanschafwaarde

Machines en gereedschap                                : 10 % van de aanschafwaarde

Overige apparatuur                                            : 20 % van de aanschafwaarde

ICT, hard- en software                                        : 20 % van de aanschafwaarde

ICT, hard- en software                                        : 33,3 % van de aanschafwaarde

ICT, infrastructuur                                               : 10 % van de aanschafwaarde

Huisvesting, installaties                                      : 5 % van de aanschafwaarde

Huisvesting, interne verbouwingen                    : 5 % van de aanschafwaarde

Huisvesting: diversen                                          : 10 % van de aanschafwaarde

Studieboeken                                                       : Jaar 1: 12,5 % van de aanschafwaarde        
                                                                               Jaar 2 t/m 4: 25 % van de aanschafwaarde
                                                                               Jaar 5: 12,5 % van de aanschafwaarde

Werkboeken                                                        : 100% op moment van aanschaf

Voor de kosten van periodiek groot onderhoud wordt een voorziening gevormd. Deze voorziening is opgenomen onder de overige voorzieningen aan de passiefzijde van de balans.

Vorderingen
Vorderingen zijn gewaardeerd tegen nominale waarde. Een voorziening wordt getroffen op de vorderingen op grond van verwachte oninbaarheid. De voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van de vorderingen met als uitgangspunten de hoogte van het uitstaande bedrag in combinatie met de ouderdom van de vordering en de risico’s die worden gelopen.

Liquide middelen
De liquide middelen zijn gewaardeerd tegen nominale waarde.

Eigen vermogen
Onder het eigen vermogen worden de algemene reserve en de bestemmingsreserves gepresenteerd. De algemene reserve bestaat uit de reserves die ter vrije beschikking staan van het bestuur. Indien een beperkte bestedingsmogelijkheid door de organisatie is aangebracht, dan is het aldus afgezonderd deel van het eigen vermogen aangeduid als bestemmingsreserve.

Voorzieningen
Voorzieningen worden gevormd voor in rechte afdwingbare of feitelijke verplichtingen die op de balansdatum bestaan waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is en waarvan de omvang op betrouwbare wijze is te schatten. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen per balansdatum af te wikkelen. Deze zijn gewaardeerd tegen nominale waarde.

Wanneer verplichtingen naar verwachting door een derde zullen worden vergoed, wordt deze vergoeding als een actief in de balans opgenomen als het waarschijnlijk is dat deze vergoeding zal worden ontvangen bij de afwikkeling van de verplichting.

Voorziening uitgestelde beloningen
Op basis van Richtlijn 271 van de Raad van de Jaarverslaggeving is een voorziening opgenomen voor verplichtingen uit hoofde van toekomstige uitkeringen bij ambtsjubilea van personeelsleden. De voorziening is berekend op basis van werkelijke loonkosten. Afhankelijk van de te verwachten dienstverbanden is bij de bepaling van de voorziening een kans van effectuering meegenomen. Bij het bepalen van de voorziening is rekening gehouden met een 2,5% loonstijging en een disconteringsvoet van 0,0%. In de berekening van de voorziening is uitgegaan van een pensioengerechtigde leeftijd van 67. Voor medewerkers waarbij sprake is van stapsgewijze verhoging naar 67, wordt rekening gehouden met de werkelijke pensioenleeftijd van het individu. De voorziening wordt gewaardeerd tegen contante waarde. 

Voorziening Eigen risicodragerschap 
De voorziening eigen risicodragerschap is gevormd ter dekking van de verwachte kosten die voortvloeien uit het eigen risicodragerschap voor de Ziektewet (ZW) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA). De voorziening is berekend op basis van daadwerkelijke instroom zoals bekend op balansdatum. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde. 

Voorziening Individueel keuzebudget
De voorziening wordt gewaardeerd tegen het saldo (opbouw ­/­ opname/ uitbetaling) van de uren en de werkelijke loonkosten per functiecategorie. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde.  

Voorziening Wachtgeld 
De voorziening wachtgeld is gevormd ter dekking van de verwachte kosten, die voortvloeien uit wachtgeldverplichtingen, (bovenwettelijke) werkloosheidverplichtingen en indien van toepassing uitkeringen uit hoofde van de regeling vervroegde uittreding. Jaarlijks vinden dotaties plaats voor zover er nieuwe verplichtingen ontstaan. In het jaar van  ontstaan van de verplichting, worden de volledige toekomstige uitgaven gereserveerd. Onttrekkingen vinden plaats op basis van de in het jaar betaalde uitkeringslasten. Indien de desbetreffende personen alsnog werk hebben gevonden en zij uit dien hoofde geen werkloosheidsuitkering ontvangen, vindt (naar rato) vrijval plaats van de reservering op dat moment. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde. 

Voorziening transitievergoeding
De voorziening is berekend op basis van opbouw van rechten voortvloeiend uit verwachte kosten van afwikkeling van tijdelijke dienstverbanden. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde.  

Voorziening Langdurig zieken
De voorziening is berekend op basis van daadwerkelijke langdurig zieken zoals bekend op balansdatum. In het jaar van  ontstaan van de verplichting, worden de volledige toekomstige uitgaven gereserveerd. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde.  

Voorziening Groot Onderhoud 
Op basis van meerjarige onderhoudsplannen is de onderhoudsvoorziening gevormd ter dekking van de kosten verbonden aan meerjarig onderhoud ter zake van de materiële vaste activa. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde.

Langlopende schulden
Schulden met een resterende looptijd van meer dan één jaar worden aangeduid als langlopend. Het aflossingsbedrag van het lopende jaar wordt onder de kortlopende schulden opgenomen. De langlopende schulden worden gewaardeerd tegen de nominale waarde. Een uitzondering hierop vormt de waardering van de schulden aan gemeente Enschede (als gevolg van de liquidatie van Coöperatie Scholingsboulevard Enschede u.a.). De langlopende schulden aan gemeente Enschede zijn gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs.

Kortlopende schulden
Schulden met een op balansdatum resterende looptijd van ten hoogste één jaar worden aangeduid als kortlopend. Schulden worden niet gesaldeerd met activa. Kortlopende schulden worden gewaardeerd tegen de reële waarde.

Overlopende passiva betreffen vooruit ontvangen bedragen die aan opvolgende perioden worden toegerekend en nog te betalen bedragen, voor zover ze niet onder de andere kortlopende schulden zijn te plaatsen.

Grondslagen voor de bepaling van het resultaat
De baten en lasten worden toegerekend aan het boekjaar waarop ze betrekking hebben. Verliezen worden genomen op het moment dat deze voorzienbaar zijn.

Rijksbijdragen
De ontvangen (normatieve) rijksbijdrage en de niet geoormerkte Rijkssubsidies (vrij besteedbare doelsubsidies zonder verrekeningsclausule) worden in het jaar waarop de toekenningen betrekking hebben volledig verwerkt als bate in de staat van baten en lasten.

Geoormerkte Rijkssubsidies met een vrij besteedbaar overschot (doelsubsidies waarbij het overschot geen verrekeningsclausule heeft) worden ten gunste van de staat van baten en lasten verantwoord naar rato van de voortgang van de gesubsidieerde activiteiten. Het deel van de subsidies waar nog geen activiteiten voor zijn verricht per balansdatum worden verantwoord onder de overlopende passiva.

Geoormerkte Rijkssubsidies (doelsubsidies met verrekeningsclausule) worden ten gunste van de staat van baten en lasten verantwoord in het jaar ten laste waarvan de gesubsidieerde lasten komen. Niet bestede middelen worden verantwoord onder de overlopende passiva zolang de bestedingstermijn nog niet is verlopen. Niet bestede middelen worden verantwoord onder de kortlopende schulden zodra de bestedingstermijn is verlopen op balansdatum.

Overige exploitatiesubsidies
Overige exploitatiesubsidies worden ten gunste van de staat van baten en lasten gebracht in het jaar waarin de inkomsten zijn gederfd of waarvan de gesubsidieerde lasten komen.

Pensioenen
Het Stedelijk Lyceum heeft voor haar werknemers de pensioenregeling ondergebracht bij pensioenfonds ABP. De pensioenregeling wordt gekwalificeerd als een zogenoemde toegezegde pensioenregeling. De hiervoor in aanmerking komende werknemers hebben op de pensioengerechtigde leeftijd recht op een pensioen welke afhankelijk is van leeftijd, salaris en dienstjaren op basis van een middelloonregeling. Het Stedelijk Lyceum betaalt hiervoor jaarlijks vast te stellen premies; waarvan in 2021 70% (2020 70%) door de werkgever en 30% door de werknemer (2020 30%) is betaald. Indexering vindt plaats afhankelijk van de (beleids)dekkingsgraad. De laatste jaren voldoet het pensioenfonds niet aan de wettelijke minimumvereisten inzake de (beleids)dekkingsgraad.

De dekkingsgraad was op 31 december 2021 110,6% (2020  93,5%). Het pensioenfonds voldoet niet aan de minimum beleidsdekkingsgraad van 128%. De dekkingsgraad was op 31 maart 2022 117,4  (31 maart 2021 100,5%). De beleidsdekkingsgraad was op 31 maart 2022 106,5% (31 maart 2021 100,5%) en ligt daarmee boven de kritische dekkingsgraad van 88%, maar ruim onder de minimum beleidsdekkingsgraad van 128%. De kans op (indexatie)verlaging van pensioenen c.q. verhoging van de pensioenpremies in de nabije toekomst is reëel. Wettelijk is bepaald dat de beleidsdekkingsgraad niet langer dan 5 jaar onder 104,2% mag liggen.

Omdat de financiële situatie onvoldoende is, moet ABP een herstelplan indienen bij de toezichthouder De Nederlandsche Bank. Het Stedelijk Lyceum heeft geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bijdragen in het geval van een tekort bij het pensioenfonds ABP, anders dan het effect van hogere toekomstige premies. Het actuariële risico, inclusief het beleggingsrisico, ligt niet bij Het Stedelijk Lyceum.

Het Stedelijk Lyceum heeft daarom de pensioenregeling verwerkt als een zogenoemde toegezegde bijdrageregeling. Dit houdt in dat de in de staat van baten en lasten een pensioenlast is opgenomen gelijk aan de over het boekjaar verschuldigde premies. In de balans zijn de verschuldigde premies tot en met het einde van het boekjaar verantwoord.

Op balansdatum bestaat geen verplichting waarvoor een voorziening noodzakelijk wordt geacht.

Kasstroomoverzicht
Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. De aansluiting tussen de liquide middelen in de balans en de geldmiddelen in het kasstroomoverzicht is opgenomen onderin het kasstroomoverzicht. In het kasstroomoverzicht zijn alleen posten opgenomen waarbij ruil van geldmiddelen heeft plaatsgevonden.

Hoofdstuk 10: Jaarrekening

Balans per 31 december 2021

B.2.Balans per 31 december 2021
Na resultaat bestemming.
1Activa
31-12-202131-12-2020
Vaste activa
1.1Immateriële vaste activa00
1.2Materiële vaste activa1.831.1781.883.474
1.3Financiële vaste activa00
Totaal vaste activa1.831.1781.883.474
Vlottende activa
1.4Voorraden00
1.5Vorderingen407.597812.186
1.6Effecten00
1.7Liquide middelen13.632.1706.763.629
Totaal vlottende activa14.039.7677.575.815
Totaal activa15.870.9459.459.289
2Passiva
31-12-202131-12-2020
2.1Eigen vermogen1.807.6241.050.584
2.2Voorzieningen3.676.3783.246.100
2.3Langlopende schulden1.459.5461.494.830
2.4Kortlopende schulden8.927.3973.667.775
Totaal passiva15.870.9459.459.289

Staat van baten en lasten

B.3.Staat van baten en lasten
2021Begroting 20212020
3Baten
3.1Rijksbijdragen OCenW36.976.30533.058.00034.614.397
3.2Overige overheidsbijdragen en subsidies000
3.5Overige baten1.669.1861.318.0001.421.020
Totaal baten38.645.49134.376.00036.035.417
4Lasten
4.1Personeelslasten31.515.45128.466.00028.643.330
4.2Afschrijvingen636.3501.030.000645.121
4.3Huisvestingslasten2.685.9672.211.0002.098.841
4.4Overige instellingslasten2.979.0362.557.0002.492.864
Totaal lasten37.816.80534.264.00033.880.156
Saldo baten en lasten828.686112.0002.155.261
5Financiële baten en lasten
5Resultaat-71.646-82.000-558.129
Totaal resultaat757.04030.0001.597.132

Kasstroomoverzicht

B.4. Kasstroomoverzicht
31-12-202131-12-2020
Kasstroom uit operationele activiteiten
Saldo baten en lasten828.6862.155.261
Aanpassing voor:
Afschrijvingen636.350645.121
Mutaties voorzieningen430.27845.387
Verandering in vlottende middelen:
Vorderingen404.591-482.885
Kortlopende schulden5.259.623-345.081
Totaal Kasstroom uit bedrijfsoperaties7.559.5282.017.804
Ontvangen interest00
Betaalde interest-71.646-558.129
-71.646-558.129
Totaal kasstroom uit operationele activiteiten 7.487.882 1.459.676
Kasstroom uit investeringsactiviteiten
Investeringen in materiële vaste activa-1.408.504 -793.901
Investeringsbijdragen in materiële vaste activa824.448245.126
Totaal kasstroom uit investeringsactiviteiten-584.056-548.775
Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Aflossing langlopende leningen-35.284 -2.033.641
Totaal kasstroom uit financieringsactiviteiten-35.284-2.033.641
Mutatie liquide middelen6.868.541-1.122.740
Saldo liquide middelen per 31/12/20206.763.629
Saldo liquide middelen per 31/12/202113.632.170
Mutatie liquide middelen 2021:6.868.541

Toelichting behorende tot de balans

B.5. Toelichting behorende tot de balans
1Activa
1.2Materiële vaste activa
Aanschafprijs t/m 2020Afschrijving cumulatief t/m 2020Boekwaarde 31-12- 2020Inves-teringenInvesterings- bijdragenAfschrijvin-genAanschafprijs t/m 31-12-2021Afschrijving cumulatief 31-12-2021Boekwaarde 31-12-2021
1.2.1Gebouwen en terreinen154.24313.372140.871808.407824.4486.910138.20220.282117.920
1.2.2Inventaris en apparatuur 3.793.6962.634.6731.159.024435.6600331.9254.229.3562.966.5981.262.758
Boeken1.669.8871.086.309583.579164.4380297.5151.834.3251.383.824450.500
Totaal materiële vaste activa5.617.8263.734.3541.883.4741.408.504824.448636.3506.201.8824.370.7041.831.178

Vorderingen

1.5Vorderingen 31-12-2021 31-12-2020
1.5.1Debiteuren190.732181.024
1.5.6Overige overheden 245.126
1.5.7Overige vorderingen:
ESF vorderingen
Overige vorderingen244.642416.654
Totaal overige vorderingen244.642661.780
1.5.9.Af: voorzieningen wegens oninbaarheid-27.776-30.618
Totaal vorderingen407.597812.186
De vorderingen hebben allen een verwachte looptijd van minder dan 1 jaar.
1.7Liquide middelen
31-12-2021 31-12-2020
1.7.1Kasmiddelen 4.9896.788
1.7.2Tegoeden op bank- en girorekeningen:
Banken centraal13.605.9066.737.888
Banken locaties21.27518.954
Totaal tegoed banken13.627.1816.756.841
1.7.4Overige liquide middelen:
Kruisposten/voorschotten00
Totaal liquide middelen13.632.1706.763.629
Bij banken centraal wordt grotendeels gebruik gemaakt van een rekening courant met het Ministerie van Financiën
(schatkistbankieren). Het maximaal toelaatbare krediet voor de rekening courant met het Ministerie van Financiën
bedraagt € 2,8 miljoen. De kredietruimte ultimo 2021 bedraagt ruim € 16,4 miljoen. Het totaal liquide middelen ultimo
2021 staat ter vrije beschikking aan het Stedelijk Lyceum en zijn direct opeisbaar.

Passiva

2Passiva
2.1Eigen vermogen
Saldo 31-12-2020ResultaatOverigeSaldo 31-12-2021
Algemene reserve1.050.584757.04001.807.624
Totaal eigen vermogen1.050.584757.04001.807.624
Het resultaat over boekjaar 2021 is toegevoegd aan de algemene reserve.

Voorzieningen

2.2Voorzieningen
Saldo 31-12-2020 Dotaties 2021Vrijval 2021Ontrekking 2021 Saldo 31/12/2021< 1 jaar> 1 jaar
2.2.1Personele voorzieningen
aUitgestelde beloningen328.21440819.13926.855282.62831.089251.539
bUitkeringslasten ERD464.760187.292019.711632.341158.085474.256
cIndividueel keuzebudget667.937166.450014.422819.96515.143804.822
dLangdurig zieken282.079145.1530247.186180.046135.03545.012
ePersoneel8.5301.76908.5301.7691.7690
fTransitievergoeding68.7020012.29456.40856.4080
2.2.3.Overige voorzieningen
gGroot onderhoud1.425.878691.2250413.8821.703.221374.7091.328.512
Totaal voorzieningen3.246.1001.192.29719.139742.8803.676.378772.2382.904.140

Toelichting Voorzieningen

A. De voorziening voor uitgestelde beloningen betreft een voorziening voor jubieumuitkeringen bij 25 en 40-jarig dienstverband, overeenkomstig de CAO. De voorziening is op nominatief niveau bepaald.
B. Het Stedelijk Lyceum is als onderwijsinstelling eigenrisicodrager voor WW-uitkeringen en bovenwettelijke uitkeringen en draagt B212 de kosten voor WGA-instroom van haar oud werknemers. Dit houdt in dat Het Stedelijk Lyceum zelf risico draagt voor de kosten die gepaard gaan met het werkloos en ziek worden van haar werknemers. Het voortgezet onderwijs kent voor werkloosheid gerelateerde uitkeringen een systeem van normatief verevenen, waarbij 75 procent binnen de sector wordt B215 verevend en 25 procent op organisatieniveau wordt gefinancierd. Ultimo 2021 hebben enkele voormalige werknemers recht op een B216 WW-uitkering en/of een bovenwettelijke uitkering of WGA-uitkering. De uitgaven met betrekking tot de toekomstige uitkeringen B217 die voor rekening van Het Stedelijk Lyceum komen zijn in deze voorziening opgenomen.
C. Het individueel keuzebudget maakt vanaf 2014 onderdeel uit van de CAO VO. Het Stedelijk Lyceum inventariseert jaarlijks de individuele keuzes bij haar personeel. De individuele keuzes met betrekking tot sparen, bijdragen kinderopvang en verhoging pensioenaanspraken leiden tot het vormen van deze voorziening. De plaatsgevonden dotatie ligt in lijn met de verwachte groei.
D. De voorziening langdurig zieken is in 2018 ingesteld en geeft het totaal weer van de werkgeverslasten voor medewerkers die in 2021 (en met uitloop in 2022) ziek uit dienst gaan.
E. In de voorziening personeel zijn outplacementkosten, loonkosten en financiële verplichtingen inzake ABP en UWV/Belastingdienst voor diverse personeelsleden opgenomen welke hun oorsprong vinden in 2021 of eerdere jaren.
F. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is op 1 januari 2020 in werking getreden en geldt ook voor het voortgezet onderwijs. Met de WAB hebben ontslagen werknemers vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook voor werknemers met een tijdelijk arbeidscontract dat de werkgever niet verlengt. Alle arbeidscontracten (behalve die langer dan 6 maanden onderbroken zijn) worden bij elkaar opgeteld. Het Stedelijk Lyceum werkt met een relatief grote flexibele schil. De organisatie heeft een voorziening getroffen voor de medewerkers waarvan het (tijdelijk) arbeidscontract mogelijk wordt beëindigd / niet zal worden verlengd.
G. Als gevolg van een stelselwijziging ingaande 2020 is een voorziening groot onderhoud gevormd. Deze voorziening is voor het eerst opgenomen in verslagjaar 2020. De voorziening groot onderhoud wordt bepaald aan de hand van actuele meerjaren onderhoudsplannen. Voorts wordt rekening gehouden met verwachte (strategische) organisatieontwikkelingen, bijvoorbeeld ontwikkelingen vanuit het integraal huisvestingsplan.

Langlopende schulden

2.3Langlopende schulden
Stand per 31-12- 2020Toevoeging (amortisatie)Aflossingen 2021Stand per 31-12- 2021looptijd > 1 jaar looptijd > 5 jaar Rentevoet
Lening gemeente Enschede1.152.077029.0801.122.997357.796765.2010,00%
Langlopende verplichtingen342.75306.204336.54969.924266.625nvt
Totaal langlopende schulden1.494.830035.2841.459.546427.7201.031.826
Lening gemeente Enschede
Deze lening is als gevolg van de ontbinding van de Coöperatieve Scholingsboulevard Enschede U.A. per 31 december 2012 ontstaan. De lening is gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs. De lening heeft een looptijd tot 2044 en wordt (sinds 2014) in 30 jaarlijkse termijnen afgelost. De jaarlijkse annuïteit bedraagt € 89.449.
Langlopende verplichtingen
Onder de langlopende verplichtingen is een vooruitontvangen bedrag opgenomen dat bestemd is voor toekomstige onderhoudsverplichtingen. De jaarlijkse annuïteit bedraagt € 17.481.

Kortlopende schulden

2.4Kortlopende schulden
31-12-2021 31-12-2020
2.4.3Crediteuren881.167691.295
RC LORK19.98934.041
2.4.7Belastingen en premies sociale verzekeringen1.240.9891.143.878
2.4.8Schulden ter zake pensioenen418.460358.903
2.4.9Overige kortlopende schulden706.278223.895
2.4.10 Overlopende passiva5.660.5141.215.763
Totaal kortlopende schulden8.927.3973.667.775
Nadere uitsplitsing
2.4.7Belastingen en premies sociale verzekeringen
2.4.7.1Loonheffing1.240.8351.143.847
2.4.7.2Omzetbelasting15431
Belastingen en premies sociale verzekeringen1.240.9891.143.878
2.4.9Overige kortlopende schulden
Aflossingsverplichting langlopende schulden106.930106.930
Nog te betalen overige kosten599.348116.965
Totaal overige kortlopende schulden706.278223.895
2.4.10Overlopende passiva
2.4.10.2Vooruitontvangen bedragen4.643.935344.173
2.4.10.5Vakantiegeld en -dagen983.268832.749
2.4.10.6Acountantskosten33.31138.841
Totaal overlopende passiva5.660.5141.215.763

Staat G

G1 Verantwoording van subsidies zonder verrekeningsclausule.
ToewijzingToewijzingprestatie afgerond
omschrijving Kenmerkdatumja / nee
Subsidie voor studieverlof1091324-128/08/20nee
Subsidie voor studieverlof1164794-127/07/21nee
Subsidie voor studieverlof1177019-123/08/21 nee
Subsidie voor zij-instroom 1097428-127/10/20 nee
Subsidie voor zij-instroom1102904-130/11/20 ja
Doorstroomprogramma po-voDPOVO2017929/10/20ja
Doorstroomprogramma po-voDPOVO2018029/10/20ja
Beleidskader Regionale samenwerkingGKO200218/12/20nee
kansengelijkheid in het onderwijs
Structureel voorkomen onnodig zittenblijvenVOZ2119625/05/21j